Tgrt Haber
03 Kasım 2015 06:49

İşte 1 Kasım'da yaşanan büyük oy kaymaları

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yeniden tek başına iktidara taşıyan 1 Kasım seçimlerine büyük oy kaymaları damgasını vurdu.

İşte 1 Kasım'da yaşanan büyük oy kaymaları
seçim,oy kayması

Resmi olmayan geçici sonuçlara göre, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) toplamda 3 milyona yakın seçmen kaybetti. AK Parti sadece üç ilde milletvekili çıkaramazken, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) birinci olduğu il sayısı 10'dan 6'ya geriledi.
 
 Seçime katılım oranı 3 puan arttı; geçersiz oy sayısı da 7 Haziran'a kıyasla neredeyse yarı yarıya azalarak 600 bine indi.

Seçimin en büyük kazananı olan ve 5 milyona yakın ilave oy almayı başaran AK Parti'ye yeni oyların önemli bir kısmı HDP ve MHP'den geldi

7 Haziran'da sandığa gitmeyenlerin önemli bir kısmı da 1 Kasım'da AK Parti'yi tercih etti.
 
7 Haziran'da sandığa gitmeyenlerin önemli bir kısmı da 1 Kasım'da AK Parti'yi tercih etti.

Seçimde en ciddi oy erimesi yaşayan parti ise MHP oldu. 7 Haziran'a kıyasla vekil sayısı yarı yarıya azalan MHP, artık meclisin en küçük parti grubu.
 
Batı illerinin yanı sıra Doğu'da da AK Parti'ye oy kaybeden HDP ise seçimin bir diğer kaybedeni.
 
7 Haziran'a kıyasla 1 milyona yakın seçmenin terk ettiği HDP, yine de meclisteki en büyük üçüncü parti grubu konumuna yükseldi.
 
7 Haziran'daki oy oranını bir miktar artıran CHP'de büyük şehirlerin dışında az da olsa bir oy erimesi yaşandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...