Tgrt Haber
11 Ekim 2021 17:34

İran'dan Türklere 'Karadağ' cezası! İranlı Gazeteci yorumladı: İran yargı yoluyla Türklere baskı kuruyor

İran, Karadağ savaşında Azerbaycan’ı destekleyen 12 Türk aktivisti cezalandırdı. Her birine 7 ay 16 gün hapis ve 74 kırbaç cezası verildi. İranlı gazeteci Taha Kermani, “İran dış politikada başarısız oldukça başta Türkler olmak üzere vatandaşlarına zulmediyor. Özellikle Türklere yargı kararlarıyla baskı altında tutuyor” dedi.

İran'dan Türklere 'Karadağ' cezası! İranlı Gazeteci yorumladı: İran yargı yoluyla Türklere baskı kuruyor
İran,Türk aktivist,Azerbaycan,Ermenistan

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Karadağ savaşında İran’da Türklerin yoğun olduğu Erdebil kentinde Azerbaycan’a destek için düzenlenen gösteride 12 Türk gözaltına alınmıştı. İran’da ikinci kez Türklere 7 ay 16 gün hapis cezası ve kamu düzenini bozmaktan 74 kırbaç cezası verildi. TGRT Haber’e bağlanan gazeteci Taha Kermani, ceza alan Türklerin durumunun perde arkasını ve İran’ın Ermenistan’a olan desteğini ele aldı. Kermani, 12 Türk aktivistin devrim liderin Ali Hamaney ile rejime karşı kötü propaganda suçlamasından dolayı yargı makamına çağrıldıklarını ve cezalarının giderek artacağını beklediklerini söyledi. Bir yıl sonra mahkemenin suçlamaları karara bağlamasını değerlendiren Kemrani, “İran baskıyı zamana yaymak için yargı kararlarını geç veriyor. Aktivistlere sürekli baskı uygulamaya çalışıyor. Israrla dosyalar açık tutuluyor ve bu nedenle Türk aktivistler yeni cezalarla karşılaşılabilir” dedi. 

İran'dan Türklere 'Karadağ' cezası! İranlı Gazeteci yorumladı: İran yargı yoluyla Türklere baskı kuruyor

İRAN TÜRK VATANDAŞLARINA BASKI UYGULUYOR 

Bu kararların İran’ın kendi vatandaşlarından intikam aldığının bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Kemrani, “İran, dış politikada ve bölge ülkelerle rekabet edemeyince elini içerideki vatandaşlarına uzatıyor. İran özellikle Türklera, dezavantajlı guruplara zulmediyor” ifadelerini kullandı. İran’ın Karadağ meselesinde ikiyüzlü siyaset güttüğünü kaydeden Kermani, İran’ın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü savunmasına rağmen işgal sırasında Ermenistan’ın politikalarını destekleyen siyaset geliştirdiğini belirtti. “İran Azerbaycan vatandaşlarına ve Türk vatandaşlarına yönelik iç politikada şöyle propaganda geliştiriyordu: Azerbaycan’ı destekliyorum. 44 günlük Ermenistan işgalinde bu iddialar çöktü. Ermenistan’ı desteklediği ortaya çıktı. İran’ın agresif tavırları, Azerbaycan ve Türkiye karşıtı propagandası artıyor” diye konuştu. 

TÜRKİYE’NİN NÜFUZUNDAN RAHATSIZ

Kermani, İran’ın nüfuzunun Kafkas bölgesinden erimesinden ve Türkiye’nin nüfuzunun Azerbaycan’da artmasından rahatsız olduğunu söyledi. İran’ın dış politikasının Arap ve Türk düşmanlığından beslendiğinin altını çizen Kermani, “Umarım İran daha akılcı ve bölge istikrarını düşünerek hareket eder. Azerbaycan’a baskı uygulayarak nüfuzunu arttırmaya çalışıyor ve tüm komşularıyla sorun yaşıyor” dedi.  

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...