Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 May 2021 10:28

Filistin’e Libya modeli olur mu?

“Mavi Vatan” kavramının mimarlarından müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşma gibi Filistin’le de deniz yetki anlaşması imzalamasını teklif etti.

Filistin’e Libya modeli olur mu?
müstafi Tümamiral Cihat Yaycı,,Türkiye,,Filistin,,Libya,,Mısır,

Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Filistin’le Türkiye arasında deniz yetki anlaşmasını istedi. Libya ile yapılan anlaşmayı hatırlatan Yaycı, Filistin’e de Libya modeli olabileceğini ifade etti.  Yaycı, “Biz Libya ile bir anlaşma yaptık. Deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması. 2009 yılında yazdığım makale ve sonra kitaba dönüşen yazdığım yazıda bir ifade kullandım. Bu ifade ‘Libya Türkiye’nin denizden komşusudur’ Denizden komşu olmak ile karadan komşu olmak arasında bir fark yok. Bunun aynısı Filistin ile yapılabilir. Denizden komşu olduğumuz ülkede ne oluyorsa karadan komşu olduğumuz zaman nasıl bizi ilgilendiriyorsa buda bizi ilgilendirir. Denizde komşu olduğumuz ülkelerde de ne oluyorsa açıkça bizi ilgilendirir” dedi.

“FİLİSTİN’İN DOĞU AKDENİZ’DE SINIRI VAR”

Yapılacak olası anlaşmanın önemine değinen Yaycı, “Libya ile yaptığımız anlaşma ile Türkiye ile Libya denizden komşudur dedik. Bunun aynısını Filistin ve İsrail ile yapmak mümkün. Bizim İsrail ile anlaşma yapmamız Filistin ile de anlaşma yaptığımız anlamına gelir. Filistin’in de haklarını koruduğumuz anlamına gelir. Türkiye ile Filistin denizden komşudur. Filistin’de 10.200 km kare deniz yetki alanı kazanmış olacak. Filistin ile anlaşma imzalanabilir. Filistin’in Doğu Akdeniz’de sınırı var.  Gazze Şeridi’nin yönetimi Hamas’ta. Yani Türkiye’nin desteklediği yönetim” ifadelerini kullandı.

Filistin’e Libya modeli olur mu?

“BM ÜYESİ OLMADAN DA ANLAŞMA YAPILABİLİR”

Filistin’in BM üyesi ülke olmadığını ancak anlaşma yapılabileceğini söyleyen Yaycı, KKTC örneğini gösterdi. Yaycı, “Biz bu anlaşma yapmamız durumunda herhangi bir hukuksuzluk söz konusu değil. İsrail’den cılız bir ses gelebilir. Çünkü bu İsrail’in de faydasına olur. İsrail ve Filistin bu olaydan kazanır. Anlaşma ile birlikte Filistin ve Türkiye denizden komşu olduğunu hukuken ortaya koyar. İsrail Filistin anlaşma imzalayamaz diyemez. Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na Filistin üye. Üye olan bir ülkeye karşı çıkamazsınız. BM üye olmaması Filistin’in bir sorunudur. Ancak KKTC’de BM üyesi değildi ama biz anlaşma yaptık. Bu anlaşma her yerde geçerliliğini koruyor. Bu yüzden Filistin ile anlaşma yapılabilir” şeklinde konuştu

Filistin’e Libya modeli olur mu?

ANLAŞMA İMZALANIRSA NE OLUR?

Filistin’in olası anlaşmada uluslararası alanda güçlü olacağını ifade eden Yaycı, “Filistin’e anlaşma ile birlikte kurumsal kimlik kazandırmış olacağız. Hukuki olarak Filistin üye değil. Biz anlaşma imzalarız bu geçerli olur ama bu BM’de kayıt altında olmaz. Ancak kayıt altında olmaması anlaşmanın olmadığı anlamına gelmez.  BM sadece üyesi olduğu ülkeler arası anlaşmaları kayıt altına alır” dedi.

Filistin’e Libya modeli olur mu?

“MISIR KESİNLİKLE İTİRAZ ETMEZ”

Olası anlaşmada diğer ülkelerin itiraz edip etmeyeceği sorusu üzerine Yaycı, “Mısır olası anlaşmada itiraz etmez. Çünkü gerek Libya gerek Filistin ile yapılacak anlaşmalarda Mısır’ın deniz yetki alanına girmiyor. Mısır’ın bu olay aslında yararına. Biz Mısır’a GKRM ve Yunanistan’a verdiği yetki alanından daha fazlasına sahip olabilirsin diyoruz.  İsrail kategorik olarak itiraz edebilir. İsrail Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na üye. Filistin’de üye. Filistin ile anlaşma imzalarsak İsrail’e de mesaj vermiş oluruz. Devletler menfaatlerine bakar” ifadelerini kullandı. 

Filistin’e Libya modeli olur mu?

TÜRKİYE’YE AMBARGO GELİR Mİ?

Filistin ile anlaşma yapılması takdirde Türkiye’ye ambargo gelmesini beklemediğini dile getiren Yaycı, GKRY ve Yunanistan’ın bu anlaşmadan rahatsız olacağını söyledi. Yaycı,  “Türkiye’ye ambargo gelmesi söz konusu değil. Bu anlaşmalarda iki ülkenin oyunu çöküyor. Bu ülkeler GKRM ve Yunanistan. Türkiye bu anlaşmaları yaparsa bu iki ülke tüm dayanaklarını kaybederler ve itiraz ederler. Bunun dışında Suriye, Libya, Mısır kimse itiraz etmez” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...