Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Aralık 2014 18:00

İlk kez Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında yapıldı

Türkiye- Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin toplantısı, ilk kez Türkiye tarafından bir Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında yapıldı.

İlk kez Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında yapıldı
rusya, Türkiye, Dış Politika Haberleri,

Daha önce yapılan 4 toplantıda, Türk tarafına Başbakan başkanlık etmişti. Daha önce Başbakan sıfatı ile toplantılara katılan Recep Tayyip Erdoğan, bu kez Cumhurbaşkanı olarak 5. toplantıya başkanlık etti. Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı döneminde bu toplantılara başkanlık etmemişti. Türkiye - Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı, 12 Mayıs 2010'da Ankara'da yapıldı. İkinci toplantı 16 Mart 2011'de Moskova'da, üçüncü toplantı 3 Aralık 2012'deİstanbul'da, dördüncü toplantı St. Petersburg'da 22 Kasım 2013'te düzenlendi.

Medvedev katılmıştı

İlk iki toplantıda Rus tarafında dönemin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev başkanlık etti. Türk tarafına ise 4 toplantıda da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık etti. 2012 yılındaki toplantıda; iki ülke arasında karşılıklı kültür merkezleri ve şehitlikler/askeri defin yerleri açılmasına dair anlaşmalar dahil toplam 11 belge imzalandı. St. Petersburg’daki dördüncü toplantıda; enerji, gümrük ve basın-yayın alanında 5 ayrı belgeye imza atıldı.

İnşaat sektöründe 50 milyar dolarlık iş yapıldı

Dışişleri Bakanlığı verilerine göre; Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2013 yılı sonu verilerine göre 32 milyar dolar. Hedef ise bunu 100 milyar dolara çıkarmak. Rus Sberbank’ın 2012 sonlarında 3,6 milyar dolar karşılığında Denizbank’ı satın alması Rusya’nın Türkiye ekonomisine duyduğunu güveni ortaya koymuştu. Türk müteahhitleri tarafından Rusya’da şimdiye kadar üstlenilen işlerin toplam değerinin 50 milyar dolara yaklaştığı hesaplanıyor.

20 milyar dolarlık proje

Türkiye'nin enerji tedariğinde en önemli ülke Rusya. Enerji alanındaki işbirilği Akkuyu Nükleer Santrali projesiyle ileri bir aşamaya taşındı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin toplam yatırım büyüklüğü 20 milyar dolar civarında. Bu Türkiye'de tek kalemde yapılan en büyük sayılı yatırımlardan biri.

İlk kez Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında yapıldı

Türkiye- Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapıldı. Putin, toplantıya Rusya'dan 10 bakanla geldi. Halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı olan Erdoğan, böylece Cumhurbaşkanı olarak ilk kez ekonomik ve icrai boyutu öne çıkan uluslararası bir toplantıya başkanlık etti. Daha önceki 4 toplantıya Erdoğan, başbakan sıfatı ile katılmıştı. Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı döneminde üst düzey işbirliği konsey toplantılarına başkanlık etmiyordu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...