Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Nisan 2022 09:29 - Güncelleme : 27 Nisan 2022 11:41

SSB İsmail Başkanı Demir'den 'ikinci parti S-400' açıklaması

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle Türkiye CAATSA yaptırımlarına uğramıştı. Yaptırımlara karşın S-400 alımında kararlılık gösteren Türkiye ikinci sistem için hazır. Türkiye'nin en başından beri Rusya ile iki sistem alımı için masaya oturduğunu vurgulayan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Türkiye baştan beri verdiği kararın aynısını uygulama devam ediyor" dedi.

S-400 birinci grup malzemeleri 2019 yılının Temmuz ayında tedarik edildi.
S-400 birinci grup malzemeleri 2019 yılının Temmuz ayında tedarik edildi.

Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017’de imzalandı. S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemeleri 2019 yılının Temmuz ayında tedarik edildi. İkinci paket S-400 teslimatı için uzun süredir gelişme yaşanmaması tartışmaları beraberinde getirdi.

İKİNCİ PROJE YAPIYOR DEĞİLİZ

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye ikinci S-400 paketini alacak mı sorusuna cevap verdi. Bu konuda yanlış bir algı oluşturulduğunu belirten Demir, Türkiye'nin zaten Rusya ile iki sistem alımı konusunda anlaştığını söyledi.

Demir, "Proje tek bir proje. Bir proje yaptık ikinci proje yapıyor değiliz. Türkiye düşündü taşındı şimdi de Amerika ne derse desin ben ikinci sistemi de alacağım manzarasından çok, Türkiye baştan beri verdiği kararın aynısını uygulama devam ediyor" diye konuştu.

İKİNCİ ALIM ZAMANA YAYILDI

İlk S-400 paketinin teslim alındığını hatırlatan Demir, ikinci sistemin alımının anlaşma çerçevesinde zamana yayıldığını kaydetti.

Savunma Sanayii Başkanı şunları söyledi: İkinci partiyi de hemen akabinde teslim alabilirdik ancak orada malum bu sürecin önemli parametrelerinden bir tanesi belirli teknoloji işbirliği ortak üretim parametleriydi. Bu konulardaki müzakerelerin biraz zaman alması neticesinde sistemin devamı zamana yayıldı.

CAATSA NEDİR?

ABD Kongresi’nin Türkiye’ye S-400 füze savunma sistemi alımı sebebiyle yaptırım uygulanması ısrarının arkasında kısa adıyla CAATSA (Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) olarak bilinen yasa var.

2 Ağustos 2017’de Başkan Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların da dayanağı.

CAATSA, “Rusya Federasyonu’nun savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını" öngörüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...