Tgrt Haber
15 Temmuz 2022 08:17 - Güncelleme : 15 Temmuz 2022 08:26

FETÖ’nün istihbarat ağı okullar! Hazırlanan raporlar gözler önüne serdi

FETÖ ile ABD arasındaki ilişki ve örgütün sinsi istihbarat ağı, hazırlanan raporlar ile gözler önüne serildi. ABD’nin ülkelerde askeri, siyasi ve sosyoekonomik politikalarını hayata geçirmek için FETÖ’yü kullandığı anlatıldı.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
FETÖ’nün istihbarat ağı okullar! Hazırlanan raporlar gözler önüne serdi
fetö,okul,abd,darbe girişimi,15 temmuz

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in 1996 yılında başta CIA olmak üzere birçok yabancı gizli servis mensubu ile ‘diplomat’ adı altında görüşmeye başladığı anlatılan raporlarda, “CIA, 21 Mart 1999’da FETÖ elebaşını ABD’ye aldı. FETÖ elebaşı Gülen’in ABD’ye alınması, örgüte önemli dış destek ve hareket kabiliyeti kazandırdı. Örgütün CIA/ABD için taşıdığı ‘küresel enstrüman’ niteliği daha güçlendi. Küresel sermayenin izdüşümü konumuna geldi. FETÖ elebaşı Gülen’in ABD’deki bütün temaslarında gizli servisler yer aldı” denildi.

FETÖ ONLAR İÇİN KOZ

Raporlarda ayrıca şu tespitler yer aldı: Örgütün bütün işlemleri CIA’den alınan talimatlarla yürütüldü. Örgüt, sosyoekonomik açıdan gelişmiş ülkelerde uzun yıllar lobi faaliyetleri sürdürdü. Bu ülkeler de FETÖ’yü gerektiğinde Türkiye’ye karşı kullanabilecek bir koz olarak destekledi.
Örgütün en önemli örgütlenme aracının eğitim kurumları olduğuna dikkat çekilen raporlarda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de FETÖ’ye ait olduğu tespit edilen 2 bin 284 okul, 1.000’den fazla dershanenin kapatıldığı belirtildi. Yine, FETÖ’nün, 170 ülkede 767 okulunun olduğu, dünya genelinde 520 şirket, 269 vakıf, 205 medya kuruluşu, 252 STK, 327 dernek ve 216 hastanenin örgüte bağlı olarak faaliyet gösterdiği ifade edildi.

OKULLAR KARA PARA AKLIYOR

FETÖ okullarının, başta CIA olmak üzere uluslararası istihbarat ağlarının izin, gözetim ve kullanımı altında faaliyet yürüttüğü anlatılan raporlarda şunlar aktarıldı: Okullarda yer yer CIA ajanları çalıştırılıyor. Bu okullardaki İngilizce öğretmenlerinin birçoğu İngiliz ve Amerikalı olup yeşil ve kırmızı pasaport taşıyor. FETÖ, okul açtığı ülkelerin siyasi, ekonomik ve sosyal hayatında etkinlik kurmaya çalışıyor. Ekonomi ve siyaset dünyasındaki önemli kişilerin çocuklarını bu okullarda okutup ilişki ağını genişletiyor. Bu okullardan mezun olan öğrencilerin bir kısmı üzerinden ilgili ülkenin siyasi ve toplumsal kurumlarına sızıyor. Okullar para aklama ve ülkeler arası para transferi için de kullanılıyor.

6 YILDA 234 FETÖ OKULU DEVRALINDI

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından kurulan TMV, altı senede Gine, Somali, Sudan, Kamerun, Tunus, Gabon, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi Cumhuriyeti, Kongo Hak Cumhuriyeti, Mali, Çad, Senegal, Tunus, Nijer, Moritanya, Pakistan, Afganistan, Venezuela ve Etiyopya’nın aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede FETÖ ile iltisaklı 234 okulu bünyesine kattı. TMV’nin en fazla okulu bulunan ülkelerin başında FETÖ’yü terör örgütü ilan eden Pakistan geliyor. Bu ülkede TMV’nin 77 eğitim kurumu, 11 öğrenci yurdu bulunuyor. Pakistan’ı 30 eğitim kurumu, 8 yurt ile Afganistan takip ediyor. Afrika’da kıtasında ise TMV’nin en fazla okulu ülke Mali. Vakfın bu ülkede 21 okulu ve bir yurdu bulunuyor. Yine Afrika ülkelerinden Kamerun’da 14, Nijer’de 12, Senegal’de 11, Gine’de 10, Moritanya’da 9, Somali’de 7,  Çad’da, 6 Sudan’da 6, Etiyopya’da 4, Fildişi Sahili’nde 4, Ekvator Ginesi’nde 4 Gabon’da 4, Kongo’da 4, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 4, Gambiya’da 3, Tunus’ta 3, Tanzanya’da 2, Burindi’de 2,  Sierra-Leone’de 2,   Sao Tomo ve Prince’de bir ve Cibuti’de bir eğitim kurumu yer alıyor.

ABD’DE 4 EĞİTİM KURUMU

TMV’nin verilerine göre diğer ülkelerdeki eğitim kurumlarının dağımı şöyle: Venezuela’da 7 eğitim kurumu, Kosova’da 7 okul, Makedonya’da 5 eğitim kurumu ve bir yurt, Arnavutluk’ta 5 okul, Bosna-Hersek’te 4 eğitim kurumu, Gürcistan’da 4 okul, ABD’de 4 eğitim kurumu, Irak’ta 3 okul, Avustralya’da 2 eğitim kurumu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...