Tgrt Haber
17 Ağustos 2022 10:30 - Güncelleme : 17 Ağustos 2022 11:10

İstanbul depremi kapıda mı? Prof. Dr. Okan Tüysüz'den korkutan uyarı: Süre doldu, bugün olsa şaşırmam

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan Marmara depreminin üstünden 23 yıl geçti. Acılar halen tazeliğini korurken uzmanlar özellikle İstanbul’u ve çevre illeri vurması beklenen Marmara depremi konusunda endişeli. TGRT Haber’de İTÜ Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Tekrarlayan Marmara depreminin süresi dolmuştur, bugün olsa şaşırmam” dedi. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Marmara depremi,İstanbul depremi,Doğu Anadolu fay hattı,Kuzey Anadolu fay hattı,Deprem haritası,Deprem çantası

17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden tam 23 yıl geçti. 7,6 şiddetindeki depremle Marmara yerle bir olurken 17 binden fazla insan hayatını kaybetti. Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan depremin acıları dinmezken Marmara’da 7 ve üzerinde bir deprem bekleniyor.  Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Türkiye’de riskli yerler nereleri? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Marmara depremi belli aralıklarla tekrarlanan depremdir. Süresi doldu, bugün olsa şaşırmam” diyerek uyardı. 

24 İL VE 110 İLÇE AKTİF FAY ÜSTÜNDE 

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye’de 1999 Marmara depreminin bir milat olduğunu söyleyerek “Aradan geçen sürede önemli çalışmalar yapıldı. Örneğin Türkiye’nin yeni fay haritasının hazırlanması, Türkiye bina yönetmeliğinin 2019’dan itibaren devreye girmesi önemliydi. Ancak yapılması gerekenlerle yapılanları kıyasladığımızda çok geride kaldığımızı söyleyebilirim. 23 yıl iyi değerlendirilseydi iyi bir noktaya gelinebilirdi, yasalar çıkarılmadı. Deprem Araştırma Komisyonu daha bu yıl kuruldu. Türkiye’nin 24 ili ve 110 ilçesi doğrudan aktif faylar üzerine oturuyor. Aktif fayların üzerine bina yapılıyor, bu durum bir kurala bağlanamadı halen” dedi. 

DEPREM İÇİN SON SENARYOLAR: 18 İLA 50 BİN ARASINDA İNSAN ÖLECEK 

İstanbul’u derinde etkileyecek bir Marmara depremi beklentisi olduğuna dikkat çeken Tüysüz, şunları söyledi: “Bugün yapılan son senaryolar can kaybının 18 bin ile 50 bin arasında olacağı, 300 bin bina hasar göreceği, 3 milyon kişinin evsiz kalacağı şeklinde. Kamu kurumlarının önemli bir kısmı güçlendirildi ancak konutlar açısında bir ilerleme kat edilemedi.”

MARMARA'DA DEPREM TARTIŞMASIZ!  

“Depremin zamanını söylemek mümkün değil” diyen Tüysüz, Marmara’nın bir depreme gebe olduğunu kaydederek "Eninde sonunda olacaktır ve kaçınılmazdır. Olur olmaz tartışması söz konusu değil” dedi. Tüysüz, Marmara depreminin sadece İstanbul’da değil çevre illerde de ciddi hasarlara yol açacağına dikkat çekti. 23 yıldır deprem karşısında yol haritaları çizdiklerini kaydeden Tüysüz, ancak bunların eyleme dönüşmesi gerektiğini belirtti. 

İŞTE EN RİSKLİ BÖLGELER 

Tüysüz, Türkiye’deki aktif fayları şöyle açıkladı: “Türkiye’de deprem üretme potansiyeli olan 550 tane diri fay var. Bunların he biri 5,5 büyüklüğünün üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Türkiye deprem yeridir. Bazı depremler belli aralıklarla tekrarlanır. Tekrarlanma süresi dolmuş alanlar vardır, bunlardan biri üzerinde konuştuğumuz Marmara bölgesidir. Burada bugün yarın olacak deprem bizi şaşırtmaz. Bingöl’ün Yedisu ilçesinden geçen Kuzey Anadolu fayının Yedisu kısmında 7 üzerinde bir deprem beklentimiz var. Doğu Anadolu fay hattının Pazarcık sekmentinde, Hatay’da ve Batı Anadolu’nun çok önemli bir kısmında deprem beklentisi olan yerler var. Özellikle hazırlıklara buralardan başlanmalı. Türkiye’de deprem olmaz, diyeceğimiz yer yok. Edirne, Sinop’ta aktif fay yok ama depremden etkilenebilir.” 

“Sözün bittiği yerdeyiz, biz tüm çalışmaları yaptık” diyen Tüysüz, bunların hayata geçirilmesinde siyasi iradeye bağlı olduğunu söyledi. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...