Tgrt Haber
23 Ekim 2015 12:34

Ekrem Demirtaş, 'Terör doğuda ekonomiyi vurdu'

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, terör eylemleri nedeniyle Doğu ve Güneydoğu’da ekonominin bittiğini ve istikrar ortamının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Ekrem Demirtaş, 'Terör doğuda ekonomiyi vurdu'
ekonomi, ekrem demirtaş, İzmir Ticaret Odası

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, terör eylemleri nedeniyle Doğu ve Güneydoğu’da ekonominin bittiğini ve istikrar ortamının sağlanması gerektiğini ifade ederek “Başımızda sadece terör olayı yok, sığınmacı olayı da var. Terör olayı ve sığınmacılar devletin harcamalarını yükseltti ve 26 milyar TL’yi geçen bütçe açığı var. Bu piyasalarda güven endeksinin gerilemesi sonucunu doğuruyor" dedi.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, son yaşanan terör eylemleri ve 1 Kasım seçimlerine dair İhlas Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.
“DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA EKONOMİ ÇARKLARI DÖNMÜYOR”
7 Haziran Genel Seçimlerinin ardından baş göstermeye başlayan terör eylemlerinin ekonomiyi ve piyasaları etkileyen en önemli etken olduğunu belirten İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, “Sayıları 100’ü aşkın vatandaşımız canlı bombanın hedefi haline geldi, 100’ü aşkın asker ve polisimiz şehit oldu. 200’ü aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Tabi bütün bunlar bizim için öncelikli konu. Ekonomi ne olursa olsun bu ülkede insanların terör nedeniyle ölmemesi gerekir. Terör nedeniyle doğu ve güneydoğuda ekonomi bitti, ekonominin çarkları dönmüyor. ‘Batıda ekonomi iyi, doğuda yaşananlardan bize ne’ diyemeyiz. Bu ülke bir bütün ve ülkenin tamamının bir istikrar içinde olması gerekir” diye konuştu.
“HEM TERÖR HEM SIĞINMACILAR HARCAMALARI YÜKSELTTİ”
Türkiye’deki ekonomik verilerdeki değişimlerin uluslararası kaynaklı olduğuna dikkat çeken Demirtaş, şunları söyledi: “7 Haziran sonrası ‘bir hükümet boşluğu ile dolar çıktı, faizler yükseldi’ gibi yorum yapmak pek doğru değil. Türkiye ekonomisi dünyaya entegre olmuş bir ülke, o nedenle dünyada esen rüzgarlar Türkiye’yi etkiliyor. Tabii ki başımızda sadece terör olayı yok, sığınmacı olayı da var. Terör olayı dolayısıyla devletin harcamaları yükseldi, sığınmacılar için de yükseldi. 26 milyar TL’yi geçen bütçe açığı var. Bütçenin açık vermesi piyasalarda güven endeksinin gerilemesi sonucunu doğuruyor. Ama bütün bunlara karşılık bizim ülkemizin parlak geleceğinden hiçbir şüphemiz yok.”
“DÜNYADAKİ BÜTÜN ÜLKELERDE EKONOMİK SORUNLAR VAR”
Bütün ülkelerde ekonomik durgunluğun olduğuna dikkat çeken Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Ayağımızı, adımlarımızı dikkatli atıyoruz. Çünkü dünya zorda, dünyada büyük bir durgunluk var. Bu 2016-2017’de de devam edecek olan bir durgunluk. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin pazarlarının daralması, işlerin akıcı olmaması, piyasaların iyi olmaması sonucu var. Yine gelişmekte olan ülkelerde devalüasyon var, enflasyon var. Dolayısıyla dünyada bütün ülkelerin ekonomik nedenlerle sorunları var. Çin dünyanın lokomotifi ilk defa yüzde 6 oranında büyümesi düştü. Bu küçülmesi demektir Çin’in. Rusya 3.8 oranında geriledi. Avrupa gerileme sürecinde olmasa da Avrupa’da da tüketim çok daraldı. Bizim burada çıkış yolumuz gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sorumluluk duygusu içerisinde piyasaları genişletici, rahatlatıcı iç tüketimi biraz artıran politikalara girmemiz gerekiyor ki dünyanın çarkları eskisi gibi dönmeye devam etsin.”
1 Kasım seçimlerinin ardından barış ve huzurun egemenliğinin öncelik olduğunu ifade eden Demirtaş, ekonomik yatırımların istikrar ile birlikte artabileceğini dile getirdi.
“İSTİKRAR OLMADAN RİSK ALMAYIZ”
İstikrar olmadığı takdirde iş adamlarının risk almaktan kaçınacağını kaydeden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Barış ve huzurun olduğu yerde istikrar olur. İstikrar olduğu takdirde biz teşebbüslerimizi, yatırımlarımızı yaparız. Ona göre piyasalarda daha hareketli oluruz. Ama istikrar yok ise dikkatli oluruz, risk almayız, yatırım yapamayız. Yaparsak da kendi öz kaynaklarımızla yaparız. Bütün üyelerimize önerdiğimiz de şu ki, kredi ile iş yapmak yerine kendi olanaklarınızla risk almadan yatırım yapın. Paranızı alamayacağınız yere mal satmayın. Çeklerde büyük bir karşılıksız oran var. Sattığınız malın bedelini alma gerçekten sorun, karşılıksız çekler maalesef hapis cezası kalktıktan sonra çok büyük oranda artış gösterdi.”
“1 KASIM’DA SANDIKTAN NE ÇIKARSA ÇIKSIN…”
1 Kasım’da sandıktan ne çıkarsa çıksın siyasilerin Yunanistan örneğinde olduğu gibi hemen hükümet kurma sorumluluğunu göstermesi gerektiğini belirten Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Tahminde bulunmak istemem. Ama ne olursa olsun bu koalisyon da olsa dünyanın sonu değil. Elbet bu ülkeyi yönetecek hükümeti bir an önce kurmalılar, uzamamalı ve bir an önce de ülkede huzur ve barış ortamını sağlamalılar. Avrupa’da pek çok ülke bugün koalisyonla yönetiliyor. İşte Yunanistan koalisyonla yönetiliyor. Yeni bir seçim yaptılar ve hemen bir günde hükümeti kurdular. Bir günde hükümet kuruldu. Onun için bizim politikacılarımızın da bu sorumluluk içinde davranması gerekir. Ülkemizin geleceği gençlerimiz, vatandaşlarımız için siyasetçinin görevi vatandaşa hizmettir ve bunun bilincinde olmaları gerekir.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...