Tgrt Haber
29 Haziran 2021 16:49

Elmalı Olayı nedir? Antalya Elmalı ilçesinde yaşanan istismar son durum

Elmalı davası ülkenin ve sosyal medyanın gündemini meşgul ederken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere birçok yerden açıklama geldi. İki çocuğun cinsel istismarı davasında sanıkların tutuksuz yargılanmasına Bakanlığın avukatları itiraz etti. Yürekleri sızlatan Elmalı Davası ile ilgili bilmeniz gereken her şey ve gelen tepkiler.

Elmalı Olayı nedir? Antalya Elmalı ilçesinde yaşanan istismar son durum
istismar,çocuk istismarı,elmalı

Antalya'da iki çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan öz annenin ve çocukların üvey babasının tutuksuz yargılanması Türkiye'ye gündemine bomba gibi düştü. Sosyal medya üzerinde tepkiler çığ gibi büyürken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verdi:   

‘’Antalya Elmalı'da gerçekleşen iki kardeşin istismar edilmesi olayı ile ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur:

06.05.2020 tarihinde iki kardeşin istismara uğradığı şüphesi oluşması üzerine konu kolluk güçlerine intikal ettirilmiştir. İlk görüşmenin Çocuk İzleme Merkezimizde yapılmasının ardından çocuklarımıza psikososyal destek verilmeye başlanmıştır.

Yargılama sürecinin başlaması ile birlikte Bakanlığımız davaya müdahil olmuştur. 16.10.2020 tarihinde gerçekleştirilen ilk duruşmada anne ve üvey baba tutuklanmıştır.

05.01.2021 tarihinde gerçekleştirilen üçüncü duruşmada sanıkların tahliyesine karar verilmiş, Bakanlığımız avukatları karara itiraz etmiştir.

05.03.2021 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebinde bulunmuştur.

21.05.2021 tarihindeki duruşmada ise Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebini yinelemiştir.

Bu travmatik süreçte çocuklarımızı ihtiyaç duydukları sosyal hizmet modellerimiz ile desteklemeye devam ediyoruz.

Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması için devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.’’

Elmalı Olayı nedir? Antalya Elmalı ilçesinde yaşanan istismar son durum

ELMALI DAVASINDA NE OLMUŞTU?

Geçen yıl haziran ayında, savcılığa başvuran babaanne G.S.,  6 ve 9 yaşında olan iki torununun cinsel istismara uğradığı iddiasıyla, eski gelini Merve A., kocası Rahmi A. ile gelininin erkek arkadaşlarından şikayetçi oldu. Bunun üzerine harekete geçen savcılık, Çocuk İzlem Merkezi’nde bulunan doktorların eşliğinde 6 yaşındaki G.E.G ve 9 yaşındaki İ.E.G isimli çocukların ifadesini aldı.

Tüm Türkiye’nin tepki gösterdiği olayda küçük kız ve ağabeyi başına gelenleri çizerek anlattı. Çocukların cinsel istismara uğradığı adli tıp raporuyla kanıtlandı. Küçük kız ve ağabeyi istismarı deftere yaptıkları çizimlerle de anlatmaya çalışmış, bu resimler de soruşturma dosyasına girmişti. Olayı tüm detayları anlatan 6 yaşındaki küçük kız, ağabeyi ve kendinin çok fazla acı çektiğini, annesi ve üvey babasından şikayetçi olduğunu söylemişti. 9 yaşındaki ağabey ise anneannesi tarafından 7-8 ay boyunca şarj kablosu ve oklavayla dövüldüğünü belirtti. Çocukların dayılarının, üvey babalarının ve annelerinin görüştüğü diğer adamların özel bölgelerine dokunduğunu belirtmişti.

ELMALI DAVASINDAN NASIL BERAAT ETTİLER?

Çocukların ifadelerinin alınmasının ardından anne Merve A. ve üvey baba Rahmi A. tutuklanmıştı. Dün gerçekleşen davanın üçüncü duruşması Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada anne ‘’Çocuklarımın dolduruşa geldiğini ve yalan beyanda bulunduklarını düşünüyorum.  Suçlamaları kabul etmiyorum ve beraatimi istiyorum’’ dedi.

Anne gibi üvey baba Rahmi A. da suçlamaları kabul etmedi. Duruşmanın sonunda mahkeme heyeti sanıklar anne Merve A. ve üver baba Rahmi A.'nın yurt dışına çıkış yasağı şartıyla adli kontrolle serbest bırakılmasına hükmetmişti.

