Tgrt Haber
30 Nisan 2015 15:53

İngilizce düşündüğünü ispat edene 50 bin dolar ödül

İngilizce düşündüğünü ispat edene 50 bin dolar ödül...

İngilizce düşündüğünü ispat edene 50 bin dolar ödül
İngilizce, ingilizcebitmistir, Mustafa Özay

Türkiye Çevirmenler Derneği çevirmenlerinden www.ingilizcebitmistir.com'un sahibi Mustafa Özay, Türkiye'de var olan bütün İngilizce programlarında ana fikir ‘İngilizce düşün, Türkçe düşündüğünü İngilizceleştirme’ gibi saçma sapan iki cümle olduğunu belirterek, "Bu 2 cümle İngilizce öğrenmeye büyük bir ket vurmaktadır. Hiçbir Türk İngilizce düşünemez. Karşılaştığım bütün yabancı dil bilimcilerle bu meseleyi konuştum bir İtalyan İngilizce konuşmak için İngilizce düşünmez hiçbir Japon İngilizce düşünemez. Herkes kendi anadili ile düşünür konuşacağı konu ile ilgili kafasında Türkçe cümleyi kurar İngilizceye çevirip konuşur" dedi.
"YABANCI DİL TAMAMEN ÇEVİRİDEN İBARETTİR"
Yabancı dil tamamen çeviriden ibaret olduğunu vurgulayan Özay, "Karşımızda bir yabancı konuştuğunda onu anlamak için kafamızda gerçekleşen süreç çeviri sürecidir. İngilizce bir yazıyı okurken, yapılan çeviri sürecidir. Kafamızda oluşturduğumuz bir fikri yazarken, yapılan işlem çeviridir. Konuşurken de olması gereken budur. Kafanızda oluşturduğunuz bir fikri ne kadar hızlı İngilizceye çevirirseniz ne kadar çok bu çeviri süreci ile ilgili pratik yaparsanız o kadar hızlı İngilizce konuşur yada yazarsınız" diye konuştu.
Türkiye'de büyümüş ana dili Türkçe olan biri masayı Türkçe olarak öğrendiyse ikinci bir dile o nesne kapanmış olduğunu belirten Mustafa Özay, "Yani masayı gördüğünde aklına ‘table’ değil ‘masa’ gelir. Karşıya bunu aktarması için kafasında gerçekleşen süreç çeviri sürecidir. Faks ve belgegeçer örneğinde olduğu gibi. Faks olarak kodlanan o nesneye bugün Türkiye'de kim belgegeçer diyor? Türkiye'de İngilizce konuşmanın önündeki en büyük engel insanlara İngilizce düşün hainliğinin yapılmasıdır" ifadelerini kullandı.
"DÜNYANIN EN KOLAY DİLİ İNGİLİZCE"
Türkiye'deki İngilizcenin sınırlı olduğunu ve ‘What is your name?, where ara you from?, How old ara you?’ olduğunu vurgulayan Özay, "İnsanlar bu sorulara cevap veriyor yada karşıya sorabiliyor ancak bu soruların dışında bir soru geldiğinde "Anlıyorum ama konuşamıyorum" diyor. Türkiye'de bu problemi çözmek için kimse uğraşmıyor maalesef. Aslında Dünya'nın en kolay dili İngilizce. İspatı Dünya'nın her yerinde milyarlarca insanın bu dili konuşması. İngilizcenin kolay olmasının tek sebebi sadece üç cümle yapısı olması. Yani ister konuşun, ister yazın, ister okuyun size gelen ya da sizin kurduğunuz her cümle bu üç cümle yapısından başka bir yapıya girmiyor. Ancak maalesef bacasız sanayi olduğu için kimse problemi çözmek için çaba sarf etmiyor” dedi.
Okullarda liseye kadar bin 296 saat İngilizce dersi verildiğini söyleyen Özay, sonucun sıfır olduğunu insanlara Türkçe öğretmeden İngilizce öğretilemeyeceğini vurguladı. Özay sözlerine şöyle devam etti: “Kendi dilinizde isim sıfat ulaç ortaç zar tümleci dolaylı tümleç bunları bilmiyorsanız. İngilizce cümle kuramazsınız. Boşun karşısı dolu olmaz. Türkiye'deki bütün sistemleri toplayın 10 tane öğrenciye 500 saat ders verin, 10 tane öğrenciye de ben ders vereyim sadece 100 saat sonra karşılaştıralım kim daha başarılı olacak”.
Özay, İngilizce konuşmak için İngilizce düşünmek lazım diyen kişilere de İngilizce düşündüğünü ispat etmesi durumunda 50 bin dolar vermeyi taahhüt ettiğini söyledi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...