Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Ocak 2014 07:24

Havada yakıt ikmaliyle yapılan ilk gösteri

Hava Kuvvetleri Komutanlığının gösteri ekibi Solotürk, Sarıkamış Harekatı'nın 99'uncu yılı dolayısıyla yaptığı gösteride akrobasi tarihinde ilke imza attı.

Havada yakıt ikmaliyle yapılan ilk gösteri
Havada yakıt ikmaliyle, yapılan ilk gösteri, solotürk, sarıkamış harekatı, gösteri, akrobasi,

Hava Kuvvetleri Komutanlığının gösteri ekibi Solotürk, Sarıkamış Harekatı'nın 99'uncu yılı dolayısıyla yaptığı gösteride akrobasi tarihinde ilke imza attı. Havada yakıt ikmali yapıldıktan sonra gerçekleştirilen ve bu özelliğiyle tek olan gösterinin her aşaması AA ekiplerince görüntülendi. Solotürk, Sarıkamış Harekatı'nın 99'uncu yılı kapsamında şehitler için uçtu. AA ekipleri, Kars semalarında beğeniyle izlenen gösteri öncesinde Solotürk ekibinin filolarındaki hazırlıklarını, uçağın Ankara'dan hareketini, Solotürk'ün havadaki yakıt ikmalini, gösteri sırasında pilotun kokpitteki hareketlerini ve "tarihe geçen" gösteriyle ilgili her detayı kaydetti.
4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığındaki "Kurt" çağrı kodlu 141'nci Filo bünyesindeki Solotürk ekibi, son hazırlıklarını gösteri öncesi yaptıkları brifingle tamamladı. İzlenecek rotanın, gösterinin detaylarının, meteorolojik durumun, arazi şartlarının ve havada gerçekleştirilecek yakıt ikmalinin konuşulduğu toplantıda Solotürk'ün pilotu Yüzbaşı Yusuf Kurt gösteriye ilişkin detayları anlattı. Toplantının bitiminde Yüzbaşı Kurt, teçhizat odasına geçerek uçuş için hazırlıklarını yapmaya başladı. Uçuş teçhizatlarını kuşanan Kurt, uçuşa ilişkin dijital bilgileri de almasının ardından uçağına gitti. Uçağın başında Solotürk'ün bakım ve destek ekiplerince karşılanan Yüzbaşı Kurt, teknisyenlerle uçağın kontrollerini yaptı. Kontrollerin ardından kokpite çıkan Kurt, motoru çalıştırdı. Uçağın çalışmasının ardından yapılan son kontrollerin ardından yer ekibinin uğurladığı Solotürk, gökyüzüyle buluştu.
Gösterinin Kars'ta olmasından dolayı Solotürk'e gökyüzünde yakıt ikmali yapıldı. Bunun için 10. Tanker Üs 101. Havada Yakıt İkmal Filo Komutanlığına bağlı KC-135 R tipi tanker uçağı yapılan kontrollerinin ardından İncilirlik'ten havalandı. Tanker uçağı Kars üzerinde buluştuğu Solotürk'e yakıt ikmali yaptı. "Boom" adı verilen aparatla gerçekleştirilen ikmal öncesinde boom operatörü uçakta kendisi için ayrılan yere geçti. Kurulan telsiz irtibatının ardından Solotürk pilotu uçağının yakıt ikmal kapağını açarak tanker uçağına yaklaştı. Boom operatörü tarafından aparat bir kol yardımıyla Solotürk'ün açılan yakıt ikmal kapağına yerleştirilmesinin ardından nakil gerçekleştirildi. Çok kısa sürede gerçekleşen ikmalin sonrası boomun çıkarılmasının ardından Solotürk gösteri yapacağı alana doğru uçtu. Yakıt ikmali sırasında uçaklar sabit kalırken kontorolleri de pilotlar tarafından tamamen manuel olarak yapılıyor. Havadaki yakıt ikmalinin ardından Sarıkamış'taki gösteri alanına ulaşan Solotürk, gösterisine tonolu tırmanışla başladı. Yüzbaşı Kurt'un uçağına yaptırdığı yavaş uçuştan, loopa kadar birçok hareket alandakiler tarafından beğeniyle izlendi. Yüzbaşı Kurt'un yaklaşık yarım saat süren gösteri sırasında yaşadıklarıyla maruz kaldığı G kuvveti de kokpite kurulan kameralar tarafından