Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Kasım 2021 10:05

Düzce depremi kaç şiddetinde? SON DAKİKA: Düzce'de deprem! İlk açıklama geldi...

Düzce'de yaşanan deprem, İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. Sokağa çıkan halk, depremin korkusunu 22 yıl sonra tekrar yaşadı. Peki, nerede deprem oldu? Düzce'de kaç şiddetinde deprem oldu? Son durum nedir? 12 Kasım Düzce depreminin 22. yıldönümünden birkaç gün sonra tekrarlanan deprem yürekleri ağza getirdi! İşte, son dakika Düzce depremi!

Düzce depremi kaç şiddetinde? SON DAKİKA: Düzce'de deprem! İlk açıklama geldi...
düzce depremi,deprem,bolu,düzce,12 kasım,SON DAKİKA

Düzce'de Deprem! Düzce depremi kaç şiddetinde oldu?Hangi şehirlerde hissedildi? Marmara'da korkutan depremin ardından halk sokağa döküldü, 22 yıllık acının ardından halkın yüreğini ağzına getiren son dakika depremine dair bilgiler haberimizde...

17 KASIM DÜZCE DEPREMİ SON DAKİKA!

Düzce'de meydana gelen deprem Kandilli'den gelen bilgilere göre 5.3, AFAD'tan gelen bilgilere göre ise 5 büyüklüğünde gerçekleşti. Yaklaşık 5 saniye süren depremden sonra herhangi bir can kaybı bilgisine henüz rastlanmadı. Deprem; İstanbul, Bursa, Bolu ve çevre illerde de şiddetli olarak hissedildi. Gelecek yeni bilgilerle birlikte haberimiz güncellenecek...

DÜZCE DEPREMİYLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA!

Deprem uzmanı Ahmet Yakup, birkaç gündür Sakarya, Bolu ve Düzce’de depremlerin arka arkaya yaşandığına dikkat çekti. 19 Ağustos 1999’da meydana gelen Düzce depreminde kırılan fayın hemen kuzeyinde meydana geldiğini belirten Yakup: “Kırılmayan bir fay kırıldı. Sakarya’dan başlayıp İzmit’in güneyine kadar devam eden bir fay hattının güney kolu da kırılmayı bekliyor. Burada tabii ki büyük bir deprem ihtimali var” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan da ilk açıklama geldi, Bakan Soylu:

"Düzce’de, saat 15.40'ta gerçekleşen 5,0 büyüklüğünde depremin ardından Valiliğimiz, AFAD ve 112 ekiplerine ulaşan herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Gelişmelere göre kamuoyu, Valiliğimiz tarafından bilgilendirilecektir. Düzce'mize ve hemşehrilerimize geçmiş olsun" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Merkez üssü Düzce olan ve çevre illerimizden de hissedilen 5 büyüklüğündeki deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Depremin hemen ardından ekiplerimiz incelemelerini başlattı. Düzce'mize ve ülkemize geçmiş olsun." dedi.

22 YILLIK ENERJİ BOŞALDI!

Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Düzce’de meydana gelen depremi şöyle değerlendirdi:

“1999 Düzce’de meydana gelen depremden sonra boşalmayan bir enerji vardı. Uzun süredir bekleniyordu. Boşalmayan enerji boşaldı. Oradaki yapılara göre yıkım meydana geleceğini sanmıyorum. 1999 depreminden sonra önlemler alındı ve yapı güçlendirmeleri yapıldı. Ben daha büyük bir deprem beklentisi içinde değilim” dedi.

DEPREM İLE İLGİLİ İHBAR VAR MI?

AFAD ve Düzce Düzce Valisi'nden gelen açıklamada, deprem sonrası herhangi olumsuz bir ihbar olmadığı bildirildi.

