Tgrt Haber
27 Haziran 2022 16:04 - Güncelleme : 27 Haziran 2022 16:37

Son dakika! Çevre Bakanlığından Erzincan İliç duyurusu: Altın madeninin faaliyetleri durduruldu

Son dakika haberi: TGRT Haber'in gündeme getirdiği Erzincan İliç'teki altın madeniyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, madenin faaliyetlerinin durdurulduğunu ve çevresel iyileştirme çalışmaları tespit edilene kadar tesisin faaliyetlerine izin verilmeyeceğini duyurdu.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Son dakika! Çevre Bakanlığından Erzincan İliç duyurusu: Altın madeninin faaliyetleri durduruldu
erzincan,iliç,maden,siyanür

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapılan açıklamada Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyetinin durdurulduğunu belirterek "İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyecektir." ifadelerine yer verildi. 

BAKANLIK ÖZEL EKİP GÖNDERDİ

Erzincan İliç'teki altın madeninden Fırat Nehri'ne 20 ton siyanür karıştığı iddiaları üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İliç ilçesi Çöpler köyünde, 21 Haziran'da bir altın madeni işletmesinin yığın liç sahasına ait boru hatlarında yaşanan arıza sonrası meydana gelen çevre kirliliğinin ardından bakanlığa bağlı çevre denetim ekiplerinin ivedilikle bölgeye sevk edildiğini duyurdu. 

Bakanlığın incelemelerinde, boru hattından kaynaklanan sızıntının tesis sınırlarının dışına taşarak, eğimli arazide aktığı, mevsim itibarıyla alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı, dolayısıyla kuru dere yatağına ulaşan herhangi bir kirlilik olmadığı tespit edildi. Söz konusu tespitin analiz raporlarıyla teyit edilebilmesi amacıyla Çevre Laboratuvarı tarafından gerekli analizler için numuneler alındı. Boru hattındaki solüsyon ile kirlenen alanlara gerekli kimyasallar ile müdahale edilerek, kirli malzeme toprak yüzeyden sıyrılarak, güvenli alana taşındı.

EN ÜST SINIRDAN CEZA

Temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespiti için bölgeden 27 numune daha alınırken çevre kirliliğine neden olan altın madenine "en üst sınır" olan 16 milyon 441 bin lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca söz konusu olayla ilgili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

FAALİYETİNE İZİN VERİLMEYECEK

Bakanlık yetkilileri, bölgede çevresel izleme çalışmalarının aralıksız olarak sürdürüleceğini, analiz sonuçlarına göre ise lüzum görülen alanlarda çevresel iyileştirme çalışmalarına devam edileceğini açıkladı. Bugün yapılan açıklamada ise madenin faaliyetlerinin durdurulduğu ve çevresel iyileştirme tespit edilene kadar işletmenin men edildiği belirtildi. Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

"Erzincan İliç’te boru hatlarındaki arıza nedeniyle çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyetini durduruyoruz. İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız Denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin çalışmasına izin verilmeyecek."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...