Tgrt Haber
20 Temmuz 2021 15:53

Fatma Girik kimdir, kaç yaşında, nereli? Fatma Girik neden vefat etti?

Yeşilçam’ın efsane isimlerinde Fatma Girik’in sağlık durumunun kötüleşmesiyle gündeme ''Fatma Girik kimdir, kaç yaşında, nereli?'' soruları gündeme geldi. Usta oyuncu Fatma Girik 79 yaşında hayatını kaybetti. Peki Fatma Girik neden vefat etti?

Fatma Girik kimdir, kaç yaşında, nereli? Fatma Girik neden vefat etti?
fatma girik,yeşilçam

Yeşilçam'ın usta oyuncusu Fatma Girik 79 yaşında hayatını kaybetti. Usta oyuncu bir süredir İstanbul'da tedavi görüyordu. Yeşilçam dünyasının unutulmaz isimlerinden Fatma Girik daha önce göğüs hastalıkları nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Beyinde su toplanması olarak da bilinen Hidrosefali hastalığına sahip oyuncu Fatma Girik befat haberini Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin duyurdu. Peki Fatma Gİirk kimdir, neden vefat etti?

FATMA GİRİK KİMDİR? 

1942 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Fatma Girik, Münevver Girik ve Hayri Girik’in üç çocuğunda biridir. Lise eğitimini Cağaloğlu Kız Lisesi’nde tamamlamıştır. Oyunculuğa olan ilgisiyle mesleğe atılan Fatma Girik, ilk başrolünü Leke isimli filmle aldı. 180’den fazla filmde oynayan Girik, Memduh Ün ile tanıştıktan sonra kariyerinde büyük bir ilerleme kaydetti. Mehduh Ün’ün yönettiği Ölüm Peşimizde filmiyle Girik oyunculuk dünyasından adından söz ettirdi.

Fatma Girik, 1970 ve 1980 yıllarında sinema tarihine damga vurmuş dört kadın oyuncudan biridir. Dört yapraklı yonca diye bilinen bu dört oyuncu; Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Türkan Şoray’dır.

Oyuncu Fatma Girik’in döneminin diğer oyuncuları gibi plakları vardır. Bunlar: Aguş ve Aşk Düğümü’dür.

FATMA GİRİK NEDEN VEFAT ETTİ?  

İstanbul’da bir hastanede uzun süredir tedavi gören sinema sanatçısı Fatma Girik hayatını kaybetti.  Göğüs hastalığı ve Beyinde su toplanması olarak da bilinen Hidrosefali hastalığına sahip olduğu bilinen Fatma Girik 79 yaşında sevenlerine veda etti. 

FATMA GİRİK KIZI AHU TURANLI KİMDİR? 

Fatma Girik vefat haberi ardından gözler usta oyuncunun vasiyetnamesine çevrildi. Yeşilçam'ın yıldızı Fatma Girik mal varlığını manevi kızı ve yeğeni Ahu Turanlı'ya bırakacak. Peki Ahu Turalı kimdir? 

Ahu Turanlı, Fatma Girik'in kardeşi Müyesser Turan'ın kızı olduğu biliniyor. Özel bir gayrimenkul şirketinde danışman olarak çalışan Turanlı, Girik tarafından yıllar önce Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan koruyucu aile olarak sahiplenildi. Fatma Girik mal varlığından Ahu Turanlı için pay ayırdığı biliniyor. 

FATMA GİRİK ALDIĞI ÖDÜLLER

Başarılı oyuncu Fatma Girik’in ulusal ve uluslararası pek çok ödülü bulunmaktadır. Bunlar:

  • 1965 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Keşanlı Ali Destanı
  • 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Sürtüğün Kızı
  • Adana Altın Koza Film Festivali, 1969, Ezo Gelin, en iyi kadın oyuncu
  • Adana Altın Koza Film Festivali, 1971, Acı, en iyi kadın oyuncu
  • 35. Altın Portakal Film Festivali, 1998, Sürtüğün Kızı, yaşam boyu onur ödülü
  • Adana Altın Koza Film Festivali, 1969, Büyük Yemin, en iyi kadın oyuncu
  • 18. Ankara Uluslararası Film Festivali, Aziz Nesin Emek Ödülü

Fatma Girik kimdir, kaç yaşında, nereli? Fatma Girik neden vefat etti?

FİLMLERİ

Fatma Girik 180’den fazla filmde rol almıştır. Bunalrdan bazıları;

  • Ezo Gelin (1968) – Ezo
  • Duyduk duymadık demeyin (1970)
  • Vatan ve Namik Kemal (1969) - Zekiye
  • Yarın son gündür (1971)
  • Yılanların öcü (1985) Irazca
  • Kanlı Nigar (1981) Kanlı Nigar
  • Postaci (1984) Sevatap
  • Büyülü fener (2005)
  • Japon Isi (1987) - Japan Robot

FATMA GİRİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPTI MI? SİYASİ YAŞAMI

Fatma Girik oyunculuğun yanında siyasetle de ilgilendi. Sosyaldemokrat Halkçı Parti’den 1989 ile 1994 tarihleri arasında Şişli Belediye Başkanlığı yaptı. Fatma Girik vefat haberi Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin sosyal medya hesabından duyuruldu. Eski Şişli Belediye Başkanı olan Girik için Keskin "Yeşilçam’ın ve Şişlimizin büyük değeri, ilçe başkanlığı yaptığım dönemde birlikte çalışmaktan onur duyduğum eski Şişli Belediye Başkanımız sevgili Fatma Girik’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim." mesajını paylaştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...