Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Kasım 2021 09:23

Fransa bayrağı değişti mi, neden değişti? Yeni Fransa bayrağı renkleri ne oldu, nasıl görünüyor? Macron'un kararı...

"Fransa bayrağı değişti mi, Fransa bayrağının yeni hali nasıl oldu?" merak edilenler arasında yer alıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransa'nın ulusal bayrağındaki mavi rengi lacivert ile değiştirmesi kamuoyunda tartışma başlattı. Peki, Fransa bayrağı neden değişti? Yeni bayrağın görüntüsü nasıl oldu? Fransa'nın ulusal bayrağıyla ilgili gelişmeler haberimizde...

Fransa bayrağı değişti mi, neden değişti? Yeni Fransa bayrağı renkleri ne oldu, nasıl görünüyor? Macron'un kararı...
fransa,macron,fransa bayrağı,AB

"Fransa bayrağı neden değişti, bayrağın son hali nasıl oldu?" sorularının cevabı merak edilirken; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Fransız bayrağında yer alan parlak maviyi koyu lacivert olarak değiştirmesi halkı ikiye böldü. Tüm dünyada merak uyandıran bu gelişme bayrağın son görünüşünün de sorgulanmasına sebep oldu. Peki, Fransa'nın yeni bayrağı nasıl görünüyor, bayrağın son hali haberimizde...

FRANSA'NIN BAYRAĞI NEDEN DEĞİŞTİ?

Cumhurbaşkanın ulusal bayrağı değiştirmekte yetkili olduğunu açıklayan Tarihçi Jean Garrigues şunları söyledi:

"Bu, bir dizi ayrıcalığın bir tanesidir. Fransa'da Cumhurbaşkanlığı bir tür cumhuriyet monarşisidir."

Elysee Sarayı'nda bulunan bayrakların resmi duyuru yapılmadan lacivertle renkli bayraklarla değiştirilmesi üzerine, Macron'un bu kararı Fransız Devrimi'nin sembolünü yeniden canlandırmak amacıyla 13 Temmuz 2020'de aldığı kayda geçti.

BAYRAĞIN DEĞİŞMESİNE GELEN TEPKİLER

Fransa bayrağının renginin kamuoyundan habersiz bir şekilde değişmesi halkı ikiye böldü. Bir kesim bu değişikliği Fransa’nın derin sembollerine müdahale gerekçesiyle “aşırı” olarak değerlendirirken; bir diğer kesim ise bayrağın bu haliyle özüne döndüğünü savundu.

Fransız Devrimi’nin bir sembolü olan bu bayrağı tekrar canlandırmak amacıyla değişiklik yapıldığı söylenirken; bu kararın politik olduğu da gündeme geldi. İddialardan bir diğeri ise, Macron’un bu kararı tamamen estetik sebeplerle vermiş olmasıydı. Bazı yetkililer açık mavi rengini çirkin bulurken, koyu rengin daha zarif olduğunu düşündüğünü ifade etti. Macron da bu görüşlerde olduğu için bayraktaki renk değişikliğini kabul etti. Bu kararın Macron tarafından onaylandığı fakat hareketin arkasında operasyon direktörü Arnaud Jolens’in olduğu da konuşulanlar arasında yer alıyor.

Fransa’nın bu bayrağı daha önce Fransız Devrimi sırasında 1790’lerde de kullanılmıştı. Bayrağın açık mavi rengi 1976'da dönemin Cumhurbaşkanı Valery Giscard-d'Estaing tarafından Avrupa Birliği bayrağının rengine uyması için tekrar değiştirilmişti.

De Raguenel, bu sebeple Elysee'nin Avrupa Birliği karşıtı hareket yapılmadığını anlatmak için seferber olduğunu ifade etmek için şunları söyledi:

“Elysee Sarayı, bu yeni bayrağı çirkin bulanlar ile Giscard yılları öncesi çocukluk dönemlerinin bayrağına geri dönmek isteyen diğerleri arasında bir iç tartışma yaşadı. Emmanuel Macron'un maiyeti, gerisinde bir anlam olsa bile, ülkenin derin sembollerine dokunan bir cumhurbaşkanı imajını vermek istemiyor."

BAYRAĞIN PARLAK MAVİ HALİ

Fransa bayrağı değişti mi, neden değişti? Yeni Fransa bayrağı renkleri ne oldu, nasıl görünüyor? Macron'un kararı...

BAYRAĞIN KOYU LACİVERT YENİ HALİ

Fransa bayrağı değişti mi, neden değişti? Yeni Fransa bayrağı renkleri ne oldu, nasıl görünüyor? Macron'un kararı...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...