Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Mart 2014 16:12

Eroğlu'ndan İstanbullular'ı rahatlatan açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Melen Barajı'nın İstanbul'un neredeyse 1 yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu belirtti.

Eroğlu'ndan İstanbullular'ı rahatlatan açıklama
Veysel Eroğlu, orman ve su işleri, melen barajı, istanbul suyu,

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda telekonferans sistemiyle yapılan Melen Barajı'nın temel atma törenindeki konuşmasında, İstanbul’un "dünyanın incisi" bir şehir olduğunu belirterek, İstanbul’a hizmet etmenin adeta bir ibadet olduğunu söyledi.
Melen Barajı'nın 700 milyon metreküp suyu biriktireceğini ve İstanbul'a yılda 1 milyar metreküpten fazla su vereceğini anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu baraj neredeyse İstanbul'un 1 yıllık suyunu karşılayabilecek kapasitede. Bu baraj sadece içme suyu barajı değil. Düzce'nin havzasındaki bütün köyler, beldelerin bütün atık sularını toplayacağız, hatta bir kısmını kol havzanın dışına atacağız. Bir de hidroelektrik santrali kesinlikle... Çünkü buradan enerji pompalamak gerekiyor. Büyükşehir veya İSKİ kim isterse oradan kullansın. Bu müjdeyi de veriyoruz." Eroğlu, 2071 yılını hedeflediklerini belirterek, "26 Ağustos 2071 tarihi, Malazgirt Zaferinin bininci yılına kadar bu sular yetişsin İstanbul'da diye Başbakanımız talimat verdi. Sungurlu ve Osmangazi barajlarını da yapacağız, onun projeleri de yapılıyor" diye konuştu. Melen Barajı'nın dünyanın sayılı içme suyu temin barajlarından olduğunu belirten Eroğlu, "İstanbul'un neredeyse su ihtiyacını tek başına karşılayacak bu büyük tesisin bütün İstanbullular'a şifa olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum" dedi.
Proje 7 Mart 2016'da bitecek
Projenin iş bitiş tarihinin 7 Aralık 2016 olarak belirlendiğini ifade eden Eroğlu, "Bitmezse müteahhit Düzce'ye 22 derslikli bir okul yapacak" diye konuştu. "Saatini belirleyelim" diyerek salondakilere tekliflerini soran Eroğlu, salondan "13.59" diye teklif gelmesi üzerine açılış saatinin de "13.59" olduğunu sözlerine ekledi. Açılışın ardından bir gazetecinin, "2016 yılına kadarki kuraklık endişesi ne olacak, Melen'deki su miktarı bu endişeleri giderecek boyutta mı?" sorusuna, şu cevabı verdi: "Şu anda Melen'den gürül gürül su basıyoruz. Melen'den İstanbul'a su getiren dev bir isale hattı var. Başkanımız da ikinci isale hattını yapıyor o da bitmek üzere onu da tamamlayınca neticede İstanbul'a yeteri kadar su basılacaktır. Bizim orada Hasanlar Barajımız var. Oradan gerektiğinde suyu veriyoruz. Bazı arkadaşlar bilmiyor Alibeyköy'e bakıyor, orada bir resim çekiyor, 'kurumuş' diyor."
Topbaş: "Biz yaparız, azmimiz ve gayretimiz var"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, önemli bir proje için bir araya gelindiğini belirterek, dünya insanlığının birçok kentte baş başa kaldığı sorunun sağlıklı suya ulaşım olduğunu dile getirdi.
Birilerinin İstanbul'u eski günlerine geri götüreceğini söylediğini ve o eski günlerin susuz, çöp yığınlarıyla dolu günler olduğunu belirten Topbaş şöyle devam etti:
"Aşkımız var, sevdamız var, emanet şehir bildiğimiz bu İstanbul'da sadece İstanbullular'ın değil, dünyadaki tüm insanların hakları olduğu bilinciyle, sadece su değil, tüm sorunları çözmeye çalışıyoruz. Türkiye'de 80 yılın en kurak dönemi yaşanıyor ama buna rağmen su sorunu yok diyebiliyoruz. İstanbul şu anda 15 milyonluk nüfusuyla Avrupa'nın 23 ülkesinden büyük. Yaz aylarında yıllık 3 milyon metreküp su tüketimi mevcut. İstanbul'un her bölgesinde hemen hemen su almayan bölge kalmadı." İstanbul'un bugün değil, 2071 yılında da su sıkıntısı yaşamaması için çalıştıklarını anlatan Topbaş, "Biz yaparız, azmimiz ve gayretimiz var. Bu kent tesadüflere sürüklenerek, maceralara terk edilemez 'ne olursa olsun denilemez' böyle bir şehir burası" diye konuştu. Daha sonra Bakan Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ve diğer yetkililer sahneye çıkarak, Melen Barajı şantiyesiyle telekonferans sistemiyle yapılan bağlantıya katıldılar. Oradaki çalışmalar hakkında bilgi alan Eroğlu ve beraberindekiler ardından butona basarak, barajın temelini attılar. Bu arada Bakan Eroğlu'na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş tarafından, İstanbul Boğazı'nın altından çıkartılan bir taştan yapılan tesbih hediye edildi. Bakan Eroğlu da taşın Avrupa ile Asya'nın ortasından çıkması nedeniyle ismine "Avrasya taşı" denebileceğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...