Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 May 2021 16:10

Fenomen olmak uğruna neler yaparsınız? Ne kadar ileriye gidebilirsiniz?

Fenomenlik tutkusu, popülerlik kaygısı, çocuklar ve gençler için büyük tehlike haline geldi. Peki anne ve babalar nelere dikkat etmeli? Çocukları şiddete kadar götüren, çocukları her yönden olumsuz etkileyen bu akımdan bu akıl almaz süreçten nasıl uzak tutabiliriz? Bu tür davranışlarla ilgili Klinik Psikolog Gökhan Ergür TGRT Haber’e açıklamalarda bulundu.

Fenomen olmak uğruna neler yaparsınız? Ne kadar ileriye gidebilirsiniz?
sosyal medya,fenomen

Çocukları etkisi altına alan sosyal medyadan çocukları korumak gerekir. Peki çocukları bu tür kötü alışkanlıklardan korumanın  yolları nelerdir? İşte detaylar...

Çocukların ve gençlerin gördüklerinden izlediklerinden etkilendiğini belirten Ergür, Sosyal medya fenomenlerinin yapmış olduğu bazı paylaşımların normallik sınırının dışında olduğunu ve daha fazla takipçi kazanmak için üretilen içeriklerin çoğu zaman normallik dışında anormal olduğunun gözlerden kaçmadığını dile getirdi. 

"Tüm gününü sosyal medyada, telefon başında veya bilgisayar başında geçiren gençler ve çocuklar ise normalliği izledikleri videolardan ibaret sayıyorlar.  Buna maruz kalan gençlerin sergilemiş olduğu davranışlarda ne yazık ki saldırganlık ve şiddet içeriyor."

ÇOK FAZLA BEĞENİ ALMAK NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Günümüzde çocukların artık rol modellerinin sosyal medya fenomenleri olduğunu söyleyen Klinik Psikolog Gökhan Ergür, "Eski dönemlerde özellikle sosyal medyanın bu kadar yaygınlaşmadığı dönemlerde çocuklara ne olmak istiyorsun diye sorduğumuzda doktor, avukat, mühendis, öğretmenlik gibi meslekleri sayarken şu anda sorulduğunda yapılan araştırmalara göre doktorluk ilk sıradaki yerini korumaya devam ederken, ikinci sırada bulunan meslek yerini sosyal medya fenomenliğine, üçüncü sıradaki meslek ise Youtube içerik üreticiliğine bıraktı." dedi

Buradan da anlaşılacağı gibi çocukların rol modelleri ve yapmak istedikleri meslek artık fenomenlik oluyor.

ÇOCUKLAR ERGENLİ DÖNEMİNDE KİŞİLİK İNŞA EDERLER

Çocukların kişiliklerine de değinen Ergür "Özellikle ergenlik döneminde, gençlik döneminde çocuklar bir kişilik inşa ederler. Bu kişiliğin en önemli özelliği ise onay almak, kabul görmek, arkadaşları ve çevresi tarafından takdir görmektir. Bunu da günümüzdeki gençler hatta yetişkinler en kolay sosyal medya vasıtasıyla yapmaktadırlar. Sergilenen tuhaf ve vahşi davranışlar ne yazık ki internet ortamında onay görmekte ve ilgi çekmektedir.  Onay gören genç, onay gören yetişkin de bu davranışını sürdürür. Bu anormallikler ise günümüzde daha fazla beğeni ve görüntülenme alıyor." dedi.

EN ÖNEMLİ NEDEN PANDEMİ DÖNEMİ 

Pandemi döneminin bu dönemde en önemli neden olduğunuz belirterek, "Bu anormalliklerin önemli hale gelmemesinin en büyük sebeplerinden biri pandemi dönemidir. Çocukların, gençlerin hatta yetişkinlerin dahi telefonda, bilgisayarda ve sosyal medyada daha fazla vakit geçirmesi bu dönemde fenomenlerin ve bu tür içeriklerin daha popüler hale gelmesini sağlıyor." ifadelerini kullandı.

BU ANORMALLİKLERİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?
 

Anormal davranışların saldırganlık içeren video ve oyunlarla ilgili olduğunu belirten Ergür, "Yurt içi ve Yurt dışında yapılan tüm çalışmalarda çocuklar eğer saldırganlık içeren oyunlar oynarsa, videolar izlerse, diziler seyrederse bu tür anormal davranışları sergileme oranı bu tür görüntüleri izlemeyen, oynamayan çocuklara göre çok daha fazla artıyor." dedi.

Sosyal medyada fenomen olmak uğruna her türlü şiddetten, saldırganlıktan, normal olmayan hiçbir davranıştan çekinmeyen çocuklar ve gençler için nelerin
yapılması gerektiğini ve nasıl davranılması gerektiğini anlatan Ergür, en büyük görev ve sorumluğun anne ve babalara düştüğünü belirtti.  

"İlk başta anne ve babaların;
-Çocuğum ne izliyor?
-İnternet ortamında neler yapıyor?
-Hangi Youtube kanallarını takip ediyor?
-Hangi sosyal medya fenomenlerini takip ediyor?  bunları bilmeleri gerekiyor."

İYİ BİR İLETİŞİM

Bunların dışında anne ve babanın çocuklarıyla iyi bir iletişim kurmaları gerektiğini ve çocukları sosyal medyaya sürükleyen en önemli unsurlardan birinin ise aile içindeki iletişim unsurlarının problemli oluşundan meydana geldiğini söyleyen Ergür, "Ebeveynler, çocuklarının dünyasına daha fazla girmeye çalışmalı, onları daha iyi anlamaya çalışmalıdırlar. " ifadelerini kullandı.

Anne babalarında artık bu dijital dünyaya hakim olması gerekiyor. Peki bu dijital dünyaya hakim olamayan, buna imkanı olmayan ebeveynlerin neler yapması gerekir?

"Bu tür imkanları olmayan anne ve babaların mutlaka yardım alması gerekir. Okula giden her çocuğun okulların rehberlik öğretmenleri vardır. Okullardaki rehberlik öğretmenleriyle irtibat halinde bulunabilirler. Onlara çocuklarının yaşadığı sıkıntıyı, internet ortamındaki davranışları anlatsınlar. Günümüz bilgi çağı sosyal medyadan veya internetten bir çok uzmana ulaşıp onların fikirlerini alabilirler. "

Ama buradaki temel nokta anne ve babanın çocuklarıyla sağlıklı bir iletişim kurabilmeleridir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...