Tgrt Haber
23 Haziran 2021 15:08

İşten çıkarma yasağında son durum, 1 Temmuz’da işten çıkarma yasağı bitiyor mu?

Koronavirüs salgını nedeniyle işsizlik oranının artmasını engellemek için işten çıkarma yasağı getirilmişti. Peki, işten çıkarma yasağı bitti mi? İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek?

İşten çıkarma yasağında son durum, 1 Temmuz’da işten çıkarma yasağı bitiyor mu?
işten çıkarma yasağı,Pandemi,Cumhurbaşkanı Erdoğan

1 Temmuz itibariyle ülke genelinde normalleşme sürecine girilecek olması vatandaşların akıllarına birçok soru getirdi. Bunlardan birisi de işten çıkarma yasağına ilişkin oldu. Söz konusu yasak, pandemi nedeniyle Nisan 2020’de uygulamaya konulmuş ve belli aralıklarla uzatılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, 4857 sayılı İş Kanunu'nun, işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemeyi içeren geçici 10'uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin, 17 Mayıs 2021'den itibaren 30 Haziran 2021'e kadar uzatılmasına karar verilmişti.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI UZATILDI MI?

MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda Enerjitik Malzemeler Üretim Tesisi Açılış Etkinliği ve Ürün Lansmanı'nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, işten çıkarma yasağının 30 Haziran 2021 Çarşamba gününe kadar uzatıldığını açıklamıştı.

Son yapılan Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, fesih kısıtı olarak da işten çıkarma yasağına ilişkin açıklamalarda bulunmadı.

KOD-29 MAĞDURİYETİ NEDİR?

Fesih yasağı boyunca bazı işverenlerin Kod-29'u kullanarak işçi çıkışı yapması ve bu maddenin çalışanlar için ağır suçlamalar içermesi büyük haksızlıklara yol açıyordu. Fesih yasağında İş kanunu geçici 10. Madde gereğince tek istisna İş Kanunu 25. Maddedeki Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak olarak düzenlendi. Bu yolla yapılan çıkışlar SGK'ya kod 29 ile aktarılıyor. Oysa bu maddede işçi için ağır ithamların olması gerekiyor. Cinsel tacizden, uyuşturucu kullanımına, hırsızlıktan saldırıya kadar birçok ağır suçun bulunduğu 25. Madde dolayısıyla atılan işçiler mağdur oluyordu.

Mesaiye ya da sözleşmeye uymayan işçi ile uyuşturucu kullanan işçi böylece aynı kod ile işten çıkartılarak haksızlığa uğratılıyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu duruma el atmak için çok önemli bir düzenlemeye gitti. Bundan sonra ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sebebiyle işten çıkartılacak olan işçiler yaptıkları fiil ile ilgili kodla bildirilecek.

SGK'nın yaptığı açıklamada, birbirinden farklı fesih nedenlerinin tamamının aynı kod (Kod-29) ile bildiriminin çalışma hayatında belirsizliklere yol açtığının görülmesi üzerine SGK genelgesinde yapılan değişiklik ile ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirlendiği açıklandı.

Son olarak açıklamada, böylelikle mazeretsiz devamsızlık hali ile hırsızlık gibi birbirinden farklı fesih sebeplerinin farklı bildirim kodları ile yapılması sağlanarak, olası sorunların önüne geçileceği belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...