Tgrt Haber
06 Kasım 2014 18:15

Fatma Şahin dünyaya mültecileri anlattı

Şahin Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin yaşadığı sıkıntıları anlatarak, uluslararası kuruluş ve temsilcilere yardım çağrısında bulundu.

Fatma Şahin dünyaya mültecileri anlattı
fatma şahin birleşmiş milletler, Genel olaylar Haberleri,

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin yaşadığı sıkıntıları anlatarak, uluslararası kuruluş ve temsilcilere yardım çağrısında bulundu.

Şahin, İsviçre’nin Cenevre kentinde, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) üyesi devletlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen “Pekin+20 Bölgesel Değerlendirme” toplantısında “Mevcut Demografik Eğilim ve Ekonomik Durum İçerisinde Kadın ve Ekonomi” konularının ele alındığı toplantıya katıldı.

BM toplantısında,“Savaş Mağduru Kadınlar” ve “Suriyeli Kadın Sığınmacılar” konulu sunum yapan Şahin, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sorun ve sıkıntılarını anlattı. Şahin, BM toplantısında şöyle konuştu:
“Suriye’deki iç savaşın üzerinden yaklaşık 4 yıl geçti. Özellikle Suriye halkı bu topraklar üzerinde yaşasın diye mücadele edildi. Bunlar olaylar yaşanmasın diye yapılması gereken reformlarla büyük bir gayret gösterilmesine rağmen işte şuanda görmüş olduğumuz manzara ortaya çıktı. Biz 4 yıldan bu yana Suriyeli kardeşlerimiz ile birlikte yaşıyoruz. Bunlar bizim komşumuz akrabamız. Bizim inancımıza göre, medeniyetimize göre ‘komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir.’ Komşularımızın yanında olmamız bizim medeniyetimizin gereği. 200 bin kişi hayatını kaybetti. 6 milyon kişi yerinden yurdundan oldu. 3 milyon kişi başka ülkelere yerleşmek zorunda kaldı. 1,5 milyon kişi Türkiye’ye yerleşti. Bir şey düşünün ki Cenevre’nin iki katı nüfusu bir gecede sınırlarınıza geliyor. Muhtaçlar, açlar açıktalar, bir kişi ölmesin diye çalıştık. Kürt, Acem dili, dini, cinsiyeti ne olursa olsun, kim olursa olsun insanlık ölmesin diye çalıştık.”

“1 MİLYON 500 BİN SURİYELİ’NİN 300 BİNİ GAZİANTEP’TE”

Türkiye’de yaşayan 1 milyon 500 bin Suriyeli nüfustan, 300 bininin Gaziantep’te yaşadığına dikkati çeken Şahin, yaklaşık 30 bininin kamplarda, geri kalan 270 binin ise şehir merkezinde yaşadığını belirtti.

Kentte yaşayan 300 bin mültecinin 60 bininin eğitim çağında olduğunu, pasaport ile gelenleri Milli Eğitim Müdürlüğü ile okullara yerleştirdiklerine işaret eden Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 20 bin öğrencinin eğitim masraflarını karşıladıklarının kaydetti.

ULUSLARARASI CAMİAYA DESTEK ÇAĞRISI

İnsanı değerlerin öne çıktığı, dili, dini, mezhebi ne olursa olsun ayırt etmeden dünyadaki yaşamının sağlanması gerektiğine vurgu yapan Şahin, Suriye’de barış ve huzur ortamının sağlanması için Suriye’nin Suriyeliler tarafından yönetilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Toplantıdaki katılımcılara seslenen Şahin, şunları kaydetti:
“Bir an önce bu yaşanan, dramın dindirilmesi özellikle bu çatı altında bulanan insanlara büyük görevler düştüğünü düşünüyorum. Bugüne kadar 4 milyon dolar harcayan bir ülkeyiz. Bütün gücümüzle alandayız, ama bizim de belirli bir gücümüz var. Bunun için uluslararası toplumların el ele vermesi gerekiyor. Uluslararası hukukun ve toplumların çok daha duyarlı olması gerekiyor. Sadece bunu Türkiye’den beklememek gerekiyor. Ben bugün buraya katılan tüm katılımcılarımıza ve bize destek verenlere çok teşekkür ediyorum ve bu dramı yerinde görmek için insanları ülkeme ve kentime davet ediyorum.”
Toplantıda Türkiye BM Mültecilerinden sorumlu iyi niyet elçisi sanatçı Muazzez Ersoy da bir konuşma yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...