Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 May 2014 16:25

İşçiler 1 Mayısı kutladı

1 Mayıs çeşitli sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde Sıhhiye ve Tandoğan meydanlarında kutlandı.

İşçiler 1 Mayısı kutladı
1 mayıs, kutlama, işçiler 1 mayıs'ı kutladı,

1 Mayıs çeşitli sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde Sıhhiye ve Tandoğan meydanlarında kutlandı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Sıhhiye Meydanı’nda düzenlenen kutlamalar, DİSK, KESK, TTB, TMOBB öncülüğünde bazı siyasi parti, meslek ve demokratik kitle örgütü üyelerinin katılımıyla yapıldı. Ankara Garı’nda toplanan gruplar, çeşitli pankartlar açarak, talepleri içeren sloganlarla Sıhhiye Meydanı'na yürüdü. Grupların polis noktasından geçerek alana girmesinin ardından başlayan kutlamalar, Türkçe ve Kürtçe yapılan açılış konuşmalarının ardından başladı. DİSK Ankara Temsilciliği adına konuşan Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, bugün dünyanın tüm meydanlarında emekçilerin omuz omuza, eşitlik ve özgürlük için yürüdüklerini söyledi.
İstanbul’da yüz binlerce işçinin yasakları aşarak Taksim Meydanı’na yürüdüğünü aktaran Görgün, Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunu ve işçilere yasaklanamayacağını savundu. Özelleştirmeye, işçi, kadın cinayetlerine, çocuk işçiliğe "yeter" demek için alanlarda olduklarını belirten Görgün, toplu sözleşme karşısındaki engellerin kaldırılmasının kendileri için önemine işaret ederek, işçilerinin yalnızca yüzde 5'inin sendikalı olduğu bir ülkede "iş kazalarında yaşanan cinayetlerin" sürmeye devam edeceğini kaydetti.
İktidarın işçilere "kölece çalışma koşullarını" reva gördüğünü ileri süren Görgün, şunları kaydetti: "AKP iktidarı, MİT Yasası gibi her gün çıkardığı yeni yasalarla, yargıyı, istihbaratı ve tüm kurumları tek tipleştirip kendilerine bağlayarak diktatörlüğünü pekiştirmeye çalışıyor. Sandıktan çoğunluk olarak çıktığını söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tek belirleyici olmak istiyor. Ama şunu unutuyor; adalet ve özgürlük isteyenlerin talepleri ve öfkeleri sandıklara sığmayacak kadar büyüktür. Gezi direnişi bunun örneğidir." Kutlamalar öncesi geniş güvenlik önlemleri alan polis, Sıhhiye Meydanı'nı araç trafiğine kapattı. Kutlamalarda Kızılay yönünü güvenlik açısından ilk kez seyyar "arama ve kapatma" adı verilen barikat oluşturuldu. Ekipler, polis helikopteri ile de denetim yaptı.  Alandaki platforma "1 Mayıs Emek, Barış, Eşitlik, Özgürlük" yazılı pankart asıldı. Yatağan Termik Santralında çalışan bir grup işçi, üzerilerinde "sattırmayacağız" yazılı formalarla platforma çıkarak santralin fotoğraflarının bulunduğu afişler taşıdı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü taleplerini içeren pankart taşıyarak, geleneksel kıyafetlerle kutlama alanına geldi. Alana gelen bazı gruplar, Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşırken, kutlamalara çeşitli futbol takımlarının taraftar grupları da katıldı.  Kutlamalara başta CHP olmak üzere bazı siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda dernek, sivil toplum kuruluşu ve sendika üyeleri de katıldı.  
Türk-İş ve İşçi Partisinin öncülüğünde Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen kutlama, bazı siyasi parti, meslek ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla gerçekleşti. Kızılay'da öğleden önce toplanan gruplar, çeşitli pankartlar açıp, taleplerini dile getiren sloganlar atarak Tandoğan Meydanı'na yürüdü. Gruptakilerin, polis kontrol noktasından geçerek alana girmesinin ardından kutlama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Türk-İş Ankara İl Temsilcisi Mesut Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Ankara'daki kutlamaların ikiye bölünmesinden üzüntü duyduklarını söyledi. Kendilerini bölmek isteyen sermayeye karşı tek yumruk olarak cevap vermek istediklerini belirten Yıldırım, bunu başaramadıklarını, sorumlusunun ise "kendisi gibi düşünmeyeni ötekileştirenler" olduğunu söyledi. Emek karşıtı yaklaşımlarla işçilerin kıdem tazminatı hakkına "göz dikildiğini", taşeron işçilikle "işçi simsarlığı" yapıldığını, asgari ücretin düşük tutulduğunu, geniş halk kesimlerinin bedel ödemek durumunda bırakıldığını savunan Yıldırım, "Artık bu gidişe 'dur' diyoruz. Bizler insan onuruna yaraşır koşullarda çalışmak, sendikal haklara sahip olmak istiyoruz" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da kürsüden işçileri selamladı. Bu arada, grup, meydandaki bir binada çalışmayı sürdüren işçileri bir süre alkışladı. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup da sahnede, Berkin Elvan için hazırladıkları ekmeği gösterdi. Kutlama kapsamında sanatçı Mustafa Özarslan'ın konseriyle devam eden kutlama "birlik halayı" ile sona erdi. Belediye işçilerinin yaptığı temizlik çalışmasının ardından, Tandoğan Meydanı trafiğe açıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...