Tgrt Haber
01 Haziran 2021 06:27

İçişleri'nden kademeli normalleşme genelgesi

İçişleri Bakanlığı, "haziran ayı kademeli normalleşme" genelgesini yayımladı. Genelge, 81 il valiliklerine de gönderilerek yürürlüğe girdi. Genelge ile hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması 1 güne indirildi. Kafe ve restoranlar yüzde 50 kapasite ve mesafe şartlarıyla açıldı. İşte detaylar...

İçişleri'nden kademeli normalleşme genelgesi
içişleri bakanlığı,kademeli normalleşme,sokağa çıkma kısıtlaması

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan, "haziran ayı kademeli normalleşme" genelgesini yayımlanarak yürürlüğe girdi.

SOKAK KISITLAMASI PAZAR GÜNÜ DEVAM EDECEK

Genelgeye göre, hafta içi ve cumartesi günleri saat 22.00'dan 05.00'a kadar, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Pazar günleri ise tüm gün sokağa çıkma kısıtlamalarına devam edilirken, bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçiler ve tatlıcılar, saat 10.00 ile 17.00 arasında hizmet verecekler. Vatandaşlar, yine ikamet ettikleri adresler içerisinde alışverişlerini yapabilmek kaydı ile, engelli vatandaşlar haricinde araç kullanımı yapamayacaklar.

65 YAŞ ÜZERİ VE 18 YAŞ ALTININ SON DURUMU

Aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı, gençler ve çocuklar, sokağa çıkma kısıtlamasının dışında ayrıca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.

RESTORAN VE KAFELERDE MESAFE ŞARTI

Restoran ve kafelerde, açık alanlarda 3 kişi, kapalı alanlarda ise aynı masada 2 kişiden fazla oturamayacak. İşletmeler, kapasitesinin yüzde 50'sini aşamayacaklar. Masalar arasında her yönden 2 metre, yan yana sandalyeler arasında 60 santimetre mesafe bırakılması kaydıyla pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günlerinde 07.00-21.00 saatlerinde masada servis, gel-al ve paket servis, 21.00-24.00 saatlerinde ise sadece paket servis, pazar günleri ise 07.00-24.00 saatlerinde sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecekleri belirtildi.

SPOR SALONLARINA YÜZDE 50 KAPASİTE

Sinema salonları, pazar günleri hariç, 07.00 ila 21.00 saatleri içerisinde hizmet verecek olup, koltuklar arasında boşluk bırakılarak yine, yüzde 50 kapasite ile çalışacak.

KAHVEHANELERDE OYUN OYNANAMAYACAK

Kahve, kıraathane ve çay ocaklarında, oyun oynanmasına dair yasaklar devam ediyor.Kapalı yüzme havuzları, hamamlar, saunalar, masaj salonları, nargile kafeler ve eğlence mekanları, yeni bir karar alınıncaya kadar faaliyetlerine ara verilmeye devam edilecekler.

İNTERNETTEN MARKET VE YEMEK SİPARİŞİ 07.00-00.00 ARASI

Restoranların devam eden, "paket ve gel-al" hizmetlerinde daha önce belirlenen kuralların devamına karar verildi. Buna göre genelgede online market ve yemek sipariş firmalarının hafta içi ve hafta sonu 07.00-00.00 saatlerinde evlere veya adrese servis şeklinde çalışabilecekleri aktarıldı.

NİKAH VE DÜĞÜNLERDE UYGULANACAK KURALLAR

Nikah törenleri ile nikah merasimi şeklindeki düğünlere, masa ve sandalyeler arasında gerekli mesafenin bırakılması ile temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması ve yiyecek-içecek ikramının yapılmaması ve azami 100 davetli ile sınırlı olarak kalması kaydı ile izin verilecek.

KISITLAMADA ŞEHİRLERARASI SEYAHAT

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat kısıtlamasının uygulanacağı, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre içerisinde ise şehirlerarası seyahate ilişkin herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyeceğine dikkat çekilen genelgede, "Şehirlerarası seyahat kısıtlamasının istisnaları; sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşlarımızın uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek, şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz etmeleri yeterli olacaktır. Bu durumdaki kişilerin şehirlerarası toplu taşıma vasıtaları ile ikametleri arasındaki hareketlilikleri, kalkış-varış saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır." bilgisine yer verildi.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...