Tgrt Haber
08 Aralık 2015 16:26

'Elazığ’da 6.5-7.0 büyüklüğünde deprem olasılığı var'

Elazığ Fırat Üniversitesi Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Feyzi Bingöl, Elazığ'ın çevresindeki Bingöl-Kiğı ve Malatya'nın Hekimhan ilçelerinde meydana gelen depremlere dikkat çekerek, 'Bu bölgede ileride 6.5-7 büyüklüğünde bir deprem olasılığı var' dedi.

'Elazığ’da 6.5-7.0 büyüklüğünde deprem olasılığı var'
deprem, elazığ,

Fırat Üniversitesi Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Malatya Hekimhan ve Bingöl ile Tunceli Çemişgezek civarında depremler olduğunu, peş peşe gelen artçı depremlerin Hekimhan'da hala devam ettiğini söyledi.

Türkiye'de üç ana deprem bölgesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bingöl, "Bunlardan biri Kuzey Anadolu hattı, Karlıova'dan başlayıp Marmara'ya kadar giden bir fay zonu. İkincisi; Doğu Anadolu fay zonu, Üçüncüsü de; Ege Bölgesi'nde grabenler dediğimiz açılmalardır. Bunlar üç önemli tektonik, bir de Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum, Kars civarında, Van'ın kuzeyinde önemli faylar var. Ayrıca yine bizim bölgeyi ilgilendiren, Hakkari'den başlayan ve kavis çizerek, Elazığ, Diyarbakır arasından geçerek Akdeniz'e doğru giden Güneydoğu Anadolu bindirme kuşağı değimiz bir kuşak var. Bu kuşak boyunca da çeşitli depremler meydana gelmektedir. Malatya Hekimhan'daki deprem Malatya Ovacık fay hattı dediğimiz fay hattına yakın bir bölgede oluşuyor. Bingöl'deki ise Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu fayı arasındaki üçgende çok sayıda fay var ve buradaki faylar çok aktif. Çünkü hem Kuzey Anadolu fay hattının etkisinde, hem de Doğu Anadolu fay hattının etkisi altında. Diğer taraftan Çemişgezek'teki deprem Doğu Anadolu fay hattıyla ilgisi olmayan, Kuzey Anadolu fay hattıyla ilgili olamayan ama ikisi arasında gelişmiş olan faylar da meydana gelmektedir. Bunların bir kısmı diri fay dediğimiz aktüel faylardır, bir kısmı da ölü fay dediğimiz artık hareketli olmayan faylardır" dedi.

6.5 VEYA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM OLASILIĞI VAR

Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Doğu Anadolu fay hattında bulunan Elazığ'da, 6.5-7 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini belirterek, şunları söyledi:

"Elazığ'a baktığımızda; Elazığ Doğu Anadolu fay hattının yanında, kuş uçuşu 25 kilometre Sivrice İlçesi, Hazar Gölü'nden geçen faya oldukça yakın. Bu fay zonu tarihte büyük depremler üretmiş ve bundan sonra da üretecektir. Ama depremin tarihini bilmemiz mümkün değil. Bu fay zonu özellikle Palu-Bingöl arası kırılmamış bir bölge. Bu bölgede ileride 6.5-7 büyüklüğünde bir deprem olasılığı var. Ama şu an Malatya ve Bingöl'deki depremlerin bu fay zonuyla direk alakası yok. Bu fay hattını tetiklemesi de söz konusu değil. Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu fay zonunda beklenen büyük depremlerin oluşma zamanları aynı değil. Kuzey Anadolu fay hattında daha kısa zamanlı ama Doğu Anadolu fayında, özellikle Elazığ yöresinde, yaklaşık 120-130 yıl önce meydana gelen depremler var. Ancak o dönemlerde bu depremler aletsel ölçüm olmadığı için gözlemlere dayanılarak söylediğimiz büyüklükler var. İşte bu fay üzerinde 150 ile 200 yıl arasında önemli depremler meydana gelmektedir. Bazı bölgelerde enerji birikimi önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Önemli olan burada bir depremin meydana geleceğini bilerek, yerel yönetimler veya merkezi yönetimlerin şehirlerde veya köylerde tedbir alması, şehirlerin veya köylerin depreme dayanıklı olarak yapılmasıdır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...