Tgrt Haber
27 Şubat 2014 14:24

Engelli ve yaşlılara verilen destek genişletiliyor

İslam, resmi ve özel kurumlarda ücretsiz bakım hizmeti alan muhtaç, engelli ve yaşlılara verilen harçlığın kapsamının genişletildiğini söyledi.

Engelli ve yaşlılara verilen destek genişletiliyor
Engelli ve yaşlılara verilen destek genişletiliyor, engellilere destek, yaşlılara destek, ücretsiz bakım hizmeti,

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Bakanlık'ta düzenlendiği basın toplantısında, Resmi Gazete'de 19 Şubat 2014'te yayımlanarak yürürlüğe giren kanun üzerinde uzun zamandır çalışıldığını, sivil toplum kuruluşları ve ilgililerin görüşleri alınarak düzenlemeler yapıldığını kaydeden İslam, kanunda engelli ve yaşlılar, çocuk hizmetleri, sosyal yardımlar, şehit yakınları ve gaziler ile Bakanlığın teşkilat ve görevleri alanlarında yenilikler yer aldığını vurguladı.
Engelli ve yaşlılar alanında son 10 yılda bir çok çalışma yapıldığını, son yapılan düzenlemelerle tıbbi bakıştan sosyal ve toplumsal temelli bakışa geçildiğini vurgulayan İslam, engellilik alanındaki sosyal yaklaşımın kanun metnine yansıtıldığını ifade etti. Engelliliğe dayalı ayrımcılığa karşı yasal zeminin güçlendirildiğini, erişilebilirlik tanımının düzenlendiğini, erişilebilir alanların netleştirildiğini aktaran İslam, düzenlemeyle ilk kez kanuna "erişilebilirlik" kavramının girdiğini söyledi. Hükümet ve bakanlık olarak engellilerin hayata katılımını sağlamaya yönelik çalışmalar yürüttüklerine işaret eden İslam, 2002'de 5 bin 777 olan engelli memur sayısının bugün 32 bine ulaştığını kaydetti. Bu yıl EKPSS'nin ikincisinin yapılacağını anımsatan İslam, kanunla iş ortamındaki engellilik ayrımcılığının yasaklanmasına ciddi bir vurgu yapıldığını belirtti. Korumalı iş yerlerine yönelik teşvikleri anlatan İslam, özel sektöre engelli istihdamı için verilen desteğin artırılacağına dikkati çekti. İslam, engelli ve engelli yakınlarının tayin ve nakillerini kolaylaştıran düzenlemenin de kanunda yer aldığını kaydederek, "Kendisi, eşi, birinci derecede yakını engelli olan memurlarımız, ailelerindeki engellilerin veya kendilerinin daha rahat şartlarda yaşayabilmeleri için bir ilden başka bir ile nakil talebinde bulunduklarında ilgili kuruluşlar bu talepleri karşılamak durumunda olacaklar" diye konuştu. Engelli eğitimiyle ilgili de kolaylıklar getirdiklerini dile getiren İslam, kanunla eğitim ve istihdamda ayrımcılık yasağının güçlendirildiğinin altını çizdi.  
Bakan İslam, 2002 yılında 2 bin 647 engellinin bakım hizmeti almak için sıra beklediğini bugün ise sıra bekleyen engelli bulunmadığına vurgu yaparak, düzenlemeyle evde bakım aylıklarında yaşanan sorunların da çözüldüğünü ifade etti. Gelir kriterlerinin hane halkı yaklaşımı çerçevesinde yeniden belirlendiğini aktaran İslam, "Yeni yaptığımız düzenlemeyle, bir hanede birden fazla engelli vatandaşımız varsa birinciden sonraki engelli kardeşimiz gelir kriteri hesaplamasında iki kişi sayılacak. Dolayısıyla hane geliri daha fazla kişiye yayılmış olarak görüleceğinden daha fazla engellinin yardım alması durumu ortaya çıkacak" açıklamasını yaptı. Özel bakım hizmetlerini teşvik ettiklerini ve yaygınlaştırdıklarını dile getiren İslam, "Bu kanuni düzenlemeyle engellilere bakım hizmeti vermekte olan fakat Bakanlığımız dışında olan kamu kurum ve kuruluşlarına bu hizmetleri karşılığında ödeme yapabilir hale geliyoruz. Böylece yerel yönetimlerin engellilere yönelik hizmet vermesini kolaylaştırıyoruz, teşvik etmiş oluyoruz" dedi.  Engelli araçlarının ÖTV istisnası kapsamının da değiştirildiğini aktaran İslam, öngörülen motor silindir hacminin 1600 cc'den 2800 cc'ye çıkarıldığını, böylece sedye ya da tekerlekli sandalyelerin girebileceği daha büyük araçlar alınabileceğini söyledi. Yaşlılarla ilgili bakım ve destek hizmetlerinde yenilik yaptıklarını belirten İslam, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaptığımız düzenlemelerden biri şu; muhtaç yaşlılar için hizmet alımıyla bakım hizmeti verilmesini sağlayabileceğiz bundan sonra. İkinci bir düzenlememiz de, resmi ve özel kurumlarda ücretsiz bakım hizmeti alan muhtaç, engelli ve yaşlılara ihtiyaçları için verilen harçlığın kapsamını genişletiyoruz. Eskiden sadece kendi kurumlarımızda kalan engelli ve yaşlılarımıza harçlık verebiliyorduk ama artık Darülacezede kalanlara ya da Bakanlığımızın desteğini alan bu tür kurumlardaki engelli ve yaşlılara da harçlık desteği verebiliyoruz." ''Çocuk gelinlerle ilgili bakanlıkça yeni bir yol haritası belirlenmişti. Şuanda ne aşamada?'' sorusuna karşılık Bakan İslam, zorla ve erken yaşta evlilikler Türkiye'nin, herkesin sorunu olduğunu vurguladı. Bu bir sosyal yara, bunu muhakkak çözümlememiz gerekiyor. Böyle inanıyoruz'' diyen İslam, uygar kabul edilen birçok ülkede de bu konuyla mücadele edildiğini belirtti. ''Biz sorunu tümüyle ele aldık, iki aşamalı bir planımız var, çözümleyebilmek için. Birinci aşama, bugüne kadar çıkmış yasalar doğrultusunda bu tür istenmeyen olayların engellenmesini sağlamak, yasaların caydırıcılığını ön plana çıkarmak, olaylar vuku bulduktan sonra da yasaların tam anlamıyla uygulanmasını sağlayarak yine bir cezalandırma ve caydırma sistemi oluşturmak. Birinci planda yapmak isteğimiz bu.
Bununla paralel olarak yapmak istediğim şey de, bir zihniyet değişimi, bir bilinç oluşturmak. Her iki çalışmayı paralel götürüyoruz. Birinci aşamalı çalışmamız için mevcut yasalarımızın öncelikle uygulanmasını istiyoruz. Bu yasaları uygulayacak altı bakanlığımız var. Bu bakanlıklarla bakanlar düzeyinde tek tek görüşmelirimizi yaptık. Mutabıkız, birlikte çalışacağız. Önümüzdeki haftalarda müsteşarlar düzeyinde bir teknik çalışma yapılacak, teknik çalışmalar sonuçlandığında hangi müeyyideler nasıl, kimler tarafından uygulanacak açıklayacağız.''

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...