Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 May 2022 15:43 - Güncelleme : 29 May 2022 21:41

İstanbul'da fetih coşkusu: Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ilk fidanları dikildi

'İstanbul’un Fethi'nin 569. Yılı Kutlamaları ve Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk fidanın dikimini gerçekleştirdi. Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 560 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Editör: Anday Celayir / Kaynak: İHA/AA
Pusetli anneler, çocuklar, yaşlılar ve engelli vatandaşlar güvenli bir alanda, bahçenin keyfini sürüp yürüyüş yapabilecek.
atatürk havalimanı,millet bahçesi,istanbul
Pusetli anneler, çocuklar, yaşlılar ve engelli vatandaşlar güvenli bir alanda, bahçenin keyfini sürüp yürüyüş yapabilecek.

İstanbul Havalimanı'nın açılmasının ardından uçuşların durduğu Atatürk Havalimanı, Türkiye'nin en büyük Millet Bahçesi olacak proje kapsamında yeşillendirilecek. İstanbul'un Fethi'nin 569. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, ilk fidanların dikildiği alanda tertiplenen gösterilerle İstanbul halkı fetih coşkusunu yaşadı. İlk fidan dikimini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tören de bir de konuşma yaptı. Öte yandan törene MHP lideri Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de katıldı.

145 BİN 300 AĞAÇ DİKİLECEK

İlk etabının 2023'te açılması planlanan dünyanın en büyük 5'inci şehir parkı olacak Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'ndeki 5 milyon 61 bin metrekarelik alana İstanbul'un fethini temsilen 145 bin 300 ağaç dikimi gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında yeşil alan içerisinde yayadan daha hızlı bir ulaşım aracı olmayacak. Böylece pusetli anneler, çocuklar, yaşlılar ve engelli vatandaşlar güvenli bir alanda, bahçenin keyfini sürüp yürüyüş yapabilecek.

2 BİN KİŞİLİK SEYİR KAPASİTELİ SPOR ALANI

Türk bahçe kültüründe olduğu gibi, pınar başı ile başlayarak tüm bahçeyi boylu boyunca geçen bir derenin de yer alacağı projede, dere boyuna inen basamaklar ziyaretçilerin suyla temas etmelerine, çocukların su ile oynamalarına imkan sağlanacak.

İbreli ve yapraklı ağaçların birlikte kullanılmasıyla millet bahçesi dört mevsim yeşil kalacak. Etkinlik çayırı ise 28 bin kişi kapasitesiyle büyük etkinliklere ev sahipliği yapabilecek, dev ekran etkinliklere renk katacak.

Millet bahçesine yapılacak 2 bin kişilik seyirci kapasitesine sahip spor alanında aynı anda 300 kişi spor yapabilecek.

İstanbul'da fetih coşkusu: Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ilk fidanları dikildi

TÜM BİNALAR KALACAK VE RESTORE EDİLECEK

10 bin metrekarelik alanda 7 konseptte düzenlenecek çocuk oyun alanlarında, çocukların duyularını kullanarak keşifler yapabilecekleri, kendi oyunlarını kurabilecekleri alanlar oluşturulacak.

Atatürk Havalimanı'ndaki tüm peronlar, hangarlar, binalar kalacak ve restore edilecek.

Ulusal ve uluslararası fuarların düzenleneceği bu binalarda yapılacak bilim merkezlerinde gençler deneyler yapıp robotik çalışacak ve yazılım üretecek.

Buradaki tüm peronlar, hangarlar ve binalar kalacak, restore edilecek. Bu binalarda ulusal ve uluslararası fuarlar düzenlenecek.

Millet bahçesinde bulunacak müzelerde sanatçılar eserlerini sergileyebilecek.

İstanbul'da fetih coşkusu: Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ilk fidanları dikildi

DÜNYANIN EN BÜYÜK 5'İNCİ ŞEHİR PARKI

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi muhtemel bir afet durumunda İstanbul'un afet toplanma alanı, deprem toplanma alanı olarak kullanılacak.

İlk etabının Mayıs 2023'te açılması planlanan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi; Rusya'daki Bitsevsky Park, Portekiz'deki Monsanto Forest Park, ABD'deki Fairmount Park ve İrlanda'daki Phoenix Park'ın ardından dünyanın en büyük 5'inci şehir parkı olacak.