görüntülendi. Gösteri sırasında ters duran uçakta Kurt'un görüntüsü dikkat çekerken Yüzbaşı Kurt, maruz kaldığı yüksek G kuvvetinin etkisini en aza indirmek için aldığı derin ve sık nefesler de dikkat çekiyor. Görüntülerde Kurt'un gösteri sırasındaki bazı telsiz konuşmaları da yer alıyor. Başarıyla tamamlandığı gösterinin ardından yeniden yaptığı yakıt ikmali sonrası Ankara'daki 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığına inen Solotürk, yer ekibince karşılandı. Uçaktan inmesinin ardından ekiptekilerin "Hoşgeldin" sözleriyle selamladığı Yüzbaşı Kurt, teknisyenlerle uçağın kontrollerini yaptı. Ekip daha sonra yapılan gösteriyi uçağın başında yaptıkları kısa süreli toplantıyla değerlendirdi. Yüzbaşı Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıl başında birinci gösteri pilotluğu görevini devralmasının ardından ilk resmi gösteri uçuşunu gerçekleştirdiğini belirtti. "İlk gösterimin bu kadar anlamlı ve duygulu bir güne denk gelmesi benim için ayrı bir gurur" diyen Yüzbaşı Kurt yarım saatlik gösterilerini toplam 3 saat 15 dakikalık bir uçuşla tamamladıklarını söyledi.
Ankara'dan kalkışının ardından Kars üzerinde yakıt ikmal uçağıyla buluştuklarını dile getiren Kurt, şunları kaydetti: "Havada yaptığımız yakıt ikmalinin ardından gösteri için beklemeye başladık. Bekleme sırasında törenin uzadığı yönünde ikaz aldık. Bunun üzerine yeniden yakıt aldık. Bundan sonra gösterimizi icra ettik. Gösterinin ardından yaptığımız yakıt ikmalinin ardından Ankara'ya indik. Toplamda 3 saat 15 dakikalık bir uçuşumuz oldu. İnşallah gösterimizle şehitlerimize verdiğimiz değeri yeteri kadar gösterebilmişizdir. Tabii ki şehitlerimizin anısına ne kadar gösteri gerçekleştirsek azdır. Yaptığımızı gösteri sayesinde onların anılmasına katkı sağladığımız için çok mutluyuz."
Gösteri bölgesinin 500 mil uzakta olduğuna dikkati çeken Yüzbaşı Kurt, şunları söyledi: "Havada yakıt ikmaliyle yapılan gösteri dünyada ilk oldu. Bununla ilgili araştırma da yaptık. Bizden önce havada yakıt ikmali ile gösteri yapan bir ekip olmadı. Bulunduğumuz coğrafyada bir ilk, aynı şekilde dünyada da bir ilk olduğunu düşünüyoruz. Gösteri bölgesi 500 mil yani kuş uçuşu bin kilometreden fazla bir mesafedeydi. Bu kadar uzak mesafeye yakıt ikmali ile gösteri, her hava kuvvetinin yapabileceği bir iş değil. Burada Türk Hava Kuvvetleri'nin gücünü de görüyoruz. Gösteri veya yapılacak herhangi bir görevde mesafe, zaman tanımadan her işi yapabiliyoruz, bu yüzden gururluyuz." Zorlu gösterilere imza atan Solotürk pilotları, kollarına taktıkları armalarıyla da diğer pilotlardan ayrılıyor. Bir F-16 uçağının tüm kabiliyetlerini kullanan pilotlar, gösteri sırasında insan bünyesinin kaldırabileceği maksimum pozitif ve negatif G kuvvetine maruz kalıyorlar. İnsan fizyolojisinin limitlerini zorlayan bu durumlarda bazen pilotlara vücut ağırlıklarının 9 katı yük binerken bazen de vücutlarının üç kat hafiflediğini hissediyorlar. Pilotlar bu zorlu durumlarda dahi gösterilerini sürdürüyor.
Tüm bunların anlatıldığı ve G kuvveti göstergesi şeklinde hazırlanan armada, pilotların gösteri sırasında maaruz kaldıkları G kuvvetine atıfta bulunularak "Gel sen ne çektiğimi bir de bana sor" yazıyor. Bu arma sadece Solotürk uçağıyla gösteri yapan pilotlara veriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...