Tgrt Haber
26 Haziran 2021 09:58

"Katarlılar sınavsız tıp okuyacak" iddiasına yalanlama

"Katarlı gençler, Türkiye’de sınavsız tıp okuyabilecek" şeklinde ortaya atılan iddia kamuoyunda büyük infiale neden oldu. Siyasiler de konuyu gündemine aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olaya çok sert tepki gösterdi. Ancak daha sonra düzenlemenin askeri personel ve askeri öğrencileri kapsadığı ortaya çıktı.

"Katarlılar sınavsız tıp okuyacak" iddiasına yalanlama
YKS,,sınavsız tıp iddiası,,katar,,türkiye,

"Katarlı gençler, Türkiye’de sınavsız tıp okuyabilecek" iddiası Türkiye’de gündemi sarstı.

Türkiye ile Katar arasında "Askeri Sağlık Alanı’nda Eğitim Ve İşbirliği" protokolü imzalandı. Bu protol bazı basın yayın organlarında "Katarlı gençler Türkiye’de sınavsız tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi alabilecekler" şeklinde yansıtıldı.

Haberin ardından katarlı öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerde sınavsız şekilde okuyabileceği şeklinde bir algı oluştu. Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) saatler kala yapılan bu haber özellikle üniversiteye girmek için ter döken yüzbinlerce gencin tepkisine neden oldu. Katarlılara sınavsız tıp fakültesi iddiası sosyal medyada da büyük infiale neden oldu

KILIÇDAROĞLU'NDAN "KATARLI ÖĞRENCİ" İDDİASI

Siyasiler de olayı gündemine aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu haberi alıntılayarak sosyal medya hesabı üzerinden “Kendi gencine bu kadar sevgisiz bu kadar saygısız bir iktidar işte. Hiç mi utanmıyorsunuz bunları yaparken ey ak parti? Bizim çocuklar o okullara girebilmek için bütün gençliklerini heba ediyorlar!” ifadelerini kullanarak sert tepki gösterdi.

"SINAVSIZ TIP" İDDİASINA YALANLAMA

Ancak haberin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Çünkü anlaşma sadece askeri personel ve askeri öğrencileri kapsıyordu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, “"Katar Türkiye’de sınavsız öğrenci okutacak" iddiası külliyen yalandır. Katar ile yapılan anlaşma, askeri öğrencilerin değişim programı çerçevesinde karşılıklı olarak okutulmasına ilişkindir” diyerek düzenlemenin askeri öğrenci değişimiyle alakalı olduğuna dikkat çekti.

"KILIÇDAROĞLU ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYONUNU BOZUYOR"

AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan da Kılıçdaroğlu’nu YKS öncesi bu iddiayı sahiplenip yaydığı için “YKS'ye saatler kala attığın bu tweetin altında ezileceksin! Siyasetini, yalan dilini biz çekelim, eyvallah; ama milyonlarca gencimizin sınav öncesi moral ve motivasyonunu bozmaya hakkın yok!” sözleriyle eleştirdi.

İddialara bir cevap da İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan geldi. Altun, Katar ve Türkiye arasındaki protokolün tamamıyla askeri alanla sınırlı olduğunun altını çizdi

"ASKERİ PERSONEL VE ÖĞRENCİLERİ KAPSIYOR"

Protokole göre; Katar ve Türkiye’nin silahlı kuvvetler mensupları belirlenen kontenjanlar çerçevesinde karşılıklı değişimden yararlanabileceklerdir. Amaç tamamıyla “askeri tıp” alanındaki tecrübelerden istifade edebilmektir.

Bu arada Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da iddiayı yalanladı. Protokolde her Katarlının sınavsız tıp fakültesine girmesi diye bir maddenin olmadığı dile getirildi.

Öte yandan YÖK mevzuatına göre yabancı öğrencilerin Türkiye’de eğitim alabilmesi için hala sınav şartı aranıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...