Tgrt Haber
25 Kasım 2021 15:39

Göstermelik güvenlik! Ekmek bıçağıyla metroya nasıl bindi?

İstanbul'da Kadıköy - Tavşantepe Metro hattında bir saldırganın kadınlara bıçakla saldırması akla metro, tramvay, Marmaray’da güvenlik önlemleri yeterince alınıyor mu sorusunu getirdi. Peki o ekmek bıçağı 2 boy dedektörünün olduğu metro istasyonu girişinden nasıl geçti?

Göstermelik güvenlik! Ekmek bıçağıyla metroya nasıl bindi?
Metroda bıçaklı saldırı

TGRT HABER / GÜLDEN KILIÇ

İstanbul, çoğu zaman terör örgütlerinin hedefinde olan ve asayiş olaylarının sıklıklar yaşandığı bir kent. Bu yüzden 20 milyona yakın insanın yaşadığı ve turizmin merkezlerinden biri olan kentte  güvenlik önlemlerinin yüksek olması hayati önem taşıyor. İki gün önce İstanbul'da Kadıköy - Tavşantepe Metro hattında E.Y. isimli bir vatandaşın tartıştığı Nilgün Damgacı’ya bıçakla saldırması akıllara metro, tramvay, Marmaray’da güvenlik önlemleri yeterince alınıyor mu, sorusunu getirdi. Peki o bıçak metroya nasıl girdi ve İstanbul’da toplu ulaşımda güvenlik önlemleri yeterli mi? 

DEDEKTÖR ÖTSE DE ARAMA YAPILMIYOR

E.Y.’nin bıçakla metroya herhangi bir güvenlik engeline takılmadan binebilmesi ‘güvenlik açığı’ tartışmasını da başlattı. İstanbul’da Metro ve Marmaray başta olmak üzere toplu ulaşımlarda pek çok güven önlemi alınıyor, istasyon girişlerinde güvenlik görevlileri ve boy dedektörleri bulunuyor. Ancak vatandaşlar geçerken boy dedektörü ötmesine rağmen çoğu kez güvenlik görevlileri tarafından kişi aranmıyor. E.Y.'nin bindiği Huzurevi İstasyonu’nda iki metal dedektör bulunuyor. E. Y.’nin de ifadesinde söylediği gibi herkes bu metal dedektörlerden rahatlıkla geçebiliyor. Çünkü vatandaş boy dedektöründen geçerken ötse bile özel güvenlik görevlilerinin üst arama yetkisi yok ve arama yapamıyorlar. Zaten bazı istasyonlarda da boy dedektörü var ancak başında bekleyen güvenlik görevlisi bulunmuyor.  Ancak dün İstanbul'da tedbirler arttırıldı. Metroda bıçakla tehdit edilen ve saldırıya maruz kalanlardan biri olan S.D. yaptığı açıklamada, metroda megafonla çok kez yardım çağrısı yaptıklarını fakat hiçbir güvenlik görevlisinin yardım etmediğini söylemişti. S.D. güvenlik görevlisinin olay bittikten sonra geldiğini belirterek, hem görevli, hem de ilgili kurumlar hakkında şikayetçi olacağını açıklamıştı. S.D'nin güvenlik açığına yönelik bu sözleri beraberinde pek çok soru işaretini de getirdi. 

SUÇ MAKİNASI ÇIKTI, 22 SABIKASI VAR

Saldırganın 9 kez ‘uyuşturucu kullanmak’, 1 kez ‘uyuşturucu madde ticareti’, 6 kez ‘tehdit’, 3 kez ‘kasten yaralama’, 2 kez ‘hürriyetten yoksun bırakma’ ve 1 kez de ‘mala zarar verme’ suçundan olmak üzere toplam 22 sabıkası bulunduğu ortaya çıktı. E.Y. daha önce işlediği bazı suçlardan ceza aldığı, cezaevine girdiği ve şartlı tahliye ile serbest bırakıldığı kaydedildi.

Göstermelik güvenlik! Ekmek bıçağıyla metroya nasıl bindi?

GÜVENLİK GÖSTERMELİK

Özel güvenlik şirketinde yönetici olarak çalışan K.T., İstanbul’daki toplu ulaşımda güvenlik sorununa ilişkin şöyle değerlendirmelerde bulundu: “Toplu ulaşım istasyonlarında bulunan cihazlar X-Ray cihazı değildir. Boy detektörüdür. Bu cihazlar her türlü metale öter, anahtara bile öter. Bu şartlarda herkesi arayamazsınız. Zaten özel güvenlik görevlilerinin üst arama yetkisi bulunmuyor. Tam güvenlik ancak hava limanlarındaki gibi X-Ray cihazlarından bavul ve çantaların geçirilmesi ile söz konusu olur. Bu da İstanbul gibi bir şehirde mümkün gözükmüyor, ciddi bir karmaşaya neden olabilir. İstasyonlardaki güvenlik biraz”    

Göstermelik güvenlik! Ekmek bıçağıyla metroya nasıl bindi?

NE OLMUŞTU? 

Toplumda infiale sebep olan saldırı Kadıköy-Tavşantepe Metrosu’nda yaşandı. Eli bıçaklı bir şehir eşkıyası kadınların üzerine yürüyerek  “Suratını keserim” diye bağırarak öldürmek tehdit etti. Yaşanan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla dehşet saldırganın metrodan inip kaybolmasıyla sona erdi. Görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Yılmaz’ın kaldığı Maltepe, Zümrütevler Mahallesi’ndeki evine gece saat 02.30’da düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Diğer taraftan ekmek bıçağıyla metroya nasıl bindiğiyle ilgili soruşturma başlatıldı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...