Tgrt Haber
02 Eylül 2021 06:46

Emekli Albay Ekinci: Türkiye Afganistan’a daha güçlü dönecek

Türkiye ile Afganistan arasında tarihi ve güçlü bağlar olduğunu söyleyen ve bölgede 5 yıl görev yapan Emekli Albay Ediz Ekinci, Türkiye’nin Afganistan’a çok daha güçlü döneceğini söyledi. Ekinci, Mehmetçiğin bu kez NATO için değil milli şemsiye altında bu ülkede kritik misyon üstleneceğini söyledi.

Emekli Albay Ekinci: Türkiye Afganistan’a daha güçlü dönecek
türkiye,,afganistan,,taliban,,mehmetçik,,türk askeri,,NATO,,ediz ekinci,

Afganistan’da beş yıl görev yapan Emekli Albay Ediz Ekinci Türkiye’nin bölgeye eskisinden çok daha güçlü döneceğini söyledi. Türkiye ile Afganistan arasında tarihi ve çok güçlü bağlar olduğuna dikkat çeken Emekli Albay Ediz Ekinci, Türk askerinin bu ülkede tekrar kritik bir görev üstleneceğini ve Mehmetçiğin bu defa NATO için değil milli şemsiye altında orada olacağını söyledi.

TÜRKİYE AFGANİSTAN’A DAHA GÜÇLÜ DÖNECEK

Türkiye, Afganistan’da rejimin değişmesiyle sonuçlanan gelişmeler ışığında bölgedeki tüm askerlerini geri çekti. Emekli Albay Ediz Ekinci, Taliban kontrolüne geçen Afganistan’daki değişimi Türkiye Gazetesi’ne değerlendirdi. Afganistan’da 5 yıl görev yapan Ekinci, Türkiye’nin bölgeye eskisinden çok daha güçlü döneceğini söyledi.  Türkiye ile Afganistan arasında çok güçlü bağlar olduğunu belirten Emekli Albay Ekinci, Türk askerinin bölgede yine çok kritik görev üstleneceğini ve bunun bu kez NATO için olmayacağını milli şemsiye altında olacağını söyledi.

“ANKARA VİZYONU İLE BAKACAĞIZ”

Olayların bundan sonraki seyrinde Ankara vizyonunun çok büyük önem taşıyacağını vurgulayan emekli Albay Ediz Ekinci, milli bir bakış açısıyla ve kendi dinamiklerimizle üretilecek çözümlerin hem Türkiye hem Afganistan hem de üçüncü taraflar açısından çok önemli rol oynayacağını söyledi. Hemen hemen her köyünde, ilçesinde, ilinde görev yaptığını belirten Ekinci, ülkede derin Türk izlerinin olduğunu, Türkiye ve Afganistan’ın aynı toprak olduğunu söyledi.

Emekli Albay Ekinci: Türkiye Afganistan’a daha güçlü dönecek

TALİBAN İLE YOLUMUZ KESİŞTİ

‘BM Yardım Misyonu’nda görevli ilk Türk subayı olan emekli Albay Ediz Ekinci, Afganistan’da gittiği her yerde Türk olduğunu belirttiği andan itibaren çok büyük hürmet ve saygı gördüğünü vurguladı. Kırsal bölgelerde Taliban’la da yollarının kesiştiğini aktaran Ekinci, hiçbir grup, örgüt veya aşiretin kendilerine silah doğrultmadığını aksine dost, kardeş olarak muamele ettiklerini söyledi.

AFGANİSTAN BATI’DAN DAHA KÖKLÜ VE GELİŞMİŞ

Afganistan’ın Batılıların iddia ettiği gibi ilkel bir yer olmadığını hatta Batı’dan çok daha gelişmiş ve köklü bir yönetim şekline sahip olduklarının vurgulayan Ekinci, 2021’de Amerika’nın Afganistan’da çok kan dökerek hakimiyet sağladığını ardından da ABD’nin uygulanan etnik farklılıkları kaşın stratejinin ise intihar olduğunu söyledi. Amerika’nın Afganistan’da milli bir yapının ortaya çıkmasını istemediğini aktaran Ekinci, “Özbek, Peştun, Hazara, Türkmen ve Tacikler arasında çok daha ayrıştıran politikalar bir yandan yolsuzluğu, rüşveti ve çürümeyi artırdı diğer yandan Taliban’ı güçlendirdi” şeklinde konuştu. ABD’nin aksine Türkiye’nin ise etnik farklılıkları kardeş gördüğünü ve kucakladığını belirten Ekinci, Türkiye ile ABD arasındaki farkın bu olduğunu söyledi. Taliban’ın şu anda ülkenin iktidarını ele geçirdiğini hatırlatan Ekinci, egemen güçlerin bütün güçleri ile kendi Taliban’ını üretme yarışında olduğunu söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...