Tgrt Haber
01 Aralık 2022 23:24 - Güncelleme : 02 Aralık 2022 00:03

İstanbul'da STK'lardan Çin'e, 'Urumçi' tepkisi: Gözyaşları içinde anlattı

İstanbul'da bir araya gelen STK'lar, Çin'in 'sıfır vaka' politikası uyguladığı bölgelerden Urumçi'de karantina altındaki bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin ölmesi nedeniyle basın açıklaması yaptı. Çin yönetimine tepki gösterilen basın toplantısında konuşan Şerafet Memeteli, "Vefat eden en küçük kardeşimin yüzünü bile görememiştim" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: Anadolu Ajansı
Urumçi,Çin,Doğu Türkistan

İHH İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) ve Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, Çin yönetiminin "sıfır Covid vaka" politikası uyguladığı Urumçi bölgesinde karantinadaki bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin ölmesi nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

Çin'in, Doğu Türkistan'da uyguladığı politikaları eleştiren İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Urumçi'deki yangın felaketi karşısında İslam dünyasının da sessiz kaldığını, gereken tepkiyi vermediğini savundu.

İSLAM ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Yıldırım, İslam ülkelerine, Çin'in Doğu Türkistan'daki hak ihlallerini bitirmediği sürece ticari ilişkilerini askıya almaları çağrısında bulunarak "Bu, İslam dünyasının ve Müslümanların onuru ve izzetidir. Bütün İslam devletlerine sesleniyorum. Bu ümmetin onuru ve izzetiyle oynamayın. İlişkileri kesin. Aksi takdirde daha böyle çok vakalarla karşılaşacağız" diye konuştu.

KARDEŞLER GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Türkiye'de okuyan Muhammed ve Şerafet Memeteli kardeşler, yangında kaybettikleri anne ve kardeşlerini anarken gözyaşlarına hakim olamadı. Muhammed Memeteli, "Urumçi'deki yangında annem ve 4 kardeşim hayatını kaybetti. Yangın çıktığında 3-4 saat itfaiye neredeydi, yangını çok hızlı söndürebilecek konumdayken neden hemen söndürmediler? İtfaiye de hastane de apartmanımıza çok yakındı. Dünya ve İslam dünyasının bu olaya sessiz kalmamasını istiyorum" dedi.

'KİMSE BUNA SESSİZ KALMASIN'

Muhammed Memeteli'nin ablası Şerafet Memeteli ise olayı anlatırken gözyaşlarını tutamadı. "Ben bu yangında ailemi kaybettim. Henüz vefat eden en küçük kardeşimin yüzünü bile görmedim" diyen Memeteli, "Orada benim değil sizin de aileniz olabilirdi, bu zulme sessiz kalmamanızı istiyorum. Tüm dünyaya, Müslümanlara, insan haklarına sesleniyorum; Doğu Türkistan'da zulüm var. Kimse buna sessiz kalmasın" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...