Tgrt Haber
14 Ocak 2016 05:18

İhanet bildirisine öfke seli

İmzaladıkları bildiriyle, terör örgütüne tek laf etmeden, devleti 'katliamla' suçlayan bin 128 akademisyene tepkiler çığ gibi. Bazı isimler imzalarını geri çekerken, YÖK ve üniversiteler de imzacılar hakkında soruşturma başlattı

İhanet bildirisine öfke seli
bildiri

Devletin bölgedeki terör operasyonlarını eleştiren bildiride imzası olan 89 üniversiteden bin 128 akademisyene en başta üniversitelerden tepki yağdı. Önceki gün toplanan YÖK, üniversitelere resmi yazı göndererek, söz konusu bildiriyle ilgili idari işlem yapılmasını istedi. Bunun üzerine üniversite senatoları toplanarak bildiride imzası olan akademisyenlerle ilgili soruşturma başlatma kararı aldı. Rektörlük soruşturmasında, meslekten ihraç cezası verilirse son karar YÖK'ün olacak. Sözde aydınlara akademik çevrelerden gelen tepkiler ise şöyle:

GAFLET, DALALET, HIYANET

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı: Akademik özgürlük, bir ülkenin varlığını, güvenliğini ve bekasını tehdit etmenin aracı olarak istismar edilemez.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı: Akademisyen ve araştırıcı sıfatıyla terör ile bölücü unsurların yanında yer alarak açıkça gaflet, dalalet ve hatta hıyanet çizgisinde olduğunu belli eden birtakım kişilerin bildirisini nefretle kınıyoruz.

İHANET BELGESİ

Kayseri Erciyes Üniversitesi Senatosu: Senato yayımladığı bir açıklama ile bildiriyi 'İhanet Belgesi' olarak niteledi. Açıklamada, "Terör örgütüyle müzakere isteyen bu zihniyete karşı olduğumuzu ifade etmek isteriz" denildi.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse: Böyle bir ortamda 'çocuklar öldürülüyor, sivil vatandaş öldürülüyor, barış olsun' diye açıklama yapan herkesin PKK'yı desteklediği çok aşikâr. Terör örgütüne açık şekilde destek verdikleri ortada.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun: Bildiride imzası bulunan 3 akademisyen hakkında soruşturma başlattık.
Erciyes Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Öztürk: Akademisyenlerin, devletle mücadele eden PKK terör örgütlerine ve onların işbirlikçilerine, yandaşlarına karşı da bildirilerinde yer vermeleri gerekirdi.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz: Toplumla devleti karşı karşıya getiren söylemler iç barışı ve huzuru zedeler.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun: Kendi devletine 'katliam yapıyor' şeklindeki sloganik ve ucuz söylemler, bilimsellikle ve akademik özgürlükle bağdaşır değil.
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun: Akademik özgürlük, bir ülkenin varlığını, güvenliğini ve bekasını tehdit etmenin aracı olarak istismar edilemez.

'ŞİDDETLE KINIYORUZ'

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Senatosu: Bildiriyi "şiddet yanlısı" ve "terör propagandası" olarak tanımlayarak kınadı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer: Ben bunu düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirmiyorum.

KARA PROPAGANDA

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Senatosu: Bildiriyi, "kara propaganda" olarak değerlendirdi. Hitit Üniversitesi Rektörlüğü ise "kardeşlik ortamını bozmaya yönelik tavır" dedi.
Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen: Sizin yaptığınız ihaneti ve bu alçaklığı görecek torunlarınız, sizden iğrenecek ve sizden utanç duyacaktır.
Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik: Bu girişimi tasvip etmemiz mümkün değil. Üniversitemiz, milli değerlerimize ve devletimizin bölünmez bütünlüğüne sımsıkı bağlıdır.

'O HENDEKLERİ UZAYLILAR MI KAZDI'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Sanki bölgede terör örgütü yok, sanki hendekleri uzaylılar kazdı, barikatları uzaylılar kurdu. (...) Bu akademisyenlerin orada yaşananlardan haberi yok. Sadece diploma almak aydın olarak nitelenmeye yetmez.

SİYASİLERDEN TEPKİ YAĞDI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ: Cizre'de, Silopi'de, Sur'da güvenlik güçlerine, masum sivillere saldıran teröristlerin yaptığı ile ihanet kokan bildirilerde devlete çamur atan sözde aydınların yaptığı aynı şeydir.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Üniversitelerimizde hainlere destek veren zihniyete çocuklarımızı emanet edemeyiz. YÖK ve rektörler üzerine düşeni yapmalıdır. Bu kişilerin üniversitelere nasıl alındığının da araştırılması gerekir.
CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç: Parti olarak bu bildirinin arkasında değiliz. Teröre davetiye çıkartmadan, şiddeti teşvik etmeden herkes düşüncesini ifade eder. Bunu hainlikle itham edenlerin kendi düşüncelerini ortaya koyması lazım.

BİLDİRİ KARŞITI 6 KAMPANYA

"Change.org" adlı internet adresinde bildiri karşıtı toplam 6 kampanya başlatıldı. O kampanyalardan birinin adı "Bini Bir Para Etmezlere Karşı Kampanya" başlığını taşıyor. Bin 446 kişinin imza koyduğu kampanyanın yanı sıra diğer 5 kampanyadaki toplam imza sayısı ilk birkaç saatte 2 bin 500'ü buldu.

DESTEK ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Teröre destek veren akademisyenlere karşı milli akademisyenler de harekete geçti ve imza kampanyası başlattı. turkiyeicinakademisyenler. com, terorekarsiakademisyenler.org ve terorekarsiyiz.blogspot.com.tr internet siteleri üzerinden bildiri yayımlayan akademisyenler, PKK yanlısı bildiriye imza atanlara sert tepki göstererek "Bu ülkenin akademisyenleri olarak devletimizin ve milletimizin yanındayız!" mesajı verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...