ÖMER ÇELİK: ‘’ADALET KURUMU HER ŞEYİ AÇIĞA ÇIKARACAKTIR’’

Sosyal medyada tepkilerin çığ gibi büyümesinin ardından Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik Twitter hesabı üzerinden açıklama yaptı. Çocukların güvende olduğunun altını çizen Ömer çelik şu ifadelere yer verdi:

‘’AK Parti olarak Antalya Elmalı'da iki evladımızın istismar edilmesi davasını yakından takip ediyoruz. Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması en büyük temennimizdir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'mız hem yargılama sürecine müdahil olmuştur; hem de evlatlarımızı ihtiyaç duydukları hizmetlerle desteklemeye devam etmektedir. Evlatlarımız güven altındadır.

Adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz. Hukuki süreçleri takip ediyoruz.

Adalet kurumu herşeyi açığa çıkaracaktır. Vicdanlarıyla bu evlatlarımıza destek olan herkese şükranlarımızı sunuyoruz.’’

ELMALI BAŞSAVCILIĞI: İTİRAZIMIZ REDDEDİLDİ

Elmalı Cumhuriyet Savcılığı, Antalya Elmalı'da iki kardeşin cinsel istismarına ilişkin dava ile ilgili açıklama yaptı. Elmalı Cumhuriyet Savcılığının açıklamasında şu sözlere yer verildi. "Yargılama sürecinde delillerin toplanmış olması ve alınan beyanlardaki çelişkiler dikkate alınarak sanıkların 5 Ocak 2021 tarihinde tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiş ve Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından bu karara itiraz edilmiştir. Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından itiraz reddedilmiştir. 5 ay önce tutuksuz yargılanmalarına karar verilen sanıklar hakkındaki yargılama süreci devam etmekte olup, son duruşma 21 Mayıs 2021 tarihinde yapılarak, duruşması 17 Eylül 2021 tarihine bırakılmıştır."

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN: ALÇAKLAR EN AĞIR CEZAYI ALMALIDIR

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Twitter hesabından yaşanan olaya tepki gösterdi. Kalın, ‘’Hukukta yazılı kurallar kadar maşerî vicdan da esastır. #ElmalıDavası’nda belgeler ortadadır. Bu korkunç hadisede çocuk istismarına müsamaha gibi algılanabilecek kararlardan kaçınmak şarttır. Alçaklar en ağır cezayı almalıdır. Adalet için sürecin yakın takipçisi olacağız’’ ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYA AYAĞA KALKTI

Antalya’da iki çocuğun istismara uğradığı olaya sosyal medyadan tepki yağdı. Milyonlarca kullanıcı Elmalı davası diye bilinen davaya #elmalıdavası etiketiyle tepki gösterdi. Olayla ilgili 1.3 milyon tweet atıldı. Sosyal medyadan isyan eden insanlar çocukların beyanının esas alınmasını ve anne ile üvey babanın tutuklanmasını ve en ağır cezayı almasını talep etti. Futbol kulüplerinden olayla ilgili sert tepkiler geldi.

Elmalı Olayı nedir? Antalya Elmalı ilçesinde yaşanan istismar son durumElmalı Olayı nedir? Antalya Elmalı ilçesinde yaşanan istismar son durumElmalı Olayı nedir? Antalya Elmalı ilçesinde yaşanan istismar son durum

ÇOCUK İSTİSMARI NEDİR?

Çocuk istismarı bir çocuğa bir yetişkin tarafından fiziksel ya da psikolojik olarak kötü davranılmasıdır. Ayrıca çocuklara kötü muamele, çocuk istismarı ve ihmali ile çoğu zaman aynı anlama gelir. Cinsel suçların kategorize edilmiş hali şu şekildedir:

  • Cinsel İstismar Suçu: Kural 15 yaşını tamamlamamış çocuklara karşı bedensel temasta bulunmak suretiyle cinsel amaçla işlenen fiilleri cezalandırmaktadır (TCK md.103). 15-18 yaş grubunda olan çocuklara karşı hile, cebir, tehdit veya iradeyi etkileyen bir nedenle çocuğun bedeni üzerinde icra edilen fiiller de cinsel istismar suçu olarak nitelenir.
  • Cinsel Saldırı Suçu: Kural olarak yaşı büyük kimselere veya 15-18 yaş grubu mağdurlara yönelik (hile, cebir, tehdit veya iradeyi etkileyen başkaca bir neden olmaksızın) bedensel temasta bulunmak suretiyle cinsel amaçla işlenen fiilleri cezalandırmaktadır (TCK 102)
  • Cinsel Taciz Suçu: Mağdurun yaşına bakılmaksızın, fail ile mağdur arasında bedensel temas olmadan, halk arasında laf atma, sözlü taciz vb. gibi ifade edilen cinsel davranışlarla işlenen fiilleri cezalandırmaktadır (TCK 105)
  • Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu: 15-18 yaş grubunda yer alan çocuklarla, çocuğun kendi rızasıyla cinsel ilişkiye girilmesi halinde reşit olmayanla cinsel ilişki suçu oluşur (TCK 104).

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...