Öte yandan yarın açılışın gerçekleştirileceği alan ve oluşturulan örnek bahçe görüntülendi.

Örnek bahçeye 350 yıllık zeytin ağacı, 50-60 yıllık ıhlamur ağaçları ve çınar ağaçları dikildi. Bu alanda koku ve gül bahçeleri de yer aldı.

Etkinlik alanına ise sahne, basın tribünü, katılımcıların temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri platformlar kuruldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçemizden tüm vatandaşlarımıza selamlarımı gönderiyorum. Rabbime beni böyle şanlı milletin ferdi olarak dünyaya getirdiği için hamdediyorum. Bu fetih nesline hizmet etme şerefi bahşettiği için hamdediyorum, bizleri bugün burada şu güzel iklimde buluşturduğu için hamdediyorum.

Bugün İstanbul'un fethinin 569. yıldönümü. Cumhur İttifakı olarak biraradayız. Bu yıl dönümünü temsilen 569 yeniçerimiz burada. Bu demektir ki, fethin 600. yıl dönümüne adadığımız 2053 vizyonumuza bir adım daha yaklaştık.

İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçemizden tüm vatandaşlarımıza selamlarımı gönderiyorum. Rabbime beni böyle şanlı milletin ferdi olarak dünyaya getirdiği için hamdediyorum. Bu fetih nesline hizmet etme şerefi bahşettiği için hamdediyorum, bizleri bugün burada şu güzel iklimde buluşturduğu için hamdediyorum.

Bugün İstanbul'un fethinin 569. yıldönümü. Cumhur İttifakı olarak biraradayız. Bu yıldönümünü temsilen 569 yeniçerimiz burada. Bu demektir ki, fethin 600. yıldönümüne adadığımız 2053 vizyonumuza bir adım daha yaklaştık.

2053 vizyonumuzu temsilen 600 evladımız da burada. Bu sembollerin her biri geleceğe tutulmuş birer ışıktır. Evlatlarımız yarın kendi sorumluluk alanındaki başarıyla milletimizin iftihar vesilelerine dönüşeceklerdir. Burada vizyon olarak konuştuklarımız, yarın ülkemizin hakikatleri olarak önümüze çıkacaktır.

Fetihler çağlar üstü olur. Çağlar böyle açılır, böyle kapanır. Geceler vardır uykuyla geçer, sarhoş kusmuklarıyla lekelenir, geceler vardır, ihtiraslar çağıldar, yuvalar yıkılır, geceler vardır dirilişe gebedir, fecrolur şehri İstanbul fetholunur. Bir çağ kapanır, bir çağ açılır. Çağ açıp çağ kapatan ecdada rahmet olsun. Çağ kapatıp çağ açacak evlatlarımızın gazaları şimdiden mubarek olsun. Zaman bendedir ve mekan bana emanettir şuurundaki gençlerimizin gayretleri kutlu olsun. Çağımızın Bizans'larını raflara kaldırmaya hazır mıyız?"

ULAŞIM REHBERİ HAZIRLANDI

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde gerçekleştirilecek fetih şölenine vatandaşların hızlı ve kolay erişebilmesi için toplu ulaşım seferlerinde düzenleme yapıldı, alana giden hatlarda sefer sayıları artırıldı ve ulaşım rehberi hazırlandı.

Bulunduğu lokasyondan etkinlik alanına gidecekler, ulaşım rehberinde yer alan görsellerden kendilerine en uygun rotayı kolaylıkla bulabilecek.

Ulaşım rehberinde otobüs, vapur, metro, metrobüs ve Marmaray'ı kullanacak vatandaşların hangi duraklarda inecekleri ve etkinlik alanına hangi kapıdan giriş yapabilecekleri gösteriliyor.

İstanbul'da fetih coşkusu: Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ilk fidanları dikildi

TOPLU ULAŞIM GÜN BOYUNCA ÜCRETSİZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca daha önce duyurulan karar doğrultusunda Marmaray, bugün ücretsiz hizmet verecek.

Ayrıca AK Parti ve MHP Grubu'nun teklifiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan karar gereği İETT, metro, metrobüs, vapur gibi tüm toplu ulaşım araçları da ücretsiz olacak.

İstanbul'da fetih coşkusu: Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ilk fidanları dikildi

Kaynak: İHA/AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...