Tgrt Haber
14 Ağustos 2022 12:23 - Güncelleme : 14 Ağustos 2022 12:28

Peş peşe sarsıntıların ardından deprem uzmanı şiddetini vererek uyardı: İzmir gün geçtikçe şansını kaybediyor

Son dakika haberi: İzmir’de art arda meydana gelen 3.8 ve 5.0’lık depremlerin ardından korkutan açıklamalar yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası sarsıntıların şiddetini de verip “İzmir, gün geçtikçe şansını kaybediyor” diyerek kent için deprem uyarısında bulundu.

Peş peşe sarsıntıların ardından deprem uzmanı şiddetini vererek uyardı: İzmir gün geçtikçe şansını kaybediyor
son depremler,izmir

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Kuşadası Körfezi'nde saat 06.24'te 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 7 kilometre derinlikte meydana gelen deprem başta İzmir ve Aydın olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki birçok ilde hissedilirken ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

İZMİR İÇİN DEPREM UYARISI

İzmir'in Menderes ilçesi ile Kuşadası arasında sabah saatlerinde meydana gelen depremler yürekleri ağızlara getirirken 5 büyüklüğündeki depremle ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, önemli açıklamalar yaptı.

Peş peşe sarsıntıların ardından deprem uzmanı şiddetini vererek uyardı: İzmir gün geçtikçe şansını kaybediyor
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir

“DENİZ ALTINDAKİ FAYLAR KIRILDI”

İzmir ve Aydınlıları uykularından uyandıran depremin iki yıl önce 30 Ekim’de meydana gelen depremin tetiklediğini belirten Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Bu sabah meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem, Gümüldür ve Efes Fayı arasındaki deniz altı fayının kırılmasıyla meydana geldi.” dedi.

“UZUN ZAMANDIR YIKICI DEPREM ÜRETMİYORDU”

Kırılan fay parçasının iki fayın denizdeki uzantıları olarak kabul edilebileceğini belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, açıklamasında “30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra bölgedeki gerilim, 10 bin depreme varan artçı aktivitesi ile devam ediyordu. Fakat bölgede Sisam Adası ile Gümüldür arasında çok sayıda deniz altı fayı bulunuyor. Bu faylar, Gümüldür ve Efes fayı ile bağlantılı. Her iki fay da 'diri fay' sınıfında değerlendirilmelerine rağmen, uzun dönemden beri yıkıcı deprem üretmiyordu.” ifadelerini kullandı.

Peş peşe sarsıntıların ardından deprem uzmanı şiddetini vererek uyardı: İzmir gün geçtikçe şansını kaybediyor

“6.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM POTANSİYELİ VAR”

Fayların 5.7 ile 6.8 büyüklüğü arasında değişen depremler üretebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan ve 8 Temmuz 2022’de yürürlüğe giren Türkiye Afet Risk Azaltma Planı’nı hatırlatan deprem uzmanı Sözbilir, plan kapsamında tanımlanan çalışmalara hız verilmesi gerektiğini belirtti.

“İZMİR GÜN GEÇTİKÇE ŞANSINI KAYBEDİYOR”

2017 yılından beri DEU-DAUM olarak İzmir'in Deprem Master Planı'nın revize edilerek mevcut yapı stoğunun depreme dayanıklı hale getirilmesinin bir an önce tamamlanması gerektiği yönünde uyarılarda bulunduklarının altını çizen deprem uzmanı Sözbilir, “Fakat maalesef bunu gerçekleştirebilmiş değiliz. İzmir, depreme dirençli bir kent olma yolundaki şansını gün geçtikçe kaybediyor" diye konuştu.

Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...