12 KASIM DÜZCE DEPREMİ KAÇ ŞİDDETİNDE VE NEDEN OLDU?

12 Kasım 1999 yılında yaşanan deprem, Düzce fayının hareketi sebebiyle oldu ve 7.2 olarak kayıtlara geçti. 73 kilometrelik fayın 30 kilometrelik batı bölümü 17 Ağustos 1999 depreminde kırıldığından, 12 Kasım 1999 depreminde fayın 43 kilometre uzunluğundaki doğu bölümünün kırılması sebebiyle deprem meydana gelmiştir. 12 Kasım Düzce depremi, 17 Ağustos 1999 Marmara depremindeki kırılmaların, fay hattının doğu bölümünü tetiklemesi sebebiyle yaşanmıştır. 

Düzce depremi kaç şiddetinde? SON DAKİKA: Düzce'de deprem! İlk açıklama geldi...

DÜZCE DEPREMİNDE KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ?

12 Kasım 1999 Düzce depreminde; Bolu, Düzce, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca'da 710 kişi hayatını kaybetti; 2.678 kişi de yaralandı.

Düzce depremi kaç şiddetinde? SON DAKİKA: Düzce'de deprem! İlk açıklama geldi...

DÜZCE'NİN ŞEHİR OLMASI KARARI

9 Aralık1999 yılında il kabul edilen Düzce, depremden 17 gün sonra bu statüye sahip oldu. 16 bin 666 konut, 3 bin 837 iş yeri ağır hasar gördü ve yıkıldı. 10 bin 968 konut, 2 bin 573 iş yeri orta hasarlı olarak, 13 bin 70 konut, 1606 iş yeri ise az hasarlı olarak kayda geçti. 

Düzce'nin depremden önce Bolu'ya bağlı ilçeden 9 Aralık 1999'da il statüsüne kavuşması, şehrin iyileşme sürecini hızlandırdı. Depremden sonra verdiği göç nedeniyle 50 bine düşen nüfsus, 22 yıl sonra 250 bin, toplam nüfusu 450 bin seviyesine ulaştı.

Kentin göç almasının ve ekonomik olarak tekrar dirilmesinin temel sebebi, 2004'te Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası kapsamına alınması oldu. Depremde sadece bir Organize Sanayi Bölge olan kentteki yıkımlar nedeniyle, iyileşme sürecinde çıkan teşvik yasasıyla birçok yatırımcı bölgeye gelmeye başladı.

Kentte 5 Organize Sanayi Bölgesi kurulurken; burada faaliyetlerini sürdüren yaklaşık 100 fabrikada 10 bin istihdam etmeye devam ediyor. Teşvik yasasından yaralanarak OSB'ler dışında kurularak faaliyetini sürdüren 20 fabrikada ise 5 bine yakın kişi istihdam ediliyor. 

Düzce depremi kaç şiddetinde? SON DAKİKA: Düzce'de deprem! İlk açıklama geldi...

DÜZCE'DE DEPREM SONRASI NELER YAŞANDI?

Düzce depremi sonrasında, 17 Ağustos Marmara depreminde kurulan çadırkentlere göre bu sayı arttırılmış, çadırkentler yaygınlaştırılmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri, kamu ve özel sektör kuruluşları tarafından hemen hemen her mahallede, çadırkentler kuruldu.

Kalıcı ve asıl konutlara geçene dek, depremzedelerin yaşamlarını sürdürmeleri için prefabrik konutların yapımına hız verildi ve sayıları arttırıldı.

Depremin ardından başta Kızılay olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile özel bazı kuruluşlar yemek vermeye başladı. Depremzedelerin giyim ihtiyaçları için Lojistik Destek ve Koordinasyon Merkezi aracılığı ile depremzedelere giyim desteği sağlandı.

Deprem kırığı üzerinde bulunan yapılarda can ve mal kaybı oldukça fazlaydı. Gölyaka-Kaynaşlı hattındaki yapı hasarlarının çoğunluğu, deprem fayının parçalaması sebebiyleyken; Düzce kentindeki hasar zeminin zayıf özellikler taşıması sebebiyle yaşandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...