Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Ocak 2015 16:19

Gaziantep'teki sığınmacıların yarısı 'çocuk'

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep'e sığınan Suriyelilerin yarısına yakınını çocukların oluşturduğu tespit edildi.

Gaziantep'teki sığınmacıların yarısı 'çocuk'
gaziantep, sığınmacılar, çocuk,

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep'e sığınan Suriyelilerin yarısına yakınını çocukların oluşturduğu tespit edildi. Gaziantep Kent Konseyi tarafından hazırlanan "Gaziantep'te Yaşayan Suriyeli Misafirlere İlişkin Rapor"a göre, kentte yaşayan Suriyelilerin sayısı 315 bine yaklaştı. Suriyelilerin yaş dağılımına bakıldığında 0-18 yaş grubundaki çocuklar, kamplarda barınanların yüzde 53'ünü, kamp dışında yaşayanların ise yüzde 49'unu oluşturdu.
Engelli ve 55 yaş üstü grubun toplam içindeki oranının düşük olduğu ifade edilen raporda, "Bu yüzdeler, Türkiye'deki Suriyeli misafirler arasında çocukların oranının yüksek olduğuna işaret etmektedir" denildi.
Kamp dışında yaşayan erkeklerin yüzde 14,8'inin, kadınların ise yüzde 7,3'ünün bir işte çalıştığı belirtilen raporda, erkeklerin ortalama kazancının 232, kadınların ise 218 dolar olduğu tespit edildi. Suriyelilerin, kentte güvenlikten sağlığa, eğitimden çevresel ve sosyal sorunlara kadar birçok konuda sorun oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:
"Değiştirilmesi mümkün olmayan tanıtım kartı uygulamasına geçilmeli. Ülkemize geldikleri noktada alınacak parmak izleri ve fotoğrafları ulusal veri sistemine girilmelidir. Metruk yerler hızla yıkılmalı, barınma olanağı bırakılmamalıdır. Suriyeliler, sağlık taramasından geçirilmeli, bulaşıcı hastalığı olanlar takip edilmelidir. Topluma entegrasyonları sağlanmalı, öncelikli olarak Türkçe öğretilmelidir."
Eğitim çağındaki yaklaşık 60 bin çocuğa eğitim imkanı sağlanmasının yanı sıra, Suriyelilere göçü teşvik etmeyecek, iç barışı bozmayacak şekilde istihdam olanağı sağlanması da önerildi.
"Gerekli düzenlemeler hızla hayata geçirilmeli"
Türkiye'nin zulüm gören ve kendisine sığınan Suriye halkına kucak açtığı vurgulanan raporun, sonuç ve değerlendirme kısmında ise şu görüşlere yer verildi:
"Suriye'deki iç karışıklıklar sebebiyle yaşanan kitlesel nüfus hareketi, sadece hukuki bir sorun oluşturmayıp aynı zamanda sosyal, ekonomik, mali, ticari ve özellikle güvenlik boyutunda ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle, uluslararası hukuktan doğan yükümlülükler ve iç hukukta oluşturulmaya çalışılan yapısal düzenlemeler özenle ele alınmalı ve gerekli düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi sağlanmalıdır."
Konsey Başkanı Aslan
Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kısa zamanda bu denli bir nüfus artışının, dünyanın en gelişmiş kentlerinde dahi sosyal, çevresel, ekonomik, eğitim, alt yapı, sağlık gibi konularda büyük sorunlara neden olabileceğini söyledi.
Hazırladıkları raporun, Suriye iç savaşının yol açtığı dış göç nedeniyle, karşı karşıya kalınan zorlukları ve çözüm önerilerini içerdiğini ifade eden Aslan, yeni bir göç dalgası yaşanması halinde Suriyelilerin sınırın diğer tarafında oluşturulacak güvenli bölgeye alınmasının daha doğru bir karar olacağını kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...