Tgrt Haber
28 Haziran 2014 23:19

İki Bakan ilk iftarını madencilerle açtı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma'da Maden Şehitliğini ziyaret etti.

İki Bakan ilk iftarını madencilerle açtı
enerji bakanı,taner yıldız,iftar,madenciler,

Maden faciasında yaşamını yitirenlerin yakınları ile faciadan kurtulan madencilere verilecek iftar yemeğine katılmak üzere Soma'ya gelen iki bakan, ilk olarak ilçe girişindeki Soma Mezarlığındaki Maden Şehitliğine girdi.Burada yatan 39 madencinin mezarını tek tek gezen Yıldız ve İslam'a, eşleri Semra Yıldız ve Bahadır İslam ile Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da eşlik etti.Mezarları tek tek ziyaret eden bakanlar, faciada yaşamını yitirenler için dua etti.Bir mezarlığın üzerine şehit çocuğu tarafından bırakılan takdirname belgesini de inceleyen iki bakan, daha sonra mezarlıktan ayrılıp, ilçe merkezinde esnaf ziyaretlerinde bulundu. Bakanlar Yıldız ve İslam'a, esnaf sevgi gösterisinde bulundu. Bakan Yıldız'a, facia sürecinde Soma ile yakından ilgilenmesinden dolayı teşekkür eden bazı vatandaşlar, hükümetten Soma'yı yalnız bırakmamasını istediklerini dile getirdiler.
Ziyaretler sırasında Bakan Yıldız bazı madencilerle sohbet etti. Soma Madencilik AŞ'ye ait Işıklar Madeni'nde çalıştığını belirten Samet Güven, madenlerin kapatılacağı yönünde söylentiler olduğunu, bir an önce açılmasını bekledikleri ve madenlerde çalışmak istediklerini söyledi. Bakan Yıldız bunun üzerine madenlerin, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda gerekli tedbirleri alması halinde açılacağını, ancak istenen kriterlere ulaşamayan madenlerin çalıştırılmayacağını kaydetti.
İlk iftar madencilerle  
Yıldız ile İslam, Ramazan ayının ilk iftarını 47 gün önce maden faciasıyla sarsılan Soma'da, şehit madencilerin aileleri ve kazadan sağ kurtulan madencilerle yaptı.TKİ Eli Müessesesi Sosyal Tesisleri'nde yaklaşık bin 500 kişinin katılımıyla düzenlenen iftar yemeği öncesi tüm masaları dolaşan bakanlar, ailelerle sohbet ederek sorunlarını dinledi.İftarda bir konuşma yapan Bakan İslam, Soma'nın çok büyük bir felaket geçirdiğini, hükümet olarak ilk günden itibaren yaraları sarmaya çalıştıklarını belirtti."Bizler de kendimizi artık Somalı gibi görüyoruz. Sizleri ailemizden bir fert gibi görmeye başladık. Bunun için ilk iftarda bir arada olmayı istedik" diyen İslam, bundan sonra kendilerine düşen en önemli görevin, aileleri ayakta tutmak olduğunu ifade etti.Bakan İslam, masaları dolaştığı sırada vatandaşların bazı sorular sorduğunu, bazı konulara açıklık getirmek istediğini anlatarak, prim borçları nedeniyle maaş bağlanamayan şehit yakınlarına maaş bağlayabilmek için yaptıkları yasal düzenlemenin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçtiğini, Cumhurbaşkanlığı onayından sonra aynı hafta içinde kalan 67 aileye de maaş bağlanacağını kaydetti.İslam, her şehidin ailesinden birer kişiye istihdam hakkı tanıyan yasal düzenlemenin de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçtiğini, Cumhurbaşkanlığı onayının ardından taleplerin alınacağını ve uygun işler bulunduktan sonra atamaların yapılacağını ifade etti.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Soma'daki her şehidin ailesine en az bir ev yapılacağı yönündeki sözünü hatırlatan İslam, şöyle konuştu:"AFAD'daki yardım hesapları kapandıktan sonra belli olacak. Şu an bağış hesapları açık, oraya vatandaşlar, şirketler bağış yapıyor, vaatlerde bulunuyorlar. Söylendiği günde kapanacak, ondan sonra ne kadar biriktiği hesaplanacak, kamuoyuna açıklanacak. Bu açıklama yapıldıktan sonra gayet şeffaf şekilde hesapta biriken meblağın Soma şehitleri lehine nasıl kullanılacağı kararlaştırılacak. Tuhaf gazete haberleri görüyoruz. Soma'ya yapılan yardımlar yerine ulaşmadı anlamına gelen, daha çirkin ifade edilmiş bir haber vardı. Bağışlar henüz sonuçlanmadığı için ulaşmadı, hala bağış kabulü devam ediyor. Bağış kabulü bittikten sonra, son para da yatırıldıktan sonra yekun ne kadar ona bakılacak, belli prensipler dahilinde şehit ailelerine bu meblağ dağıtılacak."
Ocaklar iyileştirilecekEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ise konuşmasında, herkesi üzen, derinden yaralayan, Türkiye madencilik tarihine kazınmış bir kaza yaşadıklarını, bu acıyı paylaşarak hafifletmeye çalıştıklarını belirterek, ocakların iyileştirilmesiyle alakalı çalışmaların devam ettiğini söyledi.Yerli kömürleri harekete geçirmek istediklerini ama bunu işçi sağlığı ve iş güvenliğini ön planda tutarak yapmak zorunda olduklarını vurgulayan Yıldız, "Bu şartlar yerine gelebilecekse ne ala, hep beraber burada çalışırız ama o şartlar yerine gelemeyecekse oturup tekrar düşünmemiz lazım. Tüm gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Bakan Yıldız, şöyle konuştu:"Acılara ortak olanlar, aynı anda yas tutabilenler, millettir. Kardeşinin hüznünü kendi hüznü gibi hissedenler millettir. Bin yıldır aynı sevinçleri, üzüntüleri, acıları paylaştığımız için milletiz. Çocuğunun, ailesinin rızkı için alın teri döken şehitlerimizin kömür karalarını onurumuz, şerefimiz bildik. Bu acılar, bizi birbirimize daha da yakın etti. Geçen yıl madencilerle yaptığımız iftarda da söyledim. Onların alın teriyle kazandığı paranın kendi kazandığımız paradan daha helal olduğunu söyledim. Bu ateş belki sönmeyecek ama hafifletmek için gayret edeceğiz, uğraşacağız. Sıkıntılarımızı çözmek için elimizden ne geliyorsa yapacağız."İftar sofrasında şehit yakınlarının arasına oturan bakanlar, madenci aileleriyle sohbet etti, çocuklarını sevdi. Yakınının kucağına oturan bir şehit çocuğunun, babasının fotoğrafını göstermesi üzerine, şehidin eşiyle konuşan Bakan Yıldız, çocukla da bir süre sohbet etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...