Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Ekim 2014 10:18

İzinsiz gösterilerde ölü sayısı 23'e yükseldi

IŞİD'in saldırıları bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösteriler devam ederken, yaşanan olaylarda ölenlerin sayısı 23'e yükseldi.

İzinsiz gösterilerde ölü sayısı 23'e yükseldi
IŞİD, izinsiz gösteri, kobani olayları, gösteriler, ölü sayısı,

Terör örgütü IŞİD'i protesto bahanesiyle Ağrı, Van, Bitlis, Mersin, Kars, Bursa, Aydın, İzmir, Hakkari, Antalya, Diyarbakır, Siirt, Batman, Adıyaman ve Tunceli'de gösteri düzenleyen gruplar, kamu binalarına, banka şubelerine, iş yerlerine, araçlara ve güvenlik güçlerine taş, sopa, molotof kokteyli ve silahlarla saldırdı. 

Kobani'ye saldıran IŞİD'e tepki bahanesiyle Ağrı'da  gösteri yapan gruplar, polise taş ve sopalarla saldırdı. Eski Van Caddesi'nde toplanarak izinsizgösteri yapmak isteyen ve uyarılara karşı güvenlik güçlerine taş ve şişelerle saldıran gruptakilere, polis ekiplerince müdahale edildi.

Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen grup ile polis arasındaki gerginlik devam ediyor.

Doğubayazıt ilçesindeki izinsiz gösteriler de ise bazı işyerleri ile araçlar yakıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde bir grup, Ağrı Caddesi üzerinde bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (DBP) ilçe binası önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Daha sonra yürüyüş yapmak isteyen gruba polisin izin vermemesi üzerine bazı kişiler polise havai fişek, molotof kokteyli, taş ve şişelerle saldırdı.

Göstericiler, banka şubeleri, siyasi parti binaları, resmi kurumlar ve bazı alışveriş merkezlerine saldırdı, araçları yaktı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı. Polis ile göstericiler arasındaki gerginlik devam ediyor.

Erciş ve Hizan'da sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Van'ın Erciş ile Bitlisin Hizan ilçelerinde sokağa çıkma yasakları kaldırılırken, eğitim öğretime devam edilecek.

Valiliklerden yapılan açıklamada, IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto eden grupların çıkardığı olaylar sonucu Van'ın Erciş ile Bitlis'in Hizan ilçelerinde valilikler tarafından vatandaşların can ve mal güvenliğine yönelebilecek tehditleri önlemek amacı ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 11/c maddesi uyarınca 07.10.2014 günü saat 17:30 itibarı ile ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Açıklamada ilçelerde olayların durulduğu ve bu nedenle sokağa çıkma yasağının kaldırılarak, ara verilen eğitim ve öğretime devam edileceği bildirildi.

Tatvan'da kamu binalarına saldırı

Öte yandan Tatvan ilçesinde akşam saatlerinde ilçe merkezin de toplanan göstericiler, bazı iş yerleri, kamu kurum binaları ve banka şubelerini taşlayarak ateşe verdiler. Polisin müdahalesiyle ara sokaklara dağılan göstericiler Tatvan Belediyesine molotofkokteyli camlarını kırdılar.

Belediye Başkanı Can, göstericileri engelledi

Mersin'in Tarsus ilçesinde Şahin Mahallesi girişinde toplanan grup, lastik yakarak D-400 karayolunu trafiğe kapattı. Bunun üzerine gruba TOMA ve biber gazıyla müdahale eden polis ekipleri, yanan lastikleri söndürüp yolu trafiğe açtı. Polis ekiplerinin grubun zaman zaman silahla ateş etmesi nedeniyle çelik kalkanla önlem aldığı görüldü.

Gazipaşa Mahallesi'nde ise bir aracı yakan göstericilere polis müdahale etti. Fahrettinpaşa Mahallesi'ndeki izinsiz gösteriler sırasında ise zaman zaman silah sesleri duyuldu.

Öte yandan, Kavaklı Mahallesi hemzemin geçidi yakınlarında bir grup eylem yaparken, çoğunluğu gençlerden oluşan başka bir grup ise olay yerine doğru yürümek istedi. Bazılarının ellerinde sopa olduğu görülen grup, olay yerine gelen Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can'ın yoğun çabaları sonucunda dağıldı.

Bursa

Bursa'da merkez Osmangazi ilçesi Arabayatağı Mahallesi pazar yerinde toplanan yüzü maskeli grup, yola barikat kurdu.

Barikatları ateşe veren ve yolu trafiğe kapatan gruba Çevik Kuvvet ekipleri tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan eylemciler polise molotof kokteyli ve havai fişek atarak karşılık verdi.

Bölgedeki Hasan Ali Yücel İlk ve Orta Okulu'na taş atan eylemciler okulun camlarını kırdı. Polis ve eylemciler arasındaki çatışmalar devam ediyor. 

Kars'ta öğrenci yurduna saldırı

Kars'ta, İlim Yayma Cemiyetinin Bülbül Mahallesi'nde bulunan Ömer Nasuhi Bilmen Erkek Öğrenci Yurdu'nun arka bahçesine girenler 2 molotof kokteyli atarak kaçtı. Molotof kokteyleri alev almazken, yurtta kalan öğrenciler kısa süreli panik yaşadı.

Yurt yetkililerinin olayı haber vermesi üzerine olay yerine gelen çok sayıda polis ekibi yurt etrafında geniş güvenlik önlemi aldı.

Subatan polis lojmanları önünde toplanan özel harekat polisleri de ara sokaklarda gezerek tedbir alıyor. Ekipler, şüpheli gördüğü araçlarda arama yaparak, kimlik kontrolü de yapıyor.

Aydın'da bir grup polise taşla saldırdı

Terör örgütü IŞİD'i protesto bahanesiyle Aydın ve İzmir'de gösteriler düzenlendi.

Aydın'da Ovaeymir mahallesi, Osman Yozgatlı kavşağında terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında bir grup polise taşla saldırdı.  

Grup, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunan polis ekiplerine havai fişekle karşılık verdi. Polis ekipleri tekrar grubu dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandı.

Bu sırada İzmir-Aydın otobanı şehir bağlantısını bir süre trafiğe kapatan grubu polis ekipleri engelledi.

Yer yer gösterilerin devam ettiği Aydın'da geniş güvenlik önlemleri sürüyor. 

İzmir'de gruplar eylemlerine devam ediyor

İzmir'in birkaç bölgesinde polis ekiplerine taşla ve molotofkokteyli ile saldıran gruplar eylemlerine devam ediyor.

Karabağlar'da bir grubun molotof kokteyli ile yaktığı markette hasar meydana geldi. Marketin üst katında bulunan evde kalanlar ise güvenli bir şekilde boşaltıldı.

İl genelinde bazı belediye otobüslerinin de yakıldığı öğrenildi.

İzmir çevreyolu Karşıyaka tünellerinde polis ekiplerini taşlayan gruba da müdahale edildi.

Menemen'deki olaylarda da güvenlik güçlerine saldıranlardan gözaltına alınanların olduğu öğrenildi.

Polis lojmanlarına silahlı saldırı

Hakkari'nin Yüksekova İlçesinde polis lojmanlarına silahlı saldırı düzenlendi.

Akşam saatlerinde ilçenin Yeşildere, Yenimahalle, Orman, Esentepe, Esenyurt mahalleleriyle Cengiz Cengiz Topel Caddesi üzerinde bir araya gelen göstericiler izinsiz yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş sırasında çarşı merkezindeki polis lojmanlarına silahlı saldırı düzenlendi.

Gece karanlığından faydalanarak lojmanlara ateş eden grup, izini kaybettirdi. Polis ekipleri ise güvenlik önlemlerini arttırdı. İlçede olaylar devam ediyor.

Şemdinli ilçesinde 1 okul göstericiler tarafından ateşe verildi.

Van'ın Çatak ilçesinde ise göstericiler ilçe giriş ve çıkışını barikatla kapatarak ilçeye giriş çıkışları engelledi. Göstericiler, CHP Çatak İlçe binası ve PTT binasının camlarında kırdı.

İlçelerde olaylar devam ediyor.

Antalya'da oturma eylemi

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, IŞİD aleyhinde sloganlar atarak oturma eylemi yaptı. 

Eylemin ardından grup adına basın açıklaması yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya İl Başkanı Şemsettin Kalay, "Çözüm ve barış sürecinin heba edilmesine izin vermeyelim. Provokasyonlara gelmeyelim. Provokasyonlara meydan vermeyelim" dedi. 

Açıklamanın ardından Kazım Özalp Caddesi'ne yürüyüşe geçen grup eylemlerini Şarampol Caddesi girişinde sonlandırdı. 

Çevik kuvvet ekiplerinin zırhlı araçlarla önlem aldığı eylem sonrası polis, eyleme katılan bazı kişilere Genel Bilgi Tarama'sı (GBT) uygulandı. Yapılan uygulamada 2 kişi gözaltına alındı.

 Alanya ilçesinde ise Atatürk Anıtı önünde toplanan Savaşa Karşı Barış Platformu üyeleri pankart ve dövizlerle IŞİD'i protesto etti. 

Grup adına basın açıklaması yapan Filiz Şaroğlu, IŞİD'in saldırılarının en kısa sürede durdurulması gerektiğini söyledi.

Grup basın açıklamasının ardından olaysız ayrıldı.

Silvan'da izinsiz gösteri yapılan gruba, polis müdahale etti

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde IŞİD bahanesiyle izinsiz gösteri düzenleyen gruba, polis müdahale etti.

Silvan ilçesinde sokağa çıkma yasağına rağmen Diyarbakır Caddesinde izinsiz gösteri yapan bir grup, polise ses bombası, havaifişek ve taşla saldırdı.

Polisin dağılın uyarısına rağmen izinsiz gösteriyi sürdüren gruba polis, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

İlçede gerginlik devam ediyor. 

Siirt'in Kurtalan ilçesinde sokağa çıkma yasağı kararı verildi

Siirt'te terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında yaralı bulunduktan sonra kaldırıldığı Siirt Devlet Hastanesinde müdahalelere rağmen hayatını kaybeden Davut Nas'ın (19) cenazesi, Şeyh Süleyman Mezarlığında toprağa verildi.

Cenazeye, DBP Siirt İl Başkanı Mehmet Ata İnan, HDP Siirt İl Eşbaşkanı Yılmaz Çınar ve il genel, belediye meclis üyeleri ile Nas'ın ailesi katıldı.

Terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen gösteriler nedeniyle Kurtalan ilçesinde de sokağa çıkma yasağı kararı alındı.

İlçede camilerden yapılan duyurularda, Siirt Valiliğince Kurtalan ilçesinde 09 Ekim 2014 saat 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağının ilan edildiği bildirildi.

DBP Kurtalan İlçe Başkanı Murat Bora, partisinin ilçe binası önünde yaptığı açıklamada, ilçede 2 kişinin ölümü ve 6 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarda halkın sağduyulu davranması gerektiğini belirterek, üzücü olayların yaşanmaması gerektiğini söyledi.

Olaylarda yaşamını yitiren Mehdi Erdoğan ve Yusuf Çelik'in cenazelerinin yarın defnedileceğini kaydeden Bora, şöyle konuştu:

"Çok karanlık bir gün geçirdik. Gençlerimize sahip çıkmalıyız. Bazı provokasyoncuların oyununa gelmeyelim, üzücü olayların yaşanmaması için halkımızın duyarlı olması gerekiyor. Büyük bir zulme maruz kaldık."

Gercüş ilçesinde eğitime 2 gün ara verildi

Batman'ın Beşiri ilçesinde izinsiz gösteri düzenleyen grup, Hükumet Konağına molotofkokteyli saldırıda bulundu. 

Saldırıda Hükumet Konağının alt bölümünde bulunan Tapu Müdürlüğüne ait bir bölüm yandı. İtfaiye ekiplerinin, olaya erken müdahale etmesiyle yangın büyümeden söndürüldü.

Gercüş ilçesinde de tüm okullarda eğitime 2 gün ara verildi.

Öte yandan, Mardin merkez ve Derik ilçesinde, Batman merkez ve Şırnak'ın Cizre ilçesinde ise yer yer izinsiz gösteriler sürüyor. Gösteri yapan gruplara, güvenlik güçlerince müdahale edildi.

Tunceli'de 2 birahane ateşe verildi

Tunceli'de terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle izinsiz gösteri yapan grup, iki birahaneyi ateşe verdi.

Moğultay Mahallesi Cumhuriyet Caddesi ve bazı sokaklarda ateş yakarak barikat kuran yüzleri maskeli grup, polis araçlarına taş, molotofkokteyli ve havai fişek attı.

Güvenlik güçlerinin basınçlı su ve biber gazıyla müdahale ettiği grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı. 

Ardından aynı cadde üzerinde bulunan bazı banka şubeleri ve iş yerlerine zarar veren grup, Hürriyet ve Boysan Caddeleri üzerindeki iki birahaneyi ateşe verdi.

Yangın, Tunceli Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Gösterilerde, 8 MOBESE kamerası zarar gördü ve bazı banka şubeleriyle iş yerlerinde maddi hasar oluştu.

Adıyaman

Adıyaman'da siyasi parti başkanlarının yaptığı sağduyu çağrısının ardından kent merkezinde eylem yapmak için toplanan gruplar, aralarında HDP'li yöneticlierin de bulunduğu siyasi parti temsillcileri tarafından engellendi.

Karapınar Mahallesinde toplanan bir grup, IŞİD saldırılarını protesto etmek için eylem yürüyüş yapmak istedi. Mahallenin girişinde polis ekiplerinin hazır bekletildiği yürüyüş başlamadan hemen önce mahalleye gelen HDP il yöneticisi bir heyet, grubu sakinleştirip yürüyüş yapmamaları konusunda ikna etti. Grup, olaysız olarak dağıldı.

Kahta ilçesindeki  Mustafa Kemal Caddesi'nde bir araya gelen grup, Hürriyet Karakolu önünde  bulunan polis aracına taşlı saldırıda bulundu. Maddi hasarın oluştuğu olayla ilgili 1 kişi gözaltına alındı. Arkadaşının gözaltına alınmasına tepki gösteren bir grup, karakol önünde oturma eylemi başlattı. Kahta Emniyet Müdürü  Emin Kafalı, grupla konuşarak dağılmaları konusunda tavsiyelerde  bulunarak dağılmalarını sağladı. Kalabalık daha sonra kentin değişik yerlerde  ateş yakarak izinsiz gösterilerde bulundu.

İstanbul'da 66 gözaltı

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, 8 Ekim'de yapılan yasa dışı gösterilere, güvenlik kuvvetleri tarafından müdahale edildiği belirtildi.

Olaylarda, 66 göstericinin gözaltına alındığı, 3'ü polis 52 kişinin yaralandığı kaydedilen açıklamada, "Kolluk kuvvetlerimiz, kamu düzeni ve güvenliği ile halkın huzurunun bozulmasına yönelik eylemlere karşı her türlü tedbiri almış olup, gerektiğinde müdahalede bulunmakta tereddüt göstermemektedir. Halkımızı, her türlü tahrik ve provokasyona karşı sağduyulu ve serinkanlı tavrını korumaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Olaylarda şimdiye kadar Diyarbakır'da 10, Siirt'te 3, Mardin'de 5, Batman, Muş, Van ve Adana'da da birer olmak üzere 23 kişi yaşamını yitirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...