Tgrt Haber
23 Aralık 2013 17:47

İzmir'de römorkör kazası, 10 şehit, 17 yaralı

İzmir'de denize indirilmek istenen 'TCG Değirmendere' römorkörü yan yattı. Genelkurmay, kazada 10 personelin şehit olduğunu, 17 kişinin yaralandığını bildirdi.

İzmir'de römorkör kazası, 10 şehit, 17 yaralı
izmir, römorkör yan yattı, 10 ölü, değirmendere römorkörü,

İzmir'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Alaybey Tersanesi'nde havuzda bakımda olan TCG Değirmendere römorkörü dalış esnasında alabora oldu. Kazada 10 personelin şehit olduğu, 17 kişinin de yaralandığı bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, İzmir Tersanesi'nde havuzda bakımda olan TCG Değirmendere römorkörünün dalış esnasında henüz bilinmeyen bir nedenle sağ tarafa yan yatmak suretiyle alabora olduğu belirtildi. Açıklamada, olayda, 10 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı ifade edilerek yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Olayla ilgili adli ve idari tahkikata başlandığı kaydedilen açıklamada, şehitlere Allah'tan rahmet, kederli aileleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına başsağlığı dileğinde bulunuldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ziyaretine eşlik eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait Alaybey Tersanesinde, bakımı yapıldıktan sonra denize indirilen, "TCG Değirmendere" römorkörünün yan yatması sonucu meydana gelen kazayla ilgili gazetecilerin sorusunu yanıtladı. Yıldırım, tersanede havuzda tamir ve bakımı yapılan römorkörün denize indirilmesi esnasında ilk olarak sancak tarafına yattığını, sonra düzeltmek için yapılan balans operasyonu sırasında yan yattığını, olayda 8'i asker, 2'si tersane çalışanı olmak üzere 10 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Hayatını kaybeden askerlere ve çalışanlara Allah'tan rahmet, Deniz Kuvvetleri ve yakınlarına da başsağlığı dileyen Yıldırım, askerin savcılığın kazaya ilişkin bir araştırma, soruşturma başlattığını bildirdi. Şehit asker ve çalışanların römorkörden çıkarıldığını belirten Yıldırım, "Geçmiş olsun, milletimizin başı sağolsun" dedi.
Kazanın ardından tersaneye gelerek yürütülen çalışmaları yerinde takip eden ve olayla ilgili bilgi alan İzmir Valisi Mustafa Toprak, römorkör kazasında gemi içerisinde bulunduğu bilinen 8'i asker 2'si sivil işçi olmak üzere 10 kişinin cesedine ulaşıldığını ve çıkarıldığını bildirdi. Vali Toprak, olayla ilgili askeri savcılığın incelemesinin sürdüğünü, ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun da tersaneye gelerek, olayla ilgili bilgi aldığını bildirdi. Öte yandan, İzmir Tersanesi'nde yan yatan römorkörün kaldırılması için gönderilen yüzer vincin, bir süreden beri aynı tersanede bakım için sıra beklediği iddia edildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı İzmir Tersanesi'nde meydana gelen kazanın, bakımda olan mayın tarama gemisinin denize indirilme işlemi sırasında, "TCG Değirmendere" römorkörü havuzdayken, havuzun balans ayarının bozulması sonucu meydana geldiği iddia edildi. AA muhabirinin olay yerinde edindiği bilgiye göre, İzmir Tersanesi'ndeki kaza öncesinde 27 Kasım'da bakıma gelen, "TCG Değirmendere" römorkörünün yanı sıra yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda hizmet veren ve ismi açıklanmayan bir mayın tarama gemisi de aynı havuzda bulunuyordu. Bakım çalışması sona eren 2 gemiden ilk olarak mayın tarama gemisi yeniden denize indirilirken, bu sırada havuzda bulunan, "TCG Değirmendere" römorkörü, havuzun balans ayarının bozulması sonucu sağa doğru yan yattı.
Kazada, römorkörde bulunan 1'i astsubay, 7'si er olmak üzere 8 asker ile geminin havuzdan denize indirilmesine nezaret eden tersanenin 2 sivil personeli yaşamını yitirdi. 17 kişi de yaralandı. Öte yandan, kazada şehit olanların bazı yakınları, tersane nizamiyesine gelerek, yetkililerden bilgi almaya çalıştı. Şehit yakını olduğunu bildiren bir vatandaş, kazada şehit olanlar arasında Erzurum'un Oltu ilçesinden hemşehrileri olan deniz er Semih Sözen'in de yer aldığını, haberini duyunca bilgi almak için geldiklerini, ailesinin de Erzurum'dan yola çıktığını söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 10 personelinin şehit olması üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i telefonla arayarak başsağlığı dileğinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'i telefonla arayarak kazayla ilgili bilgi aldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de kazada 10 personelin şehit olması dolayısıyla Genelkurmay Başkanı Özel'e başsağlığı mesajı gönderdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de bir römorkörün alabora olması sonucu 10 personelin şehit olması ve 17 kişinin yaralanması dolayısıyla mesaj yayımladı.
Erdoğan mesajında şunları kaydetti: "İzmir Tersanesi'nde bakımda olan TCG Değirmendere römorkörünün dalış esnasında alabora olması sonucu 10 personelin şehit olduğunu, 17 kişinin ise yaralandığını derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Bu elim kaza sonucu kaybettiğimiz şehitlerimize Allah'tan rahmet; ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ve aziz milletimize başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyorum." MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kazaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması ve soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini belirtti. Bahçeli, şehitlere Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...