Tgrt Haber
25 May 2022 13:13 - Güncelleme : 25 May 2022 19:51

Son dakika! İsveç ve Finlandiya ile NATO müzakeresi: 5 saatlik görüşme sona erdi

Son dakika haberi: Terör örgütü PKK'ya verdikleri destekten dolayı Türkiye'nin NATO'ya üyeliklerine veto verdiği İsviçre ve Finlandiya'nın temsilcileri ile gerçekleştirilen görüşme sona erdi. Beştepe'deki kritik müzakereler yaklaşık 5 saat sürdü.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! İsveç ve Finlandiya ile NATO müzakeresi: 5 saatlik görüşme sona erdi
İsveç,Finlandiya,Türkiye,NATO

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası Rus ordusunun İskandinavya’yı da işgal etme ihtimaline karşı İsveç ve Finlandiya’dan NATO hamlesi gelmişti. İki ülkenin NATO’ya resmi başvuru terör örgütü PKK’ya yardım ettikleri nedeniyle Türkiye tarafından veto edilmişti.

TÜRKİYE'YE YÖNELİK KISITLAMALAR MASADA

Türkiye’nin keskin tavrı sonrası ılımlı mesajlar vermeye başlayan İsveç ve Finlandiyalı heyetler, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki Türk diplomatlarla bir araya geldi.

Heyete, Türkiye’nin güvenlik endişelerini ve hassasiyetlerini anlatacaklarını söyleyen diplomatik kaynaklar, PKK/YPG’nin bu ülkelerdeki yapılanması, dernek-vakıf altındaki faaliyetleri, FETÖ’cüleri ev sahipliği yapmaları ile savunma sanayi alanında Türkiye’ye yönelik kısıtlamaların hatırlatılacağını belirtiyorlar.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNE PARA YA DA SİLAH GÖNDERMİYORUZ"

Görüşmelerin devam ettiği sırada bir açıklama yapan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, “Türkiye ile görüşmeler şu anda sürüyor. Bu görüşmelerin devam etmesini bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

İsveç’in mali yardımlarının nereye gönderildiği ve silah satışlarıyla ilgili bilgilerin bu listeye dahil olduğuna işaret eden Andersson, “Kesinlikle terör örgütlerine para ya da silah göndermiyoruz” şeklinde konuştu.

KRİTİK GÖRÜŞME 5 SAAT SÜRDÜ

Türkiye heyetinin, İsveç ve Finlandiya heyetleri ile NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin istişarelerde bulunmak üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdiği toplantı sona erdi. 

Türkiye heyeti, Finlandiya ve İsveç heyetleriyle ayrı ayrı görüştü. Daha sonra 3 heyetin bir araya geldiği toplantıya geçildi.

İsveç ve Finlandiya heyetleri görüşmeye, İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara'nın başkanlıklarında katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde saat 13.15'te başlayan görüşmeler yaklaşık 5 saat sürdü. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın görüşmelere ilişkin  saat 19:30'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ana binasında açıklama yapması bekleniyor.

“YAZLILI MUTABAKAT İSTİYORUZ”

Öte yandan İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olma sürecine değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu “Ankara’daki heyet kendi içinde bir değerlendirme yapacak. Taleplerimiz ne, PYD YPG nasıl bir örgüt, bunlara ilişkin belgeleri hazırlıyoruz. Savunma ile ilgili ambargoların kaldırılması taleplerimiz de olacak. Somut adımlar bekliyoruz, temennilerle ilerleyemeyiz. ‘Somut adım atabiliriz’ dediler, biz yazılı mutabakat istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...