Tgrt Haber
18 Temmuz 2021 11:00

Zehir tacirlerinin akıl almaz ürünü: Hitler eroini nedir, etkileri nelerdir?

Hitler eroini olarak bilinen metamfetamin ülkemizde zehir tacirlerinin elinden düşmüyor. İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 3 aylık fiziki ve teknik takibin ardından geçtiğimiz günlerde Esenyurt’ta yaptıkları operasyonla 129 kilogram metamfetamin ve 21 kilo 100 gram eroin ele geçirdi. Peki, hitler eroni nedir? Metamfetamin ne demek?

Zehir tacirlerinin akıl almaz ürünü: Hitler eroini nedir, etkileri nelerdir?
hitler eroini,,metamfetamin,,amfetamin,,zehir tacirlerine operasyon,

Zehir tacirlerinin bir numaralı ürünü olan metamfatimin, diğer adıyla hitler eroini ülkemize gizli ve yasal olmayan yollarla sokulmaya çalışılıyor. Özellikle gençlerin eline sıkıştırılan bu zararlı maddeler, birçok ölüme neden oluyor. Tek kullanımda bağımlı hale getiren hitler eroini yurtdışından organize edilen koridorlardan geçerek ülkemize giriyor.

İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 3 aylık fiziki ve teknik takip sonucunda geçtiğimiz günlerde Esenyurt’ta operasyon gerçekleştirdi. Yapılan operasyonda 129 kilogram metamfetamin ve 21 kilo 100 gram eroin ele geçirildi.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri yabancı uyruklu M.K.’nin yüklü miktarda uyuşturucuyu İstanbul genelinde piyasaya süreceği bilgisini aldı. Yapılan çalışmalar ve fiziki takip sonucunda Fatih ve Bakırköy’deki birçok adrese baskın yapıldı. M.K.’nin sıvı hale getirdiği metamfetamini şişeleyerek buzdolabının derin dondurucu bölümünde gizlediği ortaya çıktı.

Baskın sırasında jandarma ekiplerini karşısında gören M.K. panikleyerek bir miktar sıvı uyuşturucuyu klozete döktü. Şüphelinin belirlenen adreslerinde evin değişik yerlerine gizlenmiş vaziyette uyuşturucu ve uyuşturucu satışından elde edildiği değerlendirilen yüklü miktarda para bulundu. Gözaltına alınan M.K., çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Zehir tacirlerinin akıl almaz ürünü: Hitler eroini nedir, etkileri nelerdir?

Geçtiğimiz senede İstanbul’da zehir tacirlerine karşı aynı gün 3 ayrı operasyon düzenlenmişti. Yapılan operasyonda çeşitli türde ve farklı miktarlarda uyuşturucu ele geçirilmişti. Polis ekiplerinin düzenlediği operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucular arasında 10 kilo "Hitler eroini" olarak bilinen metamfetamin bulunmuştu.

ZEHİR TACİRLERİNİN KORİDORU

Metamfetamin özellikle ABD, Japonya gibi ülkelerle, Avrupa'da Çekya'da kullanımı oldukça yaygın. Kimyasal olarak sentezlenen uyuşturucular arasında yer alan metamfetamin daha çok İran üzerinden Türkiye’ye getiriliyor. Söz konusu uyuşturucunun son zamanlarda ülkemizde daha sık ele geçirilmesi dikkat çekiyor. Ayrıca uzmanlar, en hızlı ölüme götüren uyuşturucu olarak bilinen metamfetaminin son zamanlarda artmasının dikkat çekici olduğunu ifade ediyor.

BAĞIMLILIK ORANI YÜKSEK

Son zamanlarda ele geçirilen uyuşturucular arasında metamfetamin oranı artış gösteriyor. Söz konusu uyuşturucu, en hızlı ölüme götüren narkotik madde olarak bilinmektedir. Kullanıcılar ve satıcılar arasında Hitler oranı, kristal, ateş buz ve met diye adlandırılan metamfetaminin kuvvetli bağımlılık yapıcı etkisi bulunuyor. Narkotik uzmanlarının verdiği bilgilere göre, uyuşturucu kaçakçılarının metamfetamine yönelmesindeki en önemli etmen renksiz ve kokusuz olmasıdır. Yani bu durum içinde bulundukları illegal durumları daha kolay yürütmelerini sağlıyor. Ayrıca sıvılaştırılabilen metamfetamin, kurutulduğunda yine eski kristalize halini alabiliyor. Bu da uyuşturucu kaçakçılarına daha kolay ve risksiz taşıma olasılığı sağlıyor. Ayrıca eroine göre üretmesi kolay ve maliyeti oldukça düşük.

UZMANLAR AYLAR ÖNCE UYARMIŞTI

Narkotik uzmanları metamfetamin kullanan birinin yarı ölü gözüyle baktığını çünkü yan etkileri arasında hızla zayıflama, diş düşmesi, zihin bulanıklığı ve kalp krizi olduğunu belirtmişti. Metamfetamin kullanan bir kişi derin halüsinasyonlar görür. Birçoğu derilerinin altında böcek dolaştığı hissine kapılır. Uzmanlar, bu his nedeniyle tırnaklarıyla derilerini parçalayanların sayısının oldukça fazla olduğunu ifade ediyor.

Zehir tacirlerinin akıl almaz ürünü: Hitler eroini nedir, etkileri nelerdir?

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy geçtiğimiz şubatta “Bağımlı Değilim Özgürüm” seminerinde Türkiye’de amfetamin ve metamfetamin yakalamalarının bir hayli yüksek olduğunu ve bu bize yavaş yavaş neyle mücadele etmemiz gerektiğini gösteriyor olduğunu ifade etmişti. Yani ülkemizde kokainden çok daha fazla miktarda metamfetamin tehlikesi olduğunu belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, şu sıralar neredeyse 15 tona yakın amfetamin yakalandığını, metamfetaminin ise şu sıralar bununda üzerinde olduğunu görmekte olduklarını ifade etmişti.

HİTLER ERONİ ETKİLERİ NELERDİR?

Uyuşturucu tacirlerinin favorisi haline gelen metamfetamin diğer adıyla hitler eroninin kullanımı kişide oldukça kötü etkiler bırakıyor. Çok hızlı şekilde bağımlılık etkisi olan ve kullanıcılarda, ani kilo kaybı, güçsüzlük, bilinç bulanıklığı, sözel algılama güçlüğü, diş dökülmesi gibi sorunlara yol açan metamfetamin konusunda uzmanlar, söz konusu uyuşturucunun bir kez kullanım sonrasında dahi bağımlılık yaptığını ifade ediyor.

İnsanın bağışıklığını çökerterek ani ölümleri neden olan metamfetamin kullanımı, uykusuzluk, kalp ritminde artma, çarpıntı, iştahsızlık, göz bebeklerinde büyüme, hayal görme, huzursuzluk (anksiyete), yerinde duramama, kontrolsüz hareketler, anlamsız konuşmada artış, ilk 1 saat içinde patlama dediğimiz mutluluk hali, ilk birkaç saat fiziksel kapasitede artış, dişlerde kenetlenme (gıcırdatma) gibi etkileri bulunuyor. İlacın kısa süreli fiziksel kapasite artışı yaptığı ispatlanmış olsa da zihinsel kapasite artışına neden olmadığı uzun dönemde zekâ kapasitesinde azalışa neden olduğu da ispatlanmıştır.

METAMFETAMİN NEDİR?

Metamfetamin (kristal meth); uyarıcı ve halüsinasyon özelliği olan sentetik bir madde olarak bilinir. Birçok uyarıcı gibi, 6-24 saat süren güçlü bir öfori; dolayısıyla bağımlılık yapma yeteneği yüksektir. Yapı olarak amfetamine yakın psikoaktif bir madde olarak görülür.

Zehir tacirlerinin akıl almaz ürünü: Hitler eroini nedir, etkileri nelerdir?

AMFETAMİN VE METAMFETAMİN FARKI

Amfetamin, fenetilamine ait olan ve uyanıklık ve odaklanmanın artmasıyla sonuçlanan bir maddedir. Bu maddenin kullanımı, genellikle yorgunluğun ve sonunda iştahın azalmasına yol açabilir. Metamfetamin, Amfetamin sınıfına ait bir ilaçtır. Aynı şekilde, ikincisi uyanıklığı, konsantrasyonu artırabilir ve yüksek dozda alındığında öfori ile sonuçlanır. Metamfetaminler yaygın olarak meth, cam veya buz olarak bilinen maddedir. Amfetaminler, amf, whiz, billy ve upper olarak bilinir. Genel olarak her iki ilacın da temel kimyasal yapısı aynı sayılır. Ana fark, metinin daha güçlü olmasından kaynaklanır. Özetle şu şekilde;

1. Amfetamin, fenetilamin ailesinde yer alırken Metamfetamin eski altında bulunur.

2. Amfetamine, amf, whiz, billy ve upper denirken, Metamfetamine sokaklarda meth, cam veya buz denilir.

3. Metamfetamin hem toz hem de kaya oluşumlarına girerken, amfetamin toz benzeri bir madde içinde yer alır.

4. Amfetamin, B Sınıfı bir ilaçken, Metamfetamin A Sınıfında bulunur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...