Tgrt Haber
27 Ağustos 2021 10:00

Kabil'deki patlamalara çarpıcı yorum: DEAŞ'ı büyütecekler

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgedeki terör saldırılarında ölenlerin sayısı 13'ü ABD askeri olmak üzere 90'a yükseldi, en az 150 kişi yaralandı. Eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, saldırılarla ilgili çarpıcı tespitler yaptı: İsrail bile yapmış olabilir. DEAŞ modelini bölgede büyütecekler...

Kabil'deki patlamalara çarpıcı yorum: DEAŞ'ı büyütecekler
afganistan,DEAŞ,kabil,ismail hakkı pekin

Taliban'ın kontrolüne giren Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nda tahliye operasyonları sürerken dün üst üste bombalı saldırılar gerçekleştirildi. Toplam 6 patlama Kâbil’i sarstı. Patlamalardan birinin kontrollü mühimmat imhası olduğu belirtildi. Terör saldırılarında ölenlerin sayısı 13'ü ABD askeri olmak üzere 90'a yükseldi, en az 150 kişi yaralandı. Saldırıları DEAŞ üstlendi. Kabil’deki patlamaların arkasında hangi güçlerin olabileceği sorusu ise gündemdeki yerini koruyor.

Genelkurmay Eski İstihbarat Daire Başkanı Emekli Kkorgeneral İsmail Hakkı Pekin, TGRT Haber’de yayınlanan Cem Küçük ile Günaydın Türkiye programında Kabil’de yaşanan saldırıları değerlendirdi. 

Kabil'deki patlamalara çarpıcı yorum: DEAŞ'ı büyütecekler

DEAŞ’IN SALDIRISI HANGİ GÜÇLERİN İŞİNE YARAR?

Kabil’deki terör saldırılarının Taliban’ı da hedef almış olabileceğini belirten İsmail Hakkı Pekin, patlamaların arkasında İsrail’in de olma ihtimali olduğunu söyledi. 

Saldrıları DEAŞ’ın üstlendiğini hatırlatan Pekin, “Önde DEAŞ var ama arkada kim olduğunu bulmak gerekiyor. Rusya ve Çin bu işin dışında” dedi.

Amerika’nın da saldırılarla bir ilgisi olmadığını ancak bu tür saldırılarda ABd2nin işin içinde olup olmadığıyla ilgili her zaman soru işareti olduğunu belirten Pekin, “Amerikan yönetimi böyle düşünmese de ABD istihbaratı içerisinde bunu sağlayacak güçler olabilir. Amerika’nın Afganistan’dan çıkmasını istemeyen bir grup olabilir. İsrail bile olabilir bunun arkasında” diye konuştu. 

ABD İSTİHBARATI DA YAPMIŞ OLABİLİR

ABD yönetimi Taliban’ın ülke yönetimini kontrolüne almasını istese bile ABD devleti ve istihbaratı içerisinde farklı düşünen gruplar olabileceğine dikkat çeken Pekin, “ABD istihbaratı bu tarz işler yapabiliyor. Bu eylemler DEAŞ’ın önümüzdeki dönemde canlandırılacağına işaret ediyor. Taliban İslam Emirliği modeli ABD ve Batı’nın İslam coğrafyasında uygulamaya koyduğu bir model olacak gibi. İslam dünyasını kontrol altına almak için küçük emirlikler kurmayı hedefliyorlar. Bu Suriye ve Irak’ı da içine alabilir” tespitinde bulundu. 

Kabil'deki patlamalara çarpıcı yorum: DEAŞ'ı büyütecekler

AFGANİSTAN’DA İKİ İHTİMAL VAR!

Pekin, ABD’nin Afganistan’dan ayrılırken ülkeyi Taliban’a huzur ve istikrarı sağlaması için bıraktığını söyledi. Taliban’ın ülkedeki her yerde istikrarı sağlamasının çok zor olduğunu belirten Pekin, “Afganistan’da farklı unsurlar ve örgütler var. Taliban içerisinde radikaller var ki onlar diğer örgütlere kayabilirler. İki şey olacak: Ya Taliban içinde çatılmalar olacak ya da etnik savaş. Ayrıca DEAŞ ile Taliban arasında bazı sorunlar var. Taliban, en son DEAŞ’ın Horosan liderini cezaevinden çıkarıp infaz etti. DEAŞ bu eylemleri intikam için mi yaptı ya da dış güçler DEAŞ’ı taşeron olarak mı kullandı, bilmiyoruz. DEAŞ’ın böyle bir eylemi gerçekleştirecek motivasyonu olduğunu sanmıyorum. Zaten doğrudan Taliban’ı hedef alması gerekirdi” şeklinde konuştu.

ABD’nin Afganistan’daki DEAŞ’ın Horasan koluna hava saldırısı düzenleyeceğini belirten Pekin, “Droneler ile yerleri tespit ederek vuracak ya da Katar’dan, Kuveyt’ten uçak kaldıracak” dedi. Havaalanındaki patlamanın Taliban’ı da hedef aldığına dikkat çeken Pekin, “Kabil’de asayişi sağlayan gurup Hakkani gurubuydu. 18 bin askeri var” diye belirtti.  

TÜRK ASKERİNİ İSTEMEYEN KİM?

Pekin, bu bölgede ABD ve Çin arasındaki gerilimin tezahürlerinin yaşandığını belirterek, “İpekyolu projesi buradan geçiyor. Atıl durumda 5 proje daha var. Ayrıca bölgede Çin’in kullanmak istediği 1 trilyon dolar değerinde ham madde kaynakları mevcut. Bu yol üzerinde çok fazla patlama ve suikastlar olacak.  ABD buralarda pek huzur istemiyor. Türkiye’nin tüm bunları göz önünde bulundurması gerekiyor, Afganistan konusunda daha soğukkanlı davranmalı. Ancak Türkiye’nin Afganistan’ı bırakmaması lazım. Keşke Türk askeri kalabilseydi. Türk askerinin Taliban mı istemedi yoksa başkaları mı, bilemiyoruz” diye kaydetti.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...