Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Haziran 2021 08:01

Kanal İstanbul'un temeli atılacak ve Türksat 5A devreye girecek

Türkiye'de bu ay içerisinde iki önemli projenin heyecanı yaşanacak. Yeryüzünden uzaya kadar Türkiye'nin stratejik gücüne güç katacak iki projede daha düğmeye basılıyor. Kamuoyunda ‘çılgın proje’ olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi kapsamında inşa edilecek altı köprüden ilkinin temeli haziran ayı sonunda atılacak. ABD’den 8 Ocak'ta uzaya fırlatılıp mayısta yörüngesine ulaşan ve Türkiye'yi yeni nesil bant ile tanıştıracak Türksat 5A uydusu bu ay hizmete girecek.

Kanal İstanbul'un temeli atılacak ve Türksat 5A devreye girecek
kanal istanbul,,türksat 5a,

Türkiye'de bu ay içerisinde iki önemli projenin heyecanı yaşanacak. Yeryüzünden uzaya kadar Türkiye'nin stratejik gücüne güç katacak iki vizyon projede daha düğmeye basılıyor. ‘Kanal İstanbul'da ilk temel atılacak, uzayda Türksat 5A uydusu devreye girecek.

KANAL İSTANBUL'DA İLK TEMEL ATILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'de açıkladığı Kanal İstanbul'a kazma vuruluyor. Projedeki altı köprüden ilkinin temeli ay sonu atılacak. Yaklaşık maliyeti 15 milyar dolar olan Kanal İstanbul Projesi kapsamındaki yapılacak altı köprünün maliyeti ise 1,4 milyar dolar olacak.  200'e yakın bilim insanıyla hazırlanan ve en az beş yıl sürmesi beklenen projede, hiçbir yeşil alan zarar görmeyecek. Çevresine iki şehrin inşa edileceği proje ile küresel gemi güzergâhında Türkiye öne çıkacak, kanalın yapımı sırasında 500 bin kişiye istihdam sağlanacak.

TÜRKSAT 5A DEVREYE GİRİYOR

Bir diğer önemli proje ise Türksat 5A uydusu.  8 Ocak'ta başarılı bir şekilde ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssünden uzaya fırlatılan uydu 3 Mayıs’ta hizmet vereceği 31 derece doğu yörüngesine ulaşmıştı. Yaklaşık bir ay süren test çalışmalarının ardından Türkiye'yi yeni nesil bant ile tanıştıracak Türksat 5A'nın bu ay hizmet vermeye başlaması hedefleniyor. 30 yıl süreyle yayıncılık ve haberleşmede faaliyet gösterecek uydu ile uzaydaki gücümüz, yayın kalitemiz, kapsama alanımız artacak. Elektrikli itki sistemi sayesinde TV yayıncılığı ve haberleşme alanlarında hizmet verecek Türksat 5A, tele-vizyon yayıncılığıyla veri haberleşme hizmetinde Türkiye'yi dünyada yeni ‘Ku-Band’ kullanan öncü ülkeler ligine taşıyacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...