Tgrt Haber
23 Şubat 2020 10:00

İran'daki deprem Van'da hissedildi! Kerpiçten yapılan bazı evler yıkıldı

İran’ın Khoy şehrinde meydana gelen deprem, Van’ın Başkale ilçesinde de hissedildi. Bazı evler yıkılırken, yaralananlar oldu. Sağlık Bakanı Koca: "(Türkiye-İran sınırındaki deprem) 9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 37 yaralımız var, 9'unun durumu kritik."

İran'daki deprem Van'da hissedildi! Kerpiçten yapılan bazı evler yıkıldı
İran,İran DEPREM,VAN

Van ve çevresinde de hissedilen deprem, Başkale ilçesine bağlı kırsal mahalleler Özpınar, Güvendik, Kaşkol ve Gelenler'de yıkıma ve hasara yol açtı. Depremin ardından bölgeye ekipler sevk edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye-İran sınırındaki depremde 9 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 37 yaralının bulunduğunu ve bunlardan 9'unun durumunun kritik olduğunu bildirdi.

Koca, Türkiye-İran sınırında yaşanan depreme ilişkin Twitter'dan paylaşımda bulundu.

Depremin Van'ın Başkale ilçesini de etkilediğini belirten Koca, paylaşımında, "9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 37 yaralımız var. 25 ambulans, 1 helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibi anında olay yerine intikal etti. Durumu kritik 9 kişi ve diğer yaralılarımız için her türlü çabayı gösteriyoruz." ifadesine yer verdi.

Diğer yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını vurgulayan Koca, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın batısında meydana gelen ve Van'da da hissedilen depremle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüştü. 

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen bölgeler ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

"Enkaz altında kimse bulunmamaktadır"

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit ile deprem nedeniyle hasar gören İran sınırındaki mahallelerde incelemelerde bulundu. 

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Bilmez, depremden etkilenen köylerde bazı binalarda yıkımlar olduğunu belirterek "An itibarıyla bu köylerimizde enkaz altında kimse bulunmamaktadır." dedi.

Bilmez, bölgedeki vatandaşların hayvancılıkla uğraştığını, bu nedenle ahır ve ağılların yıkıldığını ve hayvanların telef olduğunu ifade ederek hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bilmez, depremde yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, Türk milletine başsağlığı diledi.

Türkiye-İran sınırında 24 artçı deprem meydana geldi

İran'ın Hoy kenti civarında meydana gelen ve Van'dan da hissedilen depremin ardından bölgede 2'si 4'ün üzerinde 24 artçı deprem yaşandı. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada, Hoy şehri yakınlarında Türkiye sınırına yakın bölgede saat 08.53'te 5,9 büyüklüğünde bir depremin yaşandığı hatırlatıldı.

Depremin Van'ın Başkale ve Saray ilçelerinde de hissedildiğinin vurgulandığı açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"Deprem sonrası ikisi 4,0 üzeri olmak üzere toplam 24 artçı deprem meydana geldi. AFAD'dan 13 arama kurtarma ekibi ile Başkale ilçe jandarma, 112 Acil ve UMKE ekipleri olay bölgesine sevk edildi. Alınan bilgilere göre, enkaz altında vatandaşımız kalmadığı için arama kurtarma çalışmaları sonlandırıldı. İhtiyaca yönelik kullanılmak üzere ilk etapta 1160 adet 16,5 metrekare çadır, 120 adet 28 metrekare çadır, 6 bin 120 adet battaniye, 616 adet yatak ve 1000 adet ısıtıcı bölgeye sevk edildi."

Açıklamada, deprem bölgesindeki vatandaşlara hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi yönünde uyarı yapıldığı belirtildi.

Bakan Soylu, deprem bölgesinde incelemelerde bulunuyor

Bakan Soylu, Elazığ'daki AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki açıklamalarının ardından helikopterle deprem bölgesine gitti.

Depremde hasar gören Van'ın Başkale ilçesine bağlı Özpınar Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Soylu, "Enkaz altında şu anda hiçbir vatandaşımız yok. Şu ana kadar bu köye bölgeden 1250 çadır sevk ettik. Özellikle bu gece tedbirlerimizi alıyoruz." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...