Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 May 2015 15:46

Hayata 'çelik halatlarla' bağlanıyor

Antalya'da, ALS hastası olan Zeliha Kalaycıoğlu'nun, aşırı kiloları nedeniyle yatağından kaldırılması, ancak odasına makaralı çelik halatlarla yapılan sistem sayesinde mümkün oluyor.

Hayata 'çelik halatlarla' bağlanıyor
antalya,çelik halat,

Antalya'da, Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) hastası olan Zeliha Kalaycıoğlu'nun, aşırı kiloları nedeniyle yatağından kaldırılması, ancak odasına makaralı çelik halatlarla yapılan sistem sayesinde mümkün oluyor.
Muratpaşa ilçesinde yaşayan Cengiz-Fatma Kalaycıoğlu çiftinin ilk çocukları olan 30 yaşındaki Zeliha Kalaycıoğlu, başarılı geçen ilkokul döneminin ardından ortaokul birinci sınıfta kiloları nedeniyle yürümekte zorluk çekmeye başladı. 
Bu dönemle birlikte hızla kilo almaya başlayan Zeliha, 15 yaşında 115 kiloya ulaştı. Halsizlik ve konuşma sıkıntısı da çekmeye başlayan Kalaycıoğlu, rahatsızlığı nedeniyle, lise ikinci sınıftayken eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.
Doktorların rahatsızlıklarını önce aşırı kiloya bağladığı Zeliha Kalaycıoğlu'na, 22 yaşındayken gittiği Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, ender görülen ALS hastalığı (Sinir hücrelerinin bozulması sonucunda istemli hareket eden kasların zayıflaması) teşhisi konuldu.
4 yıldır yürüyemiyor
Tedavisi bulunmayan hastalığı nedeniyle her geçen gün sağlık durumu kötüye giden Kalaycıoğlu, 4 yıl önce de ayağa kalkamamaya başladı.
Hayatını o günden beri tekerlekli sandalyeye bağımlı halde sürdüren Zeliha Kalaycıoğlu'nun kilosu, 30 yaşına geldiğinde ise 140'a ulaştı. Anne ve babasının yatağından kaldırarak tekerlekli sandalyeye koymakta güçlük çekmeleri üzerine, yatak odasına makaralı çelik halatlarla bir sistem kuruldu.

Kalaycıoğlu, belinden çelik halatlarla bağlanıp, makaralı sistemle havaya kaldırıldığı bu sistemle yatağından tekerlekli sandalyeye konuluyor.
"Kızımın sosyal hayata karışmasını istiyorum"
Ailesinin geçimini çiftçilik yaparak sağlayan baba Cengiz Kalaycıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetkililerden bu tür rahatsızlıkları olanlara sahip çıkmalarını istedi.
Kızının sağlıklıyken bilgisayar ve takı tasarım kursu aldığını belirten Kalaycıoğlu, "Kızım, hayatının baharında bu hastalığa yakalandı. Kiloları nedeniyle evden nadiren çıkarabiliyoruz. Tek isteğimiz, kızımızın yarı zamanlı bir işe girerek, sosyalleşmesi" dedi.
Sağlıklı günlerinde hayat dolu olan kızlarının o günlerini çok özlediğini dile getiren baba Kalaycıoğlu, kızının, evden çıkardıkları zaman çok mutlu olduğunu kaydetti.
"Akülü araba istiyorum"
Güçlükle konuşabilen Zeliha Kalaycıoğlu ise kiloları nedeniyle vücut ölçülerine uygun bir akülü tekerlekli sandalyesi olmasını istediğini söyledi.
Hastalığa yakalanmadan önce öğretmenlik yapma hayalleri kurduğunu anlatan Kalaycıoğlu, "Çocukları çok seviyorum. Onlarla zaman geçirmek istiyorum. Kendime uygun akülü aracım olursa daha rahat sokağa çıkıp, parkta insanlarla ve çocuklarla iletişim kurabilirim" şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...