Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Ocak 2014 11:07

Karadeniz'de 'kuş diline' sertifika

Milli Eğitim Bakanlığı, özellikle Karadeniz halkının kullandığı kuş dilinin yaşatılması için sertifikalı "kuş dili" kursu düzenledi.

Karadeniz'de 'kuş diline' sertifika
milli eğitim bakanlığı, karadeniz halkı, sertifikalı, kuş dili, kurs,

Giresun'un Çanakçı Halk Eğitim Merkezi'nde başlayan kuş dili kursunu tamamlayanlara sertifika verilecek. Giresun Çanakçı İlçesi Kaymakamlığı ve Halk Eğitimi Merkezi (HEM), kuş dilinin sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında HEM'lerde öğretilmesi talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne resmi müracaatta bulundu. Konuyu değerlendiren Genel Müdürlük, unutulmaya yüz tutmuş kültür varlıklarından olan "ıslık dili" de denilen kuş dilinin sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında HEM'de kuş dili etkinliği şeklinde düzenlenmesini onayladı. Çanakçı Kaymakamı Fatih Mehmet Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ıslıkla haberleşme yöntemi olan kuş dilinin 400 yılı aşkın süredir Kuşköy'de kullanıldığını söyledi.
Karadeniz coğrafyasının sarp ve kayalık olduğuna işaret eden Kara, ulaşım imkanlarının yeterli ölçüde gelişmediği yıllarda insanların kuş dilini iletişim aracı olarak kullandığını anlattı. Kara, kuş dilinin, köy içerisinde kullanılabilen kelimeleri ıslıkla ifade edebilme yeteneği olduğunu dile getirdi. Kara, 1998'den itibaren tanıtım amacıyla Kuş Dili Festivali düzenlendiğini fakat bugüne kadar yapılan çalışmalarda kalıcı olarak bir değer üretilmediğini belirterek, "Bugün itibarıyla kalıcı bir adım atarak eğitim ayağını başlatıyoruz. Zira eğitim ayağı olmayan hiçbir şeyin geleceğe taşınma ihtimali yoktur. Bundan dolayı da kuş dili kursunu ilçemizde açmış bulunuyoruz" dedi. Kaymakam Kara, Kuşköy'de kuş dilini bilenler arasından en iyi konuşanın sınavla belirlendiğini ve bu kişinin kursta usta öğretici olarak ders anlatacağını belirterek, şöyle devam etti: "Kuş dilinin sınavını yapmak zor oldu. Burada şu yöntemi denedik 8 usta öğretici adayımız vardı. Adaylarımızın bir tanesini yanımıza çağırmak suretiyle daha önceden hazırladığımız değişik renkte bayrak ve balon ile hareket yapma veya horon oynama, arkalarını dönme talimatı vererek karşı tarafa kuş diliyle aktarmasını rica ettik. Bu talimatları karşıya en başarılı şekilde aktaranı da usta öğretici olarak seçtik." Kara, kuş dilinin geçtiğimiz yıllarda UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne aday olarak girdiğini hatırlatarak, önümüzdeki yıllarda kalıcı olarak listeye gireceği kanaatinde olduklarını sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...