Tgrt Haber
11 Ocak 2014 11:45

Fed aylık varlık alımlarını 75 milyar dolarda tutacak

RBC Ekonomik Araştırmalar Yardımcı Başekonomisti Paul Ferley, tarım dışı istihdam verisine ilişkin 'Fed, aylık varlık alımlarını kısa vadede 75 milyar dolarda tutacak' dedi.

Fed aylık varlık alımlarını 75 milyar dolarda tutacak
Fed, aylık varlık alımlarını, 75 milyar dolarda tutacak,

RBC Ekonomik Araştırmalar Yardımcı Başekonomisti Paul Ferley, tarım dışı istihdam verisine ilişkin "Bu oran Fed'in Tapering'i artırma durumunun aleyhine olabilir. Diğer bir deyişle Fed, aylık varlık alımlarını kısa vadede 75 milyar dolarda tutacak" dedi. Amerika'da dün açıklanan aralık ayında beklentilerin oldukça altında gelen tarım dışı istihdam verisine ilişkin sorularını yanıtlayan Ferley, aralık ayında 74 bin kişi artan tarım dışı istihdam verisinde Ocak 2011'den bu yana en düşük artışın gerçekleştiğini hatırlattı. Söz konusu verinin, Fed'in varlık alımlarındaki kısıntıyı artırmasının aleyhine olabileceğini belirten Ferley, ABD Merkez Bankası'nın, kısa vadede aylık varlık alımlarını 75 milyar dolar seviyesinde tutacağı öngörüsünde bulundu. Ferley, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin son haftalarda hızla arttığını ve veri sonrası gerileyen faizin bu seyrine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Daha az çekici ABD tahvil faizlerinin ise gelişmekte olan ekonomiler için daha fazla para kaynağı anlamına geleceğini vurgulayan Ferley, "Eğer iş gücündeki zayıflama devam etseydi ve ABD büyümesinde bir yavaşlama anlaşılsaydı, bu durum ABD'nin ihracat talebinde azalmaya neden olacağı için gelişmekte olan ekonomilere daha fazla negatif etkisi olabilirdi" değerlendirmesinde bulundu. ABD merkezli Commonwealth Foreign Exchange Piyasa Başanalisti Ömer Esiner ise tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden zayıf gelerek, hayal kırıklığı oluşturduğunu belirterek, bu orana neden olan anahtar durumları şöyle sıraladı: "İlk olarak, aralık ayında çok zayıf olan iş büyümesi diğer pozitif göstergelerle (ISM, ADP, işsizlik sigortası başvurusu, GSYH) uyumlu değil. Dolayısıyla bu raporda bir sapma olduğunu kanıtlayabilir ve çok büyük olasılıkla gelecek ay tarım dışı istihdam verisi yüksek revize edilecek. İkinci olarak, kasım ayında büyük bir yukarı yönlü revizyon görüldü. Kasım ayındaki bu revizyonda, ayın son günlerindeki Şükran Günü tatilinin perakende sektöründe işe alınmalara neden olması etkili oldu. Bir mevsimlik bir faktördü ve iş büyümesinde bir yavaşlamanın işareti değil. Üçüncü olarak da olumsuz hava şartlarından dolayı inşaat işlerinde büyük düşüş yaşandı." Esiner, Fed'in aylık 10 milyar dolarlık azaltım kararında herhangi bir değişim olmasını beklemediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Fed'in 28 Ocak'taki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, aylık 10 milyar dolar azaltımı teşvik edici görünümünü değiştirecek bir anlam oluştuğunu düşünmüyorum. Ancak bu veriler, Fed'in tapering adımlarının daha agresif olacağı konuşmalarını azaltacak. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde eskisine oranla bir zayıflama olacağını düşünüyorum. Özellikle bundan sonra gelecek veriler, bu rakamların zayıf verilerin başlangıcı olmadığını ve tek seferlik olduğunu gösterirse düşüşün geçici olması muhtemeldir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...