Tgrt Haber
07 Haziran 2022 10:33 - Güncelleme : 07 Haziran 2022 10:41

Sosyal medyada algı operasyonu: Emniyet Genel Müdürlüğü ‘bot hesapları’ tek tek açıkladı

Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medyadaki manipülasyonu tek tek açıkladı. Twitter’da mayıs ayı içerisinde 12 milyon 479 bin hesap üzerinden atılan 145 milyon tweetin yüzde 23’ünün bilgisayar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu ifade edildi. Etiket ile atılan tweetlerde ise bu rakam yüzde 52’yi buluyor.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
Sosyal medyada algı operasyonu: Emniyet Genel Müdürlüğü ‘bot hesapları’ tek tek açıkladı
twitter,sosyal medya,bot hesap

Sosyal medyada oluşturulan manipülasyonlara ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü duyuruda bulundu. Mayıs ayında ülke gündemine getirilen 10 hashtag incelendiğinde etiketlerin bot hesaplar tarafından yapıldığı rakamlar ile ortaya konuldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen açıklama şu şekilde:

Bilgi manipülasyonu, bilgi ekosistemini etkilemek, bozmak veya çarpıtmak için çeşitli içeriklerden yararlanır. Bu içerikler, halkın tutumlarını veya inançlarını etkilemek, bireyleri belirli bir şekilde hareket etmeye, davranmaya ikna etmek veya nefret ve şiddeti kışkırtmak için kullanılabilir. Yanlış bilgi ve propaganda yoluyla yürütülen dezenformasyon ve manipülasyon çalışmaları ile toplumsal gerilimleri istismar etmek, toplumda var olabilecek kutuplaşmayı artırmak ve kurumlara olan güveni azaltmak hedeflenmektedir.

Sosyal medyada algı operasyonu: Emniyet Genel Müdürlüğü ‘bot hesapları’ tek tek açıkladı

HESAPLARIN YÜZDE 23’Ü BİLGİSAYAR TARAFINDAN YÖNETİLİYOR

Günümüzde sosyal ağlar, kamuoyu oluşumuna katkı sağlamakla birlikte sosyal hareketlerin planlandığı, organize edildiği, başlatıldığı ve yönetildiği önemli araçlara dönüşmektedir. Sosyal Medya platformu Twitter’da, Mayıs ayı içerisinde Ülkemizdeki 12 milyon 479 bin hesap üzerinden 145 milyon adet tweet atılmış, bu tweetleri atan hesapların %23’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu görülmüştür. Yine Mayıs ayı içerisinde ülkemizde sosyal medyada gündem olan 10 etiket (hashtag) incelendiğinde, bu etiketler üzerinde yoğun olarak etkileşimde bulunan hesapların %52’sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu anlaşılmıştır. Yapılan çalışma neticesinde özellikle Twitter üzerinden Ülke gündemini meşgul ederek algı operasyonları yapan hesapların çoğunun bot hesap olduğu tespit edilmiştir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...