Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Mart 2015 10:21

İşte son seçim anketi

Seçimlere 3 ay kala İşte partilerin oy oranı,sivil anayasaya ve başkanlık sistemine destek de son durum...

İşte son seçim anketi
seçim anketi,en son seçim anketi,genar,ak parti,hdp,chp,mhp,2015 en son seçim anketi,

30 Mart ve 10 Ağustos seçimleri öncesinde hazırladığı başarılı kamuoyu araştırmalarıyla adını duyuran GENAR Araştırma Şirketi, 7 Haziran seçimleri ve sonrasında kamuoyunun gündemine gelmesi beklenen sivil anayasa konusundaki araştırma sonuçlarını açıkladı. Türkiye'nin yüzde 72'si yeni anayasanın gerekliliğine inanırken, Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy veren seçmenin yüzde 54.1'inin buna destek vermesi dikkatlerden kaçmadı. 
İşte anketin sonuçları: 
'SİVİL ANAYASAYA DESTEK %72.7'

Yeni anayasaya kamuoyu desteği ne durumda?

GENAR'ın yaptığı son araştırmada yeni anayasaya destek verenler yüzde 72.2, destek vermeyenler ise yüzde 27.8'dir. Yeni anayasaya en yüksek oranda destek Ak Parti'de yüzde 85.5, HDP'de yüzde 82, MHP'de yüzde 57.1, CHP'de ise yüzde 54.1'dir. Tabloya bakıldığında CHP tabanının bile yarıdan fazlası Türkiye'de yeni bir anayasa istemektedir. Türk toplumunun yeni anayasa talebi belirgin ve baskındır. Çünkü toplum her konuda bu kadar ittifak etmez. Yeni anayasa konusunda toplumsal bir mutabakat vardır.

'BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR'

Başkanlık sistemine toplum hazır mı?

Araştırmalara bakıldığı zaman henüz toplumsal destek yüzde 45 oranında gözüküyor. Fakat başkanlık sistemi bugünlerde tartışıldığı kadar hiç tartışılmamıştı. Kanaatim o ki başkanlık sistemi tartışıldıkça toplumun benimseme oranları da artacaktır. Kamuoyu bilmediği konuya öncelikli olarak mesafeli yaklaşır. Konu hakkında bilgi sahibi oldukça da fikirleri daha da normalleşir. Başkanlık sistemi hakkında henüz toplumun fazlaca bilgisi yoktur. Sadece Amerikan sistemi, tek adamcılık vs. gibi olumsuz imajlar yüklüdür. Başkanlık sisteminin getireceği yenilikler, kuvvetler ayrımı prensibi ve toplumun kangren olmuş meselelerine nasıl çözüm getireceği iyi anlatılırsa bir toplumsal mutabakatın olacağını düşünüyorum. Başkanlık sistemi yeni bir anayasa ile mümkün. Daha şimdiden toplum yeni bir anayasa konusunda mutabakata varmış gözüküyor. 

'TOPLUM ARTIK BARIŞ DİYOR'

Çözüm süreci hakkında partilere göre seçmen ne düşünüyor?

Çözüm sürecine toplumsal destek yüksek olmakla beraber sürecin seyrine gore seçmen davranışlarında değişiklikler oluyor. Bir defa toplumun tamamına yakını çözüm sürecinden yanadır. Bu destek Kürt seçmende yüzde 90'ların üzerinde, Türk seçmende de yüzde 70'lerdedir. Çözüm sürecinin bugünkü durumuna kamuoyunun desteği yüzde 57 civarındadır. Ak Parti'nin yüzde 88.2'si, HDP'nin yüzde 69.1'i, CHP'nin yüzde 21.1'i, MHP'nin yüzde 17'si, diğer partilerin de yüzde 37'si çözüm sürecini desteklemektedir. Çözüm sürecine en az destek CHP ve MHP'den gelmektedir. Burada da muhalefet partilerinin sürece olan mesafesi etkili olmaktadır. 

'AK PARTİ'NİN OYU %47.7'

Anketlerinizde AK Parti'nin oy oranı nedir?

Özünde 2011 seçimlerinden bugüne gelinceye kadar siyasi yelpazede çok köklü bir değişiklik olmadı. Şubat 2015'te yapmış olduğumuz son araştırmada Ak Parti'nin oyu yüzde 47.7'dir. Bu oran da 2011 seçimlerine yakın gözükmektedir. Bu eski halini muhafaza etme durumu sadece Ak Parti için değil bütün partiler için aynıdır. 

'CHP'NİN OYU %25.1'

Anketlerinizde CHP'nin oyları yükseliyor mu?

CHP'nin oyu yüzde 25.1'dir. Seçimden bugüne de CHP'nin oy hareketliliği yıllar içerisinde 24 ile 26 bandında hareket etti. Şartlara ve konjonktüre bağlı olarak bazen 1 puan aşağıda veya 1 puan yukarıda seyretti. Kanaatim odur ki partiler seçime bu oranlarla gidecekler. 

MHP'NİN OYU %13.4'

Anketlerinizde MHP'nin oy oranı nedir?

MHP'nin oy oranı yüzde 13.4'tür. Tıpkı iktidar ve ana muhalefet partisi gibi MHP'nin oyları da genel seçim oy oranlarına yakındır. 

'SON ARAŞTIRMAMIZDA HDP %8.9'

HDP barajı aşacak mı?

Muhtemelen 2015 seçimlerinin en kritik sorusu bu sorudur. Son araştırmalarımızda HDP'nin oyu yüzde 8.9'dur. Partilerin potansiyel oylarını sorduğumuzda da HDP'nin en yüksek oyu yüzde 10.1 olarak gözükmektedir. Bir siyasi parti için bu pozisyon sırat köprüsünde yürümek gibidir. Karşıya da geçebilir, yolda düşebilir de. 

'HDP BARAJI AŞSA DA AK PARTİ TEK BAŞINA HÜKÜMETİ KURAR'

HDP barajı aşarsa AK Parti'nin tek başına hükümet kurması konusunda bir risk görüyor musunuz?

Seçim tablosu böyle sonuçlanırsa hükümet kurmayı engelleyecek bir durum gözükmüyor. HDP'nin fazladan 20 vekil aldığını varsayacak olursak bütün partilerden HDP'ye vekil gidecektir ve bu da çoktan çok, azdan az prensibiyle dağılacaktır. Hem HDP hem Ak Parti, hem CHP, hem MHP'den milletvekili alabilecektir. 

SAADET PARTİSİ'NDE LİDER DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

Saadet Partisi'nden bir sıçrama bekliyor musunuz?

Siyasi partilerin seçmen nezdinde etkinlik kazanmaları ya güçlü karizmatik liderlerle yada etkin yeni politikalarla mümkündür. Saadet Partisi bu seçime mevcut haliyle gireceği için ne liderlik ya da ne politikalar anlamında köklü bir değişiklik beklemiyorum. Saadet Partisi fikri temelleri sağlam olan bir parti. Bu partiyi dillendirecek vizyoner bir lider bulunduğunda şartları kökten değişebilir. 

YAZICIOĞLU'NDAN SONRA BBP'NİN İŞİ ÇOK ZOR

BBP bir varlık gösterebilecek mi?

BBP Muhsin Yazıcıoğlu'nun vizyonuyla anlam bulmuş bir partidir. Mevcut duruma bakıldığında kitleleri etkileyecek bir vizyon da taşımadıkları gözükmektedir. Dolayısıyla BBP'nin kaderi sayıları 20'yi bulan küçük partilerden farklı olmayacaktır. 

Kaynak : Sabah

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...