Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 May 2022 13:05 - Güncelleme : 24 May 2022 15:12

İsveç ve Finlandiya heyetleri Ankara'ya geliyor! 3'lü masa kurulacak

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 15 yıl sonra gerçekleştirilecek olan İsrail ziyareti öncesinde açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, İsrail ile normalleşme sürecinin başladığını ifade ederken görüşmede büyükelçi atamalarının konuşulacağını söyledi. Türkiye'nin NATO üyelerine sıcak bakmadığı İsveç ve Finlandiyalı heyetlerin bugün akşam saatlerinde Ankara'ya geleceğini söyleyen Çavuşoğlu yarın ise Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın ortak masada toplanacağını duyurdu. Bakan Çavuşoğlu iki ülkeden de yazılı olarak somut adım beklediklerini sözlerine ekledi.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
İsveç ve Finlandiya heyetleri Ankara'ya geliyor! 3'lü masa kurulacak
israil,mevlüt çavuşoğlu

Bakan Çavuşoğlu, 2010 yılında Türkiye ve Filistin Dışişleri Bakanları başkanlığında tesis edilen Ortak Komite’nin ikinci toplantısına başkanlık etmek üzere Filistin’e geldi. Çavuşoğlu'nun ziyareti çerçevesinde Filistinli mevkidaşı Riyad Malki ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la da bir araya gelmesi bekleniyor.

"YAZILI MUTABAKAT İSTİYORUZ"

Resmi temaslar için Filistin'e giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Filistin'de CNN Türk'ten Dicle Canova'nın sorularını cevapladı. Bakın Çavuşoğlu NATO gündemi ve ABD ile yürütülen F-16 görüşmelerine dair açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili olarak  "Somut adım atabiliriz dediler, yazılı mutabakat istiyoruz" dedi.

HEYET TEL AVİV'DE

Bakan Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet yaklaşık 1.5 saat önce Tel Aviv'e indi, burada Türk bayrakları ile karşılandılar. Çavuşoğlu temaslarına Filistin'de başlama kararı aldı. Bakan Çavuşoğlu Finlandiya ve İsveç'in NATO başvurusu ve Türkiye'nin bu konudaki endişelerine ilişkin yaptığı açıklamada iki ülkeden heyetlerin bugün akşam saatlerinde Ankara'ya geleceğini açıkladı. Toplantı yarın yapılacak. 3'lü bir toplantı olacak. Türkiye, Finlandiya ve İsveç ortak bir masada bir araya gelecek.

ERDOĞAN'IN GÖRÜŞME SONRASI KABUL EDİLDİ

Bu karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı telefon diplomasisinde gündeme geldi. Çavuşoğlu bir çalışma yapılması önerisi yapıldığını belirtti. Çavuşoğlu, " Finlandiya ve İsveç'in heyet göndermek istedi, Cumhurbaşkanımız da 'Bizim her zaman önceliğimiz diplomasidir' diyerek bu teklifi kabul etti." dedi.

İsveç ve Finlandiya heyetleri Ankara'ya geliyor! 3'lü masa kurulacak

SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ, YAZILI MUTABAKATTAN YANAYIZ

Bakan Çavuşoğlu, "Ankara'daki heyet bugün kendi içinde bir değerlendirme yapacak. Bakan Çavuşoğlu taleplerimiz ne, PYD YPG nasıl bir örgüt, bunlara ilişkin belgeleri hazırlıyoruz. Savunma ile ilgili ambargoların kaldırılması taleplerimiz arasında olacak. Somut adımlar bekliyoruz temennilerle ilerleyemeyiz " dedi ve Türkiye'nin yazılı mutabakattan yana olduğunun altını çizdi.

NATO'NUN DAHİL OLDUĞU BİR TOPLANTI DA OLABİLİR

Çavuşoğlu, NATO genel sekreterinin de katılacağı 4'lü bir toplantı da yapılabileceğini belirtti.  Çavuşoğlu NATO Genel Sekreteri Stoltenberg 'den böyle bir teklif geldiğini belirtti.

GÖRÜŞME YARIN YAPILACAK

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin görüşmelerin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki heyet ile İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara’nın başkanlığındaki İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında yarın Ankara'da gerçekleştirileceği ifade edildi.

"İSRAİL İLE BÜYÜKELÇİ ATAMASI KONUŞULACAK"

Bakan Çavuşoğlu F-16 sürecinin normal seyrinde ilerlediğini, NATO ile ilgili konuların bu gündemin dışında olduğunu söyledi. İsrail ile normalleşme sürecine girildiğini belirten Bakan Çavuşoğlu "Büyükelçi ataması da konuşulacak" ifadelerini kullandı.

İsveç ve Finlandiya heyetleri Ankara'ya geliyor! 3'lü masa kurulacak

İSRAİL'E 15 YIL SONRA İLK ZİYARET

Bakan Çavuşoğlu'nun yarın da İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’le ikili ve heyetlerarası görüşmeler yapması, bu çerçevede İsrail ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor. Söz konusu ziyaret, Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkiye'den İsrail'e 15 yıl sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret olacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...