Tgrt Haber
20 Ağustos 2021 17:41

FAO Başkan Yardımcısı Dr. Selışık’den kuraklık uyarısı

İklim değişikliğine bağlı olarak tarımsal üretim de düşüyor. Bu durum sofraları ve fiyatları olumsuz etkiliyor. Uzmanlar geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl buğdayın yaklaşık 4 milyon ton daha az çıkacağını belirterek “Ekmek fiyatları artacak” uyarısında bulundu.

FAO Başkan Yardımcısı Dr. Selışık’den kuraklık uyarısı
Buğday,İklim değişikliği,Kuraklık

TGRT HABER

İklim değişikliği beraberinde gıda krizini de getiriyor. 2019 yılında hazırlanan rapora göre dünyada 729 ile 810 milyon insan açlıkla karşı karşıya kaldı. Bu rakamın 2020 yılında daha da artması bekleniyor. TGRT Haber’e konuşan FAO Başkan Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık,  iklim değişikliğinin etkilerinin gittikçe daha fazla hissedildiğini söyleyerek, “Dünyada iklim değişikliği en fazla buğday üretimini etkiledi. Buna Türkiye de dahil. Hatta Türkiye’nin iklim değişikliğinden kaynaklı en büyük sorunu buğday miktarındaki düşüş olacak” diye ifade etti. 

MİLYONLARCA İNSAN AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA

2020 yılında hazırlanan rapora göre 2019’da 729 ile 810 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kaldığını belirten Selışık, “2020’de 118 milyon daha fazla insanın açlıkla karşı karşıya kalması bekleniyor. Başta Asya ve Afrika ülkeleri” dedi. Selışık, kuraklığın ve iklim değişikliğinin etkilerinin görmeye başlandığının altını çizerek, “Tarım arazileri, su kaynaklarımızın yüzde 74’ünü kullanıyor. Kuraklığa bağlı olarak su kaynaklarımız azaldığında, sularımızı kontrollü kullanmazsak tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenecek. Bu durum fiyatlara yansıyacak, bundan tüketici etkilenecek. Maalesef iç açıcı bir tablo göremiyoruz” dedi. 

TÜRKİYE’NİN SORUNU BUĞDAY

Türkiye’de yaşanacak sorunların başında buğday miktarında düşüş olduğunu kaydeden Selışık, “Türkiye’de bu yıl yaklaşık 22 milyon ton buğday bekleniyordu ancak tahminler 16 milyonu gösteriyor. Bunun nedeni iklim değişikliğine bağlı kuraklık. Bunların sonucunda fiyatlar artacak, bu durum ekmek fiyatlarına yansıyacak. Nohutta üretiminde de ciddi düşüşler mevcut. Kuraklık böyle devam ederse fiyatlar artacak” diye belirtti. Selışık, iklim dostu tarımın sahaya yansıtılması gerektiğine de dikkat çekti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...