Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Haziran 2021 10:20

Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'e gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'ne katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gidiyor. Zirvede birçok ülkenin lideriyle ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'e gidiyor
erdoğan,nato,libya,avrupa,brüksel

NATO Zirvesi'ne katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede birçok ülkenin lideriyle ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.

NATO üyesi ülkelerin liderleriyle ikili temaslarda bulunacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Biden, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile baş başa görüşmeler yapacak.

LİDERLERLE BİR ARAYA GELECEK

Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de bir araya gelmesi planlanıyor.

Erdoğan-Biden görüşmesi, Biden'ın ABD Başkanı seçilmesinden sonra iki liderin baş başa bir araya geldiği ilk görüşme olacak.

Görüşmelerde NATO'daki ittifakın yanı sıra ikili ilişkiler ve bölgesel meselelerin gündeme gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Türk heyetinin NATO Zirvesi'ndeki öncelikli gündemi, Türkiye'nin bölgesindeki gelişmelere ilişkin egemenlik hakları ve güvenlik hassasiyetine saygı gösterilmesi olacak. Zirvede, Türkiye'nin bu konulardaki kararlılığı vurgulanacak. Türkiye'nin ittifak kapsamında üzerine düşen görevleri yerine getiren bir üye ülke olduğunun altı çizilerek muhataplara terörle mücadele ve insani krizlere etkin müdahale konusunda iş birliği teklifleri de tekrarlanacak.

1,5 YIL SONRA İLK ULUSLARARASI ZİRVE

Öte yandan program, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşık 2 yıl aradan sonra yüz yüze katıldığı ilk uluslararası zirve olma özelliği taşıyor. Erdoğan, son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel'in daveti üzerine 19 Ocak 2020'de Almanya'da Libya konusunda gerçekleştirilen zirveye katılmış, bu tarihten sonra gerçekleştirilen D-8 Zirvesi, 14. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi, İklim Zirvesi gibi pek çok uluslararası programa çevrim içi görüşmeler gerçekleşmişti.

ZİRVESİ ÖNCESİ ÜST DÜZEY GÜVENLİK

NATO Zirvesi, yeni tip koronavirüs  salgını nedeniyle sıkı tedbirler altında düzenlenecek. Pazartesi günü öğle saatlerinde liderlerin karargaha gelmelerinden sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, resmi karşılama merasimi düzenleyecek. Ardından aile fotoğrafı çektirilecek.

Daha sonra zirve toplantısına geçilecek. 3 saate yakın sürmesi planlanan toplantının ardından zirve bildirisinin yayımlanması bekleniyor. Genel Sekreter Stoltenberg ile liderlerin ayrı ayrı basın toplantısı düzenlemeleri de öngörülüyor.

Zirvenin yapılacağı NATO karargahına erişim oldukça sınırlı tutulacak. Medya mensupları için karargah binasının yanında bir medya merkezi kurulacak. Zirveyi takip edecek medya çalışanlarının PCR testi yaptırması ve özel FFP2 maskeleri kullanması istenecek.

NATO karargahında düzenlenecek zirve için Brüksel’de geniş güvenlik önlemleri alınacak. Zirve günü bazı yolların kapatılması planlanıyor.

Ayrıca zirve dolayısıyla Grand Place, Montgomery kavşağı, Cinquantenaire Parkı’ndaki tak ve Atomium gibi Brüksel’in bazı simge yapıları ve yerlerinde NATO’nun rengi olan mavi ışıklandırma yapılacak ve NATO bayrakları asılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...