Tgrt Haber
17 Şubat 2016 16:57

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruluyor

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, tasarıyı komisyona sundu. Başbakan Yardımcısı Elvan, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulmasını öngören tasarının amacını da açıkladı.

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruluyor
insan hakları eşitlik kurumu, bakan elvan,

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu başkanlığında toplanarak, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'nı görüşmeye başladı.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, tasarıyı komisyona sundu.

Dünyada çok hızlı değişim ve dönüşüm yaşandığını, bu değişim ve dönüşüm sürecine ayak uyduran ülkeler ve kurumların, yaşam standartları, temel hak ve hürriyetler ile büyüme ve gelişme açısından sürdürülebilir yapıda olduğunu belirten Elvan, bunların reform ajandasıyla gerçekleşmesinin önemine işaret etti.

Mevlana'nın hakimlere mektubu

Mevlana'nın daha 13. yüzyılda, insan hakları ihlallerine engel olmak için, yöneticiler ve hakimlere yönelik mektubunda, "Bir bireyin hakkını ihlal etmenin bütün insanlığın hakkını ihlal etmek olduğunu, bir bireyin hakkını korumanın tüm insanlığın hakkını korumak olduğunu" söylediğini aktaran Elvan, insan hakları hukukunun İkinci Dünya Savaşı sonunda somutlaştığını, bu alandaki kurulların ise 1990'lı yıllarda ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Elvan, tasarının amacının, Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri ve AB süreci bakımından önem taşıyan birbiriyle bağlantılı üç alanı tek bir kurumsal çatı altında toplamak olduğunu bildirdi.

Bu alanların, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, ayrımcılıkla mücadele ve eşit muamele hakkı ile işkence ve kötü muameleye karşı mücadele olduğunu belirten Elvan, tasarının, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada eşitliği ve ayrımcılığın önlenmesini amaçladığını kaydetti.

"Kurum, özel bütçeli ve özerk olacak"

Tasarının mal ve hizmetlere erişim, sosyal hizmetlere erişim ve istihdam alanlarındaki ayrımcılığı yasakladığını vurgulayan Elvan, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun özel bütçeli, idari ve mali açıdan özerk ve Başbakanlıkla ilişkili olacağını aktardı.

Başvurular ücretsiz olacak

Kuruma herkesin başvurabileceğini, başvuruların da ücretsiz olacağını vurgulayan Elvan, başvuru öncesinde ilgili taraftan sorunun çözümü ve ihlalin giderilmesinin isteneceğini, cezanın bin TL ile 15 bin TL arasında değişeceğini, ihlalin suç teşkil edecek konu olması halinde de suç duyurusunda bulunulacağını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...