Tgrt Haber
16 Aralık 2021 12:03

Evcil hayvanlar için yeni kimlik şartları: Yapılmazsa cezası çok ağır

Yasaklı ırk olarak tabir edilen Pitbull, Dogo Arjantin, Japon Tosa gibi köpeklere sahip olanların 14 Ocak 2022’ye hayvanlarını kısırlaştırıp mikroçip taktırması gerekiyor. Köpeğinin kaydını yapmayan hayvan sahiplerine 11 bin lira ceza verilecek, hayvanları ellerinden alınacak.

Evcil hayvanlar için yeni kimlik şartları: Yapılmazsa cezası çok ağır
evcil hayvan,,mikroçip,

Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokolle besledikleri hayvanlar için köpek ve kedi sahiplerine mikroçip taktırma ve pasaport çıkarma zorunluluğu getirilmişti. Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, 14 Ocak 2022’ye kadar tehlike arz eden köpek ırklarına mikroçip takılması gerektiğini belirtti. Kızılinler bu ırk köpeği olanların önce hayvanlarını kısırlaştırıp sonra da veterinerden aldığı kısırlaştırma belgesiyle tarım il müdürlüklerinde hayvanlarına çip taktırıp yeni kimlik alması gerektiğini söyledi.

MİKROÇİP TAKILMASI ZORUNLU OLAN KÖPEK IRKLARI

Tehlike arz eden köpek ırkları olarak bilinen Dogo Argentino, Amerikan Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Fila Brasilerio, Amerikan Bully ve American Staffordshire Terrier cinsi köpeklere imzalanan protokol kapsamında 14 Ocak 2022’ye kadar mikroçip takılması mecburi olacak.

EVCİL HAYVANINA ÇİP TAKTIRMAYANA 11 BİN LİRA CEZA

Belirtilen köpek ırklarına sahip olan kişiler, kısırlaştırma işlemini yaptırdıktan sonra hayvanlarına mikroçip taktırabilecek. Verilen tarihe kadar mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 11 bin lira ceza verilecek. Mikroçip taktırılmayan köpeklere ise el konulacak.

Evcil hayvanlar için yeni kimlik şartları: Yapılmazsa cezası çok ağırEskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler

SON TARİH 14 OCAK 2022

Hayvanları Koruma Kanunu’nun geçtiğimiz yılın son döneminde değiştiğini vurgulayan Kızılinler, tehlike arz eden köpek ırklarının kısırlaştırma yapıldıktan sonra mikroçip takılması gerektiğini belirtti. Yasaklı ırk olarak tabir edilen, Pitbull, Dogo Arjantin, Japon Tosa gibi ırklar ve melezlerinin kayıt edilmesiyle ilgili değişen kanunun yeni maddelerine göre, hayvan sahiplerine 14 Ocak 2022’ye kadar süre tanındı.

KAYDI YAPILMAYAN KÖPEĞE EL KONULACAK

Sürenin her geçen gün azaldığını belirten Kızılinler, yasaklı ırk köpeklere sahip olan kişilerin hayvanlarını kısırlaştırdıktan sonra veterinerlerden kısırlaştırma belgesi alıp il tarım müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini söyledi. İl tarım müdürlüklerinde hayvanların çiplerinin takılıp, yeni kimliklerinin verileceğini belirten Kızılinler, bu işlemleri yapan kişilerin 14 Ocak 2022’den sonra ceza almayacağını ifade etti. Süre dolmasına rağmen kaydı yapılmayan ırklara HAYDİ ile Doğa Koruma ve Millî Parklar tarafından el konulacağının altını çizen Kızılinler, köpek sahiplerine ise 11 bin lira para cezası uygulanacağını ve bu kişilerin bu köpeklere tekrar bakamayacağını söyledi.

Evcil hayvanlar için yeni kimlik şartları: Yapılmazsa cezası çok ağır

KEDİLER RESMEN ÇİPLENECEK

2022 yılının sonuna kadar evcil bütün köpek ve kedilere mikroçip takılması gerektiğini hatırlatan, Kızılinler, 2022’den itibaren kedilerin de resmi anlamda çipleneceğini söyledi. Kedi sahiplerinin veterinerlerde kedilerine çip taktırmaları ve pasaportlarını almaları gerektiğini belirten Kızılinler, “Hayvan sahiplerinin yasaklı ırk olmayan köpekler ile kedilerin çiplenmesi ve kimliklendirilmesiyle alakalı da 2022 yılının sonuna kadar süreleri var” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...