Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Mart 2016 15:01

Hacı adayları kura çekimi ile belirlendi

Milyonlarca hacı adayının beklediği Hac kuraları çekilişi bugün yapıldı.

Hacı adayları kura çekimi ile belirlendi
hacı adayları, kura,

2016 yılında hacca gideceklerin belirlendiği kura çekimi için adaylar Diyanet İşleri Başkanlığı’na geldi. Kura çekimini meraklı gözlerle bekleyen adaylardan bazılarının gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. Bu yıl Türkiye’den hacca 59 bin 200 kişi gidecek. 2016 yılında yeni hac müracaatı internet üzerinden veya il ve ilçe müftülüklerince alınmış olup, ilk defa normal konaklama türünde 458 bin 87 kişi, müstakil odalı türünde 93 bin 852 kişi, otel konaklama türünde 29 bin 829 kişi olmak üzere toplam 581 bin 768 vatandaşın müracaat ettiği açıklandı. Bu yılki hac için 1 milyon 760 bin 751 kişinin katılacağı kura, bugün bilgisayar ortamında basın ve kamuoyuna açık yapıldı. Kura sonuçlarına 'http://hac.diyanet.gov.tr' adresinden ulaşabilecek. Konaklama türlerine göre değişen hac fiyatları, normal konaklama için 3 bin 750 dolar, müstakil konaklama için 5 bin 250 dolar, otel için ise 6 bin 800 dolar olarak belirlendi. Hacı adayları, hac ücretlerini peşin yatırabilecekleri gibi 3 taksit halinde de ödeyebilecek. Hacı adaylarından hac için belirlenen ücretler dışında ilave herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

"KONTENJANIMIZ 59 BİN 200, 40 BİN DAHA BEKLİYORUZ İNŞALLAH"
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, haccın bir mektep olduğunu anlatarak, "Hepiniz bu ilahi mektebin talebeleri olmak üzere geldiniz ve yeniden doğmak üzere bu mektebe öğrenci olmak üzere kayıt yaptırdınız. Bu niyetli yola çıkmanız ve niyetinizi ısrar edip işe başlamış olmanız sizin kazandığınızı gösteriyor. Sözün bittiği yerdeyiz. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın en çok daraldığı, acze düştüğü noktadayız. Çünkü ülkemizde 1 milyon 761 adet bekleyen yazılmış hacı adayımız var. Kontenjanımız henüz şimdilik 59 bin 200, 40 bin daha bekliyoruz inşallah olur. Bu sayıya cevap verememiş olmaktan dolayı üzüntülüyüz. Rabbimizden niyazımız hem o topraklara hem bize nüsahat vermesi ve kardeşlerimizin en kısa zamanda haclarını ifa etmeleridir" şeklinde konuştu.

"EN ESKİ YAZILANLAR YÜZDE 35 ORANINDA YAKLAŞIK ÇIKARKEN, BU SENE İLK DEFA KAYIT OLANLAR İSE YÜZDE 3, 4,5 ORANINDA ÇIKIYOR"
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, kura çekimi öncesi yaptığı konuşmada, "Beklemenin acısını, ızdırabını anlıyor, takdir ediyoruz. Ülkemize takdir edilen kontenjan kayıt olan hacı adaylarımızın çok çok altında bir sayı. Önümüzde iki tane sistem var. Ya sıra sistemi uygulayacağız ya kura çekeceğiz. Sıra sistemini uyguladığımız zaman şuanda sistemimizde kayıtlı 1 milyon 761 bin sayısını kotamıza böldüğümüz zaman yaklaşık 30 yıla yaymamız gerekiyor. Sıra sistemini bu nedenden dolayı uygulama imkanımız yoktur. Katsayılı kura sistemi uyguluyoruz. Sistemimizde şuanda 2008 yılından itibaren kayıtlı olan hacılarımız var. 81 kura katsıyısı ile kuraya girecekler. Bunun sonuca şöyle yansıması oluyor. En eski yazılanlar yüzde 35 oranında yaklaşık çıkarken, bu sene ilk defa kayıt olanlar ise yüzde 3, 4,5 oranında çıkıyor. Katsayılı kura sistemi sayesinde çok bekleyen kardeşlerimize daha yüksek oranda kura çıkmış oluyor. Bu sorunun maalesef nihai bir çözümü yoktur" ifadelerini kullandı.

"SUUDİ ARABİSTAN HAC BAKANLIĞI'NDAN İLAVE KONTENJAN TALEBİNDE BULUNDUK"
Bu sene Suudi Arabistan Hac Bakanlığı'ndan ilave kontenjan talebinde bulunduklarını söyleyen Günenç, şunları kaydetti:
"Talebimize henüz yanıt verilmedi. Geldiği takdirde belki o kontenjan sayısıyla kardeşlerimiz hacca gitme imkanı bulacak. Kuramızı 1 milyon 761 bin kardeşimize sıra numarası vereceğiz. İlave kontenjan geldiğinde de kayıtın kaldığı yerde ilave kontenjan sayısınca ve il kontenjanları da dikkate alarak bu kontenjanı dağıtacağız. Bir daha kura çekmeyeceğiz. Kura sonuçları bugün saat 21.00'den itibaren başkanlığımızın internet sitesinden sorgulamaya açılacak. Bu sene hac kesin kayıt belgelerimizi müftülüklerden dağıtmayacağız. İnternetten vereceğiz."
Hacı adaylarına iki noktada hatırlatma yapan Günenç, haccın artık yaz aylarına geldiğini ve sisteme kayıtlı olan hacı adaylarının büyük bölümünün yaşlı olduğunu belirterek, "Fiziki gücü hav yapmayı kaldıramayacak kardeşlerimizin yerlerine noter vekaletiyle bir vekil göndermelerini tavsiye ediyoruz. Geçtiğimiz hacda Arafat'a çıkış ve inişte 26 tane hacı kardeşimizi kaybettik. İklim çok sıcak olduğu için. Bu sayı bizim hac organizasyon tarihimizde rekor bir sayıdır. Hac meşakkatli bir vazifedir" uyarısında bulundu.

İSMİNİ EKRANDA GÖREN ADAYLAR GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI
Kura çekimi sırasında hacı adayları heyecanlı anlar yaşadı. Kura sonucunu heyecanla bekleyen 72 yaşındaki hacı adayı Osman Erdoğan, "2011'den beri bekliyorum. Çok özlüyorum. Gitmeyi görmeyi istiyorum. Gece gündüz aklımdan çıkmıyor" dedi.
Kura sonuçlarının yayınlanmaya başlanmasıyla adaylar gözyaşlarına hakim olamadı. Hac kurasında isminin çıktığını gören Konyalı Karakız Metin, 8 senedir hac kurasına katıldığını söyleyerek, gece dualar ettiğini anlattı. Eşi İsmail Metin ise, "2008'de yazılmıştık. 9. yılda nasip oldu. Hayırlı eylesin. Tüm Müslümanlara hayırlı olur inşallah. Bu gece hem dua hem de uykusuzlukla geçti" dedi. Eşi ile sevincini paylaşan İsmail Metin, "Çok sevinçliyim, çok duyguluyum. 9'uncu yılda nasip oldu. Allah kabul eylesin" dedi.
Yeter Baysa ise 7 senedir beklediğini belirterek, "Çok mutluyum. Bugün buraya kadar geldim. Nasibimde varmış. Kendi başıma gidiyorum. Sabaha kadar dua ettim. Allah herkese yaşatsın bu tatlı günleri" dedi.
Ekranda ismini gören İbadiye Toprak, kızını arayarak sevincini paylaştı. Toprak, "2008'den beri bekliyorduk. Normal yazılmıştık. Allah nasip ederse gidip geleceğiz. Çok heyecanlıydım. Gözümü ayırmadım ekrandan. Akşam dua ettim, namaz kıldım. Eşim, annemle gideceğim" diye konuştu.
Fadime Genç ise 5 senedir beklediğini ve kurada isminin çıktığını kaydederek, şunları kaydetti:
"Çok mutluyum. Ben rüyasını gördüm. Ümitle bekliyordum. Allah herkese nasip etsin. Çok mutluyum. Allahım herkese nasip etsin. Eşimle gideceğim inşallah